Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIKA ILI TRGOVINA Reakcije na objavu Sporazuma

Podjela fotelja prije izbora je normalna?!

09.04.2009.
u 17:28

Jučerašnja objava koalicijskog sporazuma između HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i SDA (koalicija Sisak plus), kojim je u detalje određeno koje gradske tvrtke i ustanove pripadaju pojedinoj stranci, izazvala je pravu buru reakcija.

A što je s natječajima?
Koalicijski sporazum potpisan je 12. ožujka, i osim podjele pozicija na kandidacijskoj listi za Gradsko vijeće, te stranačkih podjela članova nadzornih odbora i upravnih vijeća, donosi i podjelu gradskih tvrtki i ustanova između pojedinih stranaka.

Tako je izrijekom napisano da se direktori trgovačkih društava i ravnatelji ustanova, u slučaju pobjede na izborima, imenuju po načelu: SDA - Centar za kulturu, HSLS - Vodoopskrba, HSS - Dječji vrtić Sisak Novi, Gradska tržnica i Gospodarenje otpadom Sisak te HDZ - sva ostala trgovačka društva i ustanove.

I sve je to određeno bez obzira na obvezu raspisivanja javnih natječaja za ta mjesta, što samo potvrđuje poznatu činjenicu da su takvi, i slični, natječaji unaprijed namješteni za osobe bliske strankama.

I to je, izgleda, normalna praksa u političkom životu, što potvrđuje i reakcija same koalicije Sisak plus na objavu Sporazuma.

Ova praksa normalna?
– Riječ je o dokumentu koji se može pronaći u svim arhivama i dokumentacijama političkih stranaka i s njim je upoznato članstvo navedenih stranaka. Moglo se taj dokument tražiti od bilo koje stranke potpisnice koalicije i oni bi ga dali na uvid – stoji u priopćenju Koalicije Sisak plus.

Dakle, po njima, nije ništa čudno što se na taj način dijele pozicije. Koalicija ipak negira tvrdnje Davorka Vidovića o nepostojanju programa i projekata, te navode da svaka stranka u koaliciji Sisak plus ima svoje područje djelovanja. A o programu je u ime koalicije, kažu, govora u javnosti bilo i prije potpisivanja samog Sporazuma, točnije 5. ožujka. Time negiraju da je prvo potpisan Sporazum, a tek onda razgovarano o predizbornom programu.

Zanimljivo je i to da HDZ Sporazumom potpuno izbacuje HSP iz opcije partnera, s obzirom na to da HSLS, HSS i SDA dobivaju sve ono čime trenutačno HSP upravlja.

– Super su podijelili fotelje i resore, sada samo trebaju pobijediti na izborima – sarkastično je komentirao jedan dužnosnik HSP-a.


Čemu lakrdija zbog natječaja?

I doista, ovakva podjela nikoga ne treba čuditi, jer su u Sisku, i svim drugim gradovima i općinama Hrvatske, nakon svakih lokalnih izbora imena budućih direktora i ravnatelja ustanova, te pročelnika, poznata tjednima prije raspisivanja javnog natječaja. Nažalost, politika odlučuje čak i o zapošljavanju portira u ustanovama, domara u školama, djelatnika u vrtićima i bolnicama...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije