Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vulkanologija

Podmorski vulkan Marsili mogao bi eksplodirati svakoga trenutka

Marsili (1)
Foto: Flickr CC i GE
1/4
04.04.2010.
u 22:24

Geofizičari upozoravaju na neobično aktivno razdoblje Zemljine kore: od potresa na Samoi, u Čileu, Tuskoj i Grčkoj, do niza vulkanskih erupcija

Vulkanolog Enzo Boschi najozbiljnije je upozorio talijansku javnost u dnevniku Corriere della sera da bi svakoga trenutka mogao eksplodirati najveći europski, a drugi po veličini podmorski vulkan na svijetu. To je Marsili, vulkanski stožac koji se s najdubljega dijela Tirenskoga mora izdiže 3000 metara, ali ne doseže njegovu površinu. To vulkan ne čini ništa manje prijetećim fenomenom.

- Mogao bi se urušiti već sutra, a potom eksplodirati - kaže Boschi, predsjednik talijanskog Nacionalnog instituta za geoofiziku i vulkanologiju (INGV).

- Najnovija ispitivanja pokazuju da se stijenke vulkana drže statički vrlo labilno, stijenke su mu krhke, a komora s magmom je golemih razmjera. Sve nam to govori da je vulkan iznimno aktivan, a erupcija bi mogla početi svakoga trenutka - upozorava Enzo Boschi.

Marsili je na otprilike 150 kilometara jugozapadno od Napulja, stožac elipsastoga oblika dug je 70 i širok 40 kilometara. Vrh kratera mu je na dubini od 450 metara ispod površine Tirenskog mora, a na liniji je vulkanski aktivnih Eolskih otoka sa Strombolijem koji ne prestaje rigati lavu te Etnom koja se oglasi svakih nekoliko godina.

Urušavanje njegovih stijenki moglo bi osloboditi milijune kubika zapete lave koja samo čeka da se oslobodi, a pritom stvoriti moćan plomni val koji bi ugrozio cijelu zapadnu obalu Italije, posebno Campaniju i Calabriju te Siciliju i Sardiniju.

- Podaci koje smo prikupili su precizni i jasni, rizici su golemi, ali je sam trenutak kad će se to dogoditi nemoguće predvidjeti - naglašava Boschi.

Marsili još nije imao erupciju kojoj bi čovjek mogao posvjedočiti.

Komentara 2

DU
Deleted user
08:02 05.04.2010.

Hej, Kiš, malo preveč piješ pa si krivo prepričal: \" ...The volcano lies only 150 km / 90 miles to the southwest of Naples and is under ~450 meters / 1500 feet below sea level. \" Kužiš? 450 METARA a NE KILOMETARA!!!

DA
DarzaJ
11:10 05.04.2010.

Ovaj članak služi da se popuni prazan prostor? Naslov glasi \"Podmorski vulkan Marsili mogao bi eksplodirati svakog trenutka\" Zadnja rečenica teksta : Marsili još nije imao erupciju kojoj bi čovjek posvjedočiti\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije