Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODINA SOLIDARNOSTI

Podijeljeno 27 medalja istaknutim pripadnicima Hrvatske vojske

Foto: Youtube screenshot
16.01.2020.
u 21:26

Svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

U Hrvatskoj vojsci nakon 28 godina ustanovljene su vojne medalje za doprinos postignućima u izvršavanju misija ili zadaća u mirnodopskom razdoblju, priopćili su iz MORH-a.

U okviru obilježavanja 28. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u četvrtak, 16. siječnja, u Ministarstvu obrane u Zagrebu održana je svečanost povodom dodjele vojnih medalja istaknutim pripadnicima Hrvatske vojske i pojedincima koji su doprinijeli izvršavanju misija ili zadaća Hrvatske vojske u mirnodopskom razdoblju.

Svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Dodjela vojnih medalja praksa je u brojnim vojskama u svijetu, a donošenjem i stupanjem na snagu Pravilnika o vrstama vojnih medalja, uvjetima i postupku njihove dodjele u srpnju 2019., ustanovljeno je 27 vojnih medalja koje dodjeljuju Predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.

U svom obraćanju ministar Krstičević podsjetio je kako je upravo 2019. godina proglašena Godinom solidarnosti te kako je po prvi put osnovana Zaklada vojne solidarnosti kako bi se financijski pomoglo vojnicima, dočasnicima i časnicima, službenicima i namještenicima u teškim trenutcima.

“Zaklada je od samog osnutka vrlo aktivna i već su dodijeljena znatna financijska sredstva onima kojima je pomoć bila potrebna”, rekao je ministar i dodao kako je hrvatski vojnik mnogo puta pokazao svoju solidarnost, i u ratu i u miru, zemlji i inozemstvu.

“Upravo zato sam ponosan što smo prošle godine, nakon 28 godina od ustrojavanja Hrvatske vojske, prvi put u povijesti donijeli Pravilnik o dodjeli vojnih medalja. Postojeći sustav dodjele državnih odlikovanja ne pokriva trenutne aktivnosti i djelovanje Hrvatske vojske. Odnosno, odlikovanja koja su dodjeljivanja hrvatskim braniteljima tijekom i nakon Domovinskog rata nisu primjenjiva na mlađe generacije hrvatskih vojnika”, objasnio je Krstičević naglasivši kako je ovakva praska, učestala u modernim vojskama u zapadnim državama.

“Hrvatski vojnici ističu se natprosječnim rezultatima sudjelujući u vježbama, misijama, operacijama potpore miru i drugim aktivnostima. Pokazali su mnogo puta da su ravnopravni pa čak i bolji od vojnika zapadnih vojnih sila. Zato želimo da se, dodjelom ovih vojnih medalja, osjećaju ponosno i da vide da je njihovo zalaganje i marljiv rad prepoznat”, rekao je ministar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije