Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLAK NALETIO NA AUTO

Podignuta optužnica protiv radnika HŽ-a koji je "zaboravio" spustiti branike, zbog čega je došlo do nesreće

Most preko rijeke Odre na cesti D-30 Sisak-Zagreb
Nikola Cutuk/PIXSELL
29.11.2020.
u 13:11

Optužnicom se okrivljenog 53-godišnjaka tereti da je postupio protivno Prometnom pravilniku Hrvatskih željeznica i olako držeći da neće ugroziti druge sudionike u cestovnom i željezničkom prometu te ga se tereti za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, za što mu prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

 

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo je pred Općinskim sudom u Sisku optužnicu protiv 53-godišnjeg radnika Hrvatskih željeznica koji je 7. rujna, oko 15 sati, u mjestu Odra Sisačka zaboravio spustiti polubranike na željezničkom prijelazu uslijed kojeg je došlo do naleta vlaka na vozilo i teškog ozlijeđivanja 57-godišnjeg vozača automobila.

Naime, na željezničko-cestovnom Pračno prijelazu se polubranici spuštaju ručno, a 53-godišnjak to nije učinio, iako je prethodno primio najavu da nailazi teretni vlak. Zbog toga je vlak naletio na automobil, u kojem se nalazio samo vozač, te ga pritom udara odgurao više od 200 metara od prijelaza. Vozač je zadobio teške ozljede.

Optužnicom se okrivljenog 53-godišnjaka tereti da je postupio protivno Prometnom pravilniku Hrvatskih željeznica i olako držeći da neće ugroziti druge sudionike u cestovnom i željezničkom prometu te ga se tereti za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, za što mu prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Riječ je željezničko-cestovnom prijelazu u Starom Pračnu, između kolodvora Sisak i Greda gdje mještani već godinama upozoravaju kako se na ovom prijelazu događa da branici ne budu spušteni iako su radnici HŽ-a za to zaduženi.

Zbog sličnog događaja na ovom prijelazu je 2012. bio prijavljen tada 53-godišnji radnik HŽ-a iz Lipovljana, također zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. On je također zaprimio najavu o prolasku vlaka, no polubranike spustio nije, a neposredno prije prolaza vlaka koji prometuje od Siska prema Zagrebu preko pružnog prijelaza svojim automobilom, u kojem su se nalazile njegova supruga i dijete, prešao je 34-godišnji stanovnik naselja Staro Pračno. Srećom, u zadnji tren izbjegli su nalet vlaka. Alkotestiranjem je bilo utvrđeno da je radnik HŽ-a bio tada pod utjecajem alkohola od 1,48 promila dok u ovom aktualnom slučaju 53-godišnjak nije bio pod utjecajem alkohola.

Ključne riječi

Komentara 2

MX
Mister X
23:05 29.11.2020.

Da je pravde za zaborav bi bila fer presuda uvjetna kazna ... Sve ostalo je zločin kazniti čovjeka zbog idiotskoprimitivnog sistema koji se instalira u ostalim siromašnim jadnim državama u Nigeriji i Balkanu u današnje vrijeme .........

MX
Mister X
23:02 29.11.2020.

Podignuta optužnica protiv radnika HŽ-a koji je "zaboravio" spustiti branike, zbog čega je došlo do nesreće. Ne smo zato je došlo do nesreće !!! idemo pošteno u Zagrebu u toj našoj metropoli . Prije spuštanja rampe postoji i svjetlosni signalsignal zvani semafor koji blinka crveno i konačno se upali prije nego se rampa spusti . Dali je moguće da u jednom gradu u EU danas voze vlakovi i kroz gradska naselja a seljaci toga grada nisu u stanji izfinacirati semafor zapravo željeznica nije obvezna to napraviti .. Zaostali smo za pravim državama u EU 100 -200 godina fuj . U njemačkoj ako je jedna seoska kuća od koje vodi put preko pruge a otvoreno polje oranice i gdje vozi smo u sezoni vlak rijetko postoje te "lampe" koje su znamo iz pjesma odavno gorile na sred Vinkovaca . Ali par kilometara od metropole su ga Balkanski majstori uštedjeli demokratski .... I sad će eto super se požurili da kazne krivca ( dakako da je kriv ali ima tu još onih koji su i semafor zapili -krivci ) ! ,Koliko godina plaćaju ljude da sjede tamo ko budale plaćaju ih decenijama ( mogli tim novcem 30 semafora staviti i automatske rampe ) i milion puta je spustio sve OK , sad jednom nije i evo ti kazne i robije i to ne kao kod ponekih ratni zločinci kojima se sudi i po 30 godina nakon zločina !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije