Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Podignuta optužnica protiv sudaca Gašpara i Peze te još šest osoba

08.01.2009.
u 16:55

Bariša Gašpar (62), sudac Visokoga trgovačkog suda, s još sedam osoba – Krunom Hercegom (62), Davorom Maravićem (43), Mihom Plećašem (71), Mihaelom Plećaš (27), Veljkom Vujovićom (67), Tihanom Zeljkom (28) i Ivicom Pezom (43), bivšim predsjednikom Općinskoga građanskog suda u Zagrebu – optužen je za gospodarski kriminal.

Mito od 25.000 eura
USKOK Gašpara u četiri točke optužnice tereti za primanje mita, zloupotrebu položaja i ovlasti te poticanje na zloupotrebu položaja i ovlasti. Pezo se pak tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti, dok se Herceg tereti za pomaganje u davanju mita, Maravić za davanje mita, a ostali za poticanje na zloupotrebu položaja i ovlasti.

Gašpar je tako postao sudac na najvišem položaju protiv kojeg je USKOK prvo pokrenuo dvije istrage, čiji je rezultat zajednička optužnica za više kaznenih djela.

USKOK ga tako tereti da je od Maravića, člana uprave tvrtke Cvitas Nova, uzeo 25.000 eura da ubrza žalbu u parnici koju je riječki Konstruktor pokrenuo protiv Erste banke, kako bi zaustavio isplatu 3,190.000 kuna Cvitas Novi. Maravića i Gašpara upoznao je Herceg, a događaj se zbio od početka 2007. do 4. rujna 2007., dok je spomenuti spis, od ožujka 2006., bio na drugostupanjskom odlučivanju pred Visokim trgovačkim sudom.

Dao pitanja
Maravić je, prema optužnici, tražio od Gašpara da se zauzme za donošenje odluke kojom će biti potvrđena prvostupanjska odluka, za što mu je obećao dati 25.000 eura. Kad je Gašpar obećao da će to učiniti, Maravić mu je dao manji dio dogovorenog iznosa, nakon čega je na sjednici vijeća 3. travnja 2007. donesena odluka kojom je žalba Konstruktora odbijena kao neosnovana te je potvrđena prvostupanjska presuda. Nakon što je spis dostavljen Trgovačkom sudu u Rijeci, Maravić je 4. rujna 2007. Gašparu isplatio ostatak novca.

Nadalje, Gašpar se tereti da je u dva navrata u ožujku 2008., prvo na traženje Mihe Plećaša, a zatim Veljka Vujevića, kao član komisije za polaganje pravosudnih ispita, prvo zatražio promjenu termina, a zatim i dao ispitna pitanja Mihaeli Plećaš i Tihani Zeljko. Na taj način, navodi se u optužnici, osigurao je da one na ispit izađu kada on bude ispitivač te da unaprijed znaju što će ih pitati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije