Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv sedam osoba

Podnesena kaznena prijava za ratni zločin u Borovu selu 1992. godine

Borovo selo
Foto: Branimir Bradarić
1/3
29.11.2019.
u 15:44

Jedan od počinitelja je počinio suicid, neki žive na prostoru BiH, a neki u Srbiji

Udruga zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara podnijela je Državnom odvjetništvu u Vukovaru kaznenu prijavu protiv sedam osoba iz Borova sela koje sumnjiče za ratne zločine u Borovu selu.

Detalje je na konferenciji za novinare otkrio Nikola Kajkić, suspendirani istražitelj ratnih zločina, pojasnivši kako se radi o ratnom zločinu koji se dogodio u noći 20/21 ožujak 1992. godine kada su u svojoj obiteljskoj kući ubijeni Martina Štefančić (4) i njezina baka Bernardica Štefančić (54) dok je teško ranjen Željko Štefančić koji je tada imao 30 godina. Prema riječima Kajkića kaznene prijave podignute su protiv sedam osoba iz Borova sela (V.M., M.M., R.L., D.S., G.S., Z.M. i Z.O.) koji su kao pripadnici interventnog voda TO Borova sela.

- Oni su prvo oko ponoći došli i pucali po njihovoj kući da bi oko 3 sata došli i ubili dijete i njezinu baku, a teško ranili Željka Štefančića. Pucali su iz automatskih pušaka i pištolja TT. U malenoj Martini bili je više komada streljiva nego što je imala godina. Godinama poslije toga nitko nije odgovarao za taj zločin i ne samo da nije odgovarao nego su oni godinama živjeli ovdje ili su dolazili povremeno, rekao je Kajkić.

U međuvremenu jedan od počinitelja je počinio suicid, neki žive na prostoru BiH, a neki u Srbiji. Upravo stoga stupili su u kontakt i s beogradskim Fondom za humanitarno pravo kako bi oni podignuli kaznene prijavi protiv osumnjičenih u Srbiji. Kajkić je govoreći o kaznenoj prijavi prezentirao i dokaze koje je, kako je rekao, prikupio uz pomoć obitelji. Među njima su bili preslike tada obavljenoga očevida kao i fotografije s mjesta zločina. Pokazao je i originalni negativ.

-Zar je moguće da hrvatske državne institucije uz sve alate i aparaturu koju posjeduju nisu mogli doći do ovih dokaza? I to dovoljno govori što se i kako radi. Te osobe su trebale još 1997. godine, kada je bila mirna reintegracija, biti uhićene, a ne da slobodno šetaju godinama poslije toga. Obitelji samo žele da znaju istinu, istakao je Kajkić.

Dodao je i kako su oni mogli učiniti toliko, a da je sada na DORH-u da poduzme dalje korake i na osnovu dokaza podigne optužnice i uhiti osumnjičene. Na upit o ratnom zločinu na Ovčari i njegovim opetovanim izjavama kako posjeduje određene informacije kazao je kako će on svoje obećanje ispuniti kao i da DORH neće samo tek tako moći preko toga. 

Video: Kolona sjećanja u Vukovaru

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar navijač
navijač
11:35 13.02.2020.

D.O.R.H. je samo odvjetnički ured bivše Udbe. I osnovan je za to da bi se moglo lako nadzirati svaki postupak , da ne dođe na regularni sud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije