Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misteriozna podmornica

Istječu zadnje sekunde za spas 44 ljudi

22.11.2017.
u 11:38

U potragu za nestalim plovilom uključili su se brodovi iz nekoliko zemalja koji 'češljaju' morsko dno sonarima, ali bez uspjeha

Kako odmiče vrijeme, potraga za argentinskom podmornicom San Juan, koja je nestala prošle srijede, sve je grozničavija. Svima je jasno da upravo istječu posljednji sati koje su 44 člana posade mogla preživjeti u podmornici kojoj su očito otkazali sustavi pogona i koja je vjerojatno pala na dno mora istočno od argentinske obale.

– Ova je faza potrage kritična i koristimo sve resurse koji su nam na raspolaganju. U ovom trenutku za podmornicom traga jedanaest argentinskih brodova, ali i brodovi iz Urugvaja, Čilea, Brazila, Perua, SAD-a i Velike Britanije. Ovi brodovi prolaze trasu kojom se kretala podmornica i pretražuju cijelo područje – ustvrdio je glasnogovornik argentinske ratne mornarice.

1/2

Krivo protumačeni signali

Unatoč svim ovim naporima za sada nije bilo nikakvog traga. Podmornica je prošlog tjedna krenula iz podmorničke baze Tierra del Fuego na jugu zemlje, a u svoju matičnu luku Mar de Plata trebala je stići u nedjelju. Međutim, posljednji je put viđena u srijedu, nekoliko stotina kilometara od Patagonijske obale, otprilike na polovici puta do svojeg cilja. Od tada joj se gubi svaki trag. U ponedjeljak je primljeno nekoliko radijskih poruka, no ispostavilo se da one nisu povezane s izgubljenom podmornicom.

– San Juan posjeduje satelitski sustav komunikacije kojim može poslati poruku u slučaju havarije. Mislili smo u prvi trenutak da je riječ o tim radijskim porukama, no pokazalo se da one s podmornicom nemaju nikakve veze – ustvrdio je glasnogovornik argentinske ratne mornarice.

Tri scenarija

Nekoliko je scenarija koji mogu približiti što se moglo dogoditi s podmornicom. Prvi je mogućnost katastrofalnog kvara koji je prouzročio potpuni raspad sistema i eksploziju plovila. Drugi je mogućnost da su podmornici otkazali sustavi te da je ostala plutati na površini mora potpuno “nijema”, odnosno bez ikakve komunikacije. To bi bila najbolja varijanta. Treći je da je možda pala na dno, kao što se prije sedamnaest godina dogodilo ruskoj podmornici Kursk.

U tom slučaju posada je u izrazito teškoj situaciji. Prema najgorem mogućem scenariju pada na dno, zaliha kisika bila bi im dostatna za dva dana. Najizglednija opcija govori da bi im zaliha kisika bila dovoljna za sedam dana. Upravo do danas, do trenutka kada čitate ovaj tekst.

– Ako su obnovili kisik u srijedu, kada su posljednji put viđeni na površini, stvorili su si zalihe za ukupno desetak dana. No to je malo vjerojatno – kaže podmornički stručnjak Peter Layton.

Iako su u potragu uključeni deseci brodova, iako područje nadlijeću i zrakoplovi nekoliko zemalja, nikakav trag San Juana još nije nađen. Problem leži i u činjenici da su mora istočno od Patagonije vrlo valovita i nemirna jer su to područja na kojima gotovo neprestano bjesne oluje. Uz to, morsko dno u prosjeku je na tom području vrlo duboko, najčešće više od 200 metara što dodatno otežava potragu.

Iako je podmornica opremljena cijelim nizom komunikacijskih sustava i pričuvnih izvora energije, za sada od nje nema ni glasa. I sve je izglednije da je, na žalost, unatoč svoj tehnologiji, neće naći na vrijeme.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
Startrack
15:29 22.11.2017.

Najvjerojatnije je explodirala onda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije