Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Lider Kosova Thaçi optužen za ratni zločin

Munich Security Conference - Serbia and Kosovo
Foto: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL
1/3
24.06.2020.
u 19:47

Hashim Thaci, Kadri Veselji i ostali osumnjičeni snose kaznenu odgovornost za skoro 100 ubojstava

Specijalizirano tužiteljstvo za Kosovo sa sjedištem u Den Haagu podnijelo je jučer Specijaliziranim vijećima za Kosovo optužnicu protiv kosovskog predsjednika Hashima Thaçija i Kadrija Veselija, predsjednika kosovske Skupštine, kao i drugih osoba, tereteći ih u 10 točaka za niz zločina protiv čovječnosti i ratne zločine, uključujući ubojstva, prisilne nestanke osoba, progone i mučenja. 

Kako se navodi u priopćenju Specijaliziranog tužiteljstva, Thaçija i Veselija optužnica tereti za kaznenu odgovornost za skoro 100 ubojstava, a žrtve tih ubojstava su stotine osoba čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i osobe drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Opstruirao je rad suda U priopćenju se objašnjava da optužnica predstavlja isključivo stajalište tužiteljstva i da je prijedlog optužnice trenutačno na ispitivanju kod suca za prethodni postupak Specijaliziranih vijeća, koja odlučuju hoće li potvrditi optužbe iznesene u optužnici, a tek nakon potvrđivanja optužnica postaje valjana. Specijalizirani tužitelj smatrao je potrebnim o optužbama i optužnici objaviti javno priopćenje zbog, kako se navodi, kontinuiranih pokušaja Hashima Thaçija i Kadrija Veselija da ometaju i podrivaju rad Specijaliziranih vijeća. 

“Thaçi i Veseli su, prema navodima, proveli tajnu kampanju kako bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizirana vijeća osnovana kao sud i na drugi način opstruirali rad suda, a sve s ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim su postupcima Thaçi i Veseli pokazali da su im osobni interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i cjelokupnog naroda Kosova”, zaključuje se u dramatičnom priopćenju Specijaliziranog tužiteljstva. 

Thaçi je još 2010. godine u jednom izvještaju Vijeća Europe nakon dvogodišnje istrage označen kao vođa mafijaške skupine odgovorne za krijumčarenje oružja, droge i ubojstva srpskih zatvorenika, kako bi kasnije prodavali njihove organe. Thaçi je u tom izvještaju identificiran kao šef mafijaške mreže koja je počela djelovati 1999. godine, uoči rata na Kosovu. Proteklih je godina Specijalizirano tužiteljstvo o tome ispitalo više od 100 bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova kao osumnjičenike ili svjedoke zločina počinjenih između siječnja 1998. i konca 1999. godine, a ti zločini obuhvaćaju ubojstva, otmice, ilegalna pritvaranja i seksualno nasilje. S obzirom na to da se kosovski sudovi nisu mogli nositi s pritiscima kojima su bili izloženi, međunarodna zajednica odlučila je osnovati poseban sud

‘Povijesni razgovori’ Optužnica protiv Thaçija objavljena je samo nekoliko dana uoči “povijesnih” razgovora Thaçija i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u subotu u Bijeloj kući o kosovskom problemu, na poziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji priželjkuje barem jedan vanjskopolitički uspjeh u svom mandatu uoči predsjedničkih izbora početkom studenoga.

 

Komentara 6

DU
Deleted user
11:48 25.06.2020.

Ma nije valjda da ce suditi "predsjedniku" kvazidrzave kvazipobjednice u I svj. ratu?!

BM
bella.m
16:11 27.06.2020.

Edward P. Joseph je autor, Anatomy of a Kosovo Summit Catastrophe, u Foreign Policy casopisu.

BM
bella.m
05:36 27.06.2020.

Izvrstan clanak na ovu temu je u Foreign Policy: Anatomy of a Kosovo Summit Catastrophe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije