Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kada na birališta?

Podjele u HDZ-u zbog datuma izbora – kada na birališta?

hdz
Danijel Kasap/PIXSELL
VL
Autor
Jasmina Popović
07.07.2011.
u 11:00

Mislim da je premijerka krivo shvatila, Josipović je u stvari govorio njoj u prilog. Nikome u Hrvatskoj ne bi više odgovaralo da ona ostane na vlasti jer ako mu Milanović dođe u Banske dvore, teško njemu, kaže Puhovski

Izbori će biti u ovoj godini, najvjerojatnije u rasponu od druge polovice listopada pa do kraja studenog, tvrde u HDZ-ovoj koaliciji ostajući u svom terminu “između berbe grožđa i kolinja”.

– Izbori bi mogli biti najranije 18. prosinca, a najkasnije 9. siječnja. To su po meni dva realna datuma s obzirom na obveze oko referenduma o EU. Jedino ako bi Sabor raspisao referendum nakon potpisivanja ugovora ostaje kao mogući datum sredina ožujka sljedeće godine. No, postoji i mogućnost, koja još nije posebno razmatrana, a to je da uz prethodno odobrenje Sabora predsjednik Josipović uz supotpis premijerke Kosor raspiše referendum i time za tu odluku više nije potreban Sabor, odnosno dvotrećinska većina u njemu, pa je s obzirom na te odluke nevažno kada se on raspušta – kaže analitičar Žarko Puhovski.

Uskoro točan datum

Točan datum odredit će premijerka Kosor, odnosno predsjednica najjače stranke u vladajućoj koaliciji, ali koalicijski partneri nisu spremni podržati ideju da se izbori vuku u sljedeću godinu i žele ih što prije, iako su svjesni da dio hadezeovaca, navodno s Vladimirom Šeksom na čelu, želi provući izbore do krajnjeg mogućeg ustavnog roka.

– Ne znam koliko je takvih u HDZ-u, ali nije ni bitno. Bit će onako kako premijerka kaže, a ona će odvagnuti sve razloge za i protiv ranijih, odnosno kasnijih izbora uvažavajući, naravno, i stav koalicijskih partnera – potvrđuju i u HDZ-u, najavljujući da će konačni datum biti poznat vrlo brzo.

Razlozi za skoru definitivnu odluku leže prije svega u tajmingu. Večernjakovi sugovornici iz koalicije i vladajuće stranke složni su u tome da je nepotrebno da se jesen dodatno komplicira natezanjem, javnim prepucavanjima i uzajamnim optužbama oko datuma izbora. Svi priznaju da je vaganje pravog trenutka za HDZ sada vrlo nezahvalan posao s obzirom na raspoloženje javnosti, ali i da se odluka zbog nacionalnih interesa mora što prije dogovoriti i objaviti.

– HDZ je sada malo osokoljen rastom podrške u anketama i padom na strani Kukuriku koalicije. Nekima se čini da je dovoljno pustiti da se predsjednik SDP-a još malo ‘sroza’ u rejtingu i da se Kukuriku koalicija još malo unutar sebe razdrma pa da će jezičac na anketnim vagama krenuti više u prilog HDZ-u. Točno je da je veliki postotak apstinenata, ali je točno da se dvije strane, nažalost, nadmeću samo oko toga tko će dobiti više svojih, a ne tko će animirati više građana da zbog njihovih programa izađu na izbore. Stoga bi izbori trebali biti u spomenutom roku i svakako ove godine – kažu u HDZ-ovoj koaliciji.

Razloge za eventualno povlačenje datuma izbora u sljedeću godinu vide prije svega u želji da J. Kosor, a time i HDZ, kapitaliziraju završetak pregovora s EU i da izbore provedu nakon referenduma jer misle da će odraditi među građanima dobru kampanju ne samo za EU nego i za sebe te da bi to mogli iskoristiti i na izborima. Drugi je razlog povratak Ive Sanadera. Nanese li on svojim prvim svjedočenjima štetu HDZ-u, povlačeći za sobom još neke ljude iz vrha HDZ-a, a među mogućima recimo vide Darka Milinovića i Božidara Kalmetu, bit će potrebno da se situacija raščisti i da se pozornost javnosti još jednom okrene od afera u vladajućoj stranci. Ta teza, međutim, u koaliciji ne nailazi na veliko razumijevanje.

Čemu odugovlačenje

– J. Kosor spremna je raščistiti sa svima pa i onima koje bi Sanader mogao spomenuti ili pokušati uvući u svoju priču. Njoj nije nikakav problema maknuti i njih jer je vrlo odlučna u potpunoj reformi HDZ-a – odaju joj priznanje u koaliciji, ali ističu da ne vide razloga da se s izborima odugovlači i bit će protiv toga.

Komentara 113

BR
bronzi
16:08 07.07.2011.

juraj...a zašto nebi rekao da je sanader hdz a hdz da je sanader

BR
bronzi
15:54 07.07.2011.

CAPOLO.....mene samo zanima tko je potpisao molu upravljaćka prava

MO
morituriite
13:39 07.07.2011.

RE:patuljčica - A zašto SDP i njegovi priljepci tako panično zahtjevaju da se izbori što prije održe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije