Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga

Otkriveni objekt nije nestala argentinska podmornica, otkrivena 'neobična buka'

Podmornica ARA San Juan
Foto: Reuters/PIXSELL
23.11.2017.
u 15:08

Desetci zrakoplova i brodova tragaju za ARA San Juan čije rezultate sa strepnjom čeka rodbina mornara i cijela Argentina

Objekt koji je zamijetio zrakoplov američke mornarice blizu lokacije posljednjeg javljanja argentinske podmornice nestale prošli tjedan nije podmornica, rekla je glasnogovornica američkog veleposlanstva u četvrtak. 

Zrakoplov američke mornarice, koji se vratio u bazu u Bahia Blanci u Argentini u srijedu navečer,  među desecima je argentinskih i stranih brodova i zrakoplova koji su uključeni u potragu.  Sve je veća zabrinutost da se podmornici bliži zadnji dan sedmodnevne zalihe kisika.

Argentinske vlasti analiziraju neobičnu buku otkrivenu pored područja odakle je podmornica, izgrađena u Njemačkoj, poslala posljednji put signal.

Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi rekao je u srijedu navečer da rezultati analize zvukova pod vodom detektiraju "zvučnu anomaliju" u tom području 15. studenoga ujutro, u isto vrijeme kad je podmornica nestala.

Na ustrajanje da odgovori na pitanje bi li zvukovi mogli biti opisani kao eksplozija, Balbi nije odgovorio, a umjesto toga je rekao da vlasti i dalje istražuju zvukove.

Desetci zrakoplova i brodova tragaju za ARA San Juan, u kojoj su bile 44 osobi, čije rezultate sa strepnjom čeka rodbina mornara i cijela Argentina.

Plovilo je vjerojatno na morskom dnu jer je mehanizam za izranjanje ili pokvaren ili ga nije aktivirao član posade, rekao je pomorski istražitelj Fernando Morales Reutersu u telefonskom intervjuu.

Podmornica je bila na putu iz Ushuaia, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 km južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru nakon čega je ubrzo nestala prošli tjedan. Podmornica je započela plovidbu 1983. a podvrgnuta je održavanju 2008. u Argentini.

Još je prerano odrediti uzrok nestanka ARA San Juan, ali je argentinska podmornička flota bila među vojnim oblastima najviše pogođenih nedostatkom financija.

U 2014. flota je provela ukupno 19 sati zaronjena u odnosu na potrebnih 190 dana "za ispunjavanje operacionalnih i potreba za obukom", prema izvješću u svibnju 2016. specijalističke publikacije Jane's Sentinel.

Kratko prije nego je poslala svoju posljednju lokaciju 15. studenoga podmornica je izvijestila o nestanku električne energije.

Zabrinutost stanjem plovila isplivala je na površinu kada je list Perfil objavio video snimku napetog sastanka između Macrija i rodbine nekih od 44 člana posade.

"Treba li netko umrijeti da bi se stvari promijenile? Zar niste mogli uložiti u ovo ranije?", rekla je žena jednog od mornara Macriju.

Macri je rekao kako je važna razina održavanja podmornice, ne njezina starost i da su vlasti uvjerene kako je plovilo u dobrom stanju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije