Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spitzenkandidat Manfred Weber

'Podjela na Istok i Zapad znači kraj EU'

Manfred Weber
DPA/Pixsell
06.09.2018.
u 14:02

Danas se vodi bitka za obranu naših vrijednosti, kaže Weber, i “za opstanak našeg europskog načina života”.

Želim biti vodeći kandidat Europske pučke stranke na izborima 2019. i sljedeći predsjednik Europske komisije – izjavio je njemački europarlamentarac Manfred Weber (46) ističući, prvi među europskim pučanima, svoju kandidaturu za utrku za nasljednika Jean-Claudea Junckera (63) na najvažnijoj poziciji u europskoj izvršnoj vlasti.

Weber je Bavarac, iz CSU-a, a u Europskom je parlamentu od 2014. predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP). No, nema nikakva iskustva u izvršnoj vlasti, nije bio ni ministar, a kamoli kancelar, što bi mu mogla biti otegotna okolnost u utrci koja započinje, najprije isticanjem kandidatura za vodećeg kandidata ili tzv. spitzenkandidata europskih pučana, a za godinu dana, nakon svibanjskih izbora za Europski parlament, i izborom predsjednika Europske komisije.

Tolerantan prema Orbanu

Na prethodnim izborima 2014. pojavio se sustav “spitzenkandidata” (njemački izraz se uvriježio u mnogim drugim jezicima) kao novi način izbora predsjednika Komisije, u kojem unaprijed istaknut vodeći kandidat ili nositelj lista političke grupacije koja osvoji većinu u EP-u postaje novi šef Komisije. Juncker je postao šef EK-a kroz taj sustav, a Weber se sada prijavljuje kao prvi koji želi unutar EPP-a nastaviti tim Junckerovim stopama. Očekuje se da će unutar EPP-a biti još istaknutih prijava za tu utrku, koja završava izborom “spitzenkandidata” europskih pučana na kongresu u Helsinkiju 8. studenog. Do kraja godine vodećeg kandidata istaknut će i europski socijalisti, kao i liberali.

Weber je predstavnik one struje europskog desnog centra koja drži da se protiv bujajućeg populizma, i desnijih protestnih pokreta protiv “mainstreama” kakvim se percipira EPP, treba boriti tako da “mainstream” lagano prigrli nešto od tih argumenata populista i desničara. Tako se Weber pokazao vrlo tolerantnim prema Orbánovoj struji unutar EPP-a, a i sam je u posljednje vrijeme počeo davati izjave o tome da “migranti koji ne poštuju našu kulturu moraju napustiti Europu” ili da treba braniti “dominantnu kulturu” u Europi. Weber navodno ima podršku kancelarke Merkel za svoju kandidaturu.

No, otegotna okolnost mogla bi mu biti činjenica da francuski predsjednik Emmanuel Macron diže glas protiv čitavog tog sustava “spitzenkandidata”, odnosno protiv načina biranja predsjednika Komisije u kojem veću ulogu imaju europarlamentarci nego šefovi država i vlada okupljeni u Europskom vijeću, koji su do 2014. imali najveću ulogu u određivanju šefa Komisije.

Daleko od sigurne fotelje

Glavni tajnik Macronove stranke Christophe Castaner preksinoć je u Bruxellesu izjavio da je proces biranja šefa Komisije kroz novotariju zvanu spitzenkandidati zapravo “demokratska anomalija” i da Macron i njegova stranka neće u tome sudjelovati. Oni smatraju da Europsko vijeće mora imati pravo nakon izbora za EP nominirati bilo koga, a ne unaprijed određene nositelje lista, za šefa Komisije.

Sve to znači da je Weber još daleko od sigurne fotelje, no prvi je koji u tu utrku ulazi, ne bez ozbiljnih šansi. Nakon njega, spekulira se da će unutar EPP-a u tu utrku ući još i Francuz Michel Barnier ili Finac Alexander Stubb. O Andreju Plenkoviću, o kojem spekuliraju pojedini hrvatski mediji, nitko u Bruxellesu ne govori, a na naše pitanje što misli o takvoj teoretskoj mogućnosti, jedan ugledni njemački europarlamentarac iz redova EPP-a jučer nam odgovara:

– Plenković je vrlo uspješan premijer i ne bi samo tako ostavio tu dužnost – smatra Elmar Brok.

Weber je jučer, ističući svoju kandidaturu, naglasio da neće dopustiti da se EU dijeli na istočnu i zapadnu, na bogatu i siromašnu, malu i veliku, jer bi takve podjele značile kraj EU. Danas se vodi bitka za obranu naših vrijednosti, dodao je Weber, i “za opstanak našeg europskog načina života”.

– Vjerujem da mogući pomoći otvaranju novog poglavlja za Europu, novog početka koji je hitno potreban jer ne možemo nastaviti kao do sada – rekao je Weber.

Komentara 3

5S
505.scrtom
14:18 06.09.2018.

Weberu, da nisi ti taj koji nas dijelis samo zato sto ti je krivo sto mi na istoku ne volimo dugine boje i podrzavamo zdrav i klasican brak izmedju zene i muskarca ali dobro nekako ste poceli shvacati Orbana i osjecate da nas ipak trebate..

Avatar southman
southman
14:11 06.09.2018.

Plenkovićevu podršku je već dobio neki dan u Berlinu !

AA
AAAAAA
16:14 06.09.2018.

čim vidim "krasnec" dalje ne čitam'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije