Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera SMS

Vargin odvjetnik: Naravno da sam očekivao optužnicu, bilo bi neozbiljno da nisam

Franjo Varga i Blaž Curić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
18.02.2019.
u 11:40

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela sprječavanja dokazivanja, stoji u priopćenju

Podignuta je optužnica protiv Franje Varge i Blaža Curića zbog afere SMS. 

- Sutra će se tokom dana odlučivati o produljenju pritvora mom branjeniku. Ne mogu komentirati optužnicu dok ju ne vidim. Vidjet ćemo sve što mu se stavlja na teret, sutra ćemo biti pametniji. Naravno da sam očekivao optužnicu, bilo bi neozbiljno da nisam - rekao nam je Mario Poljak, branitelj Franje Varge.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana F. V. (1982.) i B. C. (1969.) zbog počinjenja kaznenih djela sprječavanja dokazivanja, članak 306. stavak 2. Kaznenog zakona, a sve u svezi članka 21. stavak 2. točka 4., u svezi stavka 2. točke 1. Zakona o USKOK-u, i pomaganja u sprječavanju dokazivanja, članak 306. stavak 2. Kaznenog zakona u svezi članka 38. Kaznenog zakona (KZ/11), a sve u svezi članka 21. stavak 2. točka 4., u svezi stavka 2. točka 1. Zakona o USKOK-u. (18. 2. 2019.)

Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je, od sredine 2017. godine do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv M. P., Z. M., Z. M. i D. V. zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao i postupku predaje povodom EUN-a izdanog od strane Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu protiv I. T. pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji, izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj iz koje proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Za potrebe izrade navedenog drugookrivljenik je prvookrivljeniku dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba. U optužnici se na temelju odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku predlaže produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika", stoji priopćenju.

Video: Kronologija Afere lažnih SMS-ova

Komentara 5

AF
afera
12:10 18.02.2019.

Čak i ako bude osuđen za sprječavanje dokazivanja u aferi SMS, Blaž Curić ne bi trebao iza rešetaka jer je u pet mjeseci istražnog zatvora, prema riječima njegova odvjetnika Krešimira Vilajtovića, odslužio više od većine kazni prije dosuđivanih za isto nedjelo!

PK
pa_kaže
12:12 18.02.2019.

jao jel opet priče o vargi

Avatar Kradeseze
Kradeseze
11:10 18.02.2019.

a Vaso? protiv njega ništa? vjerojatno mu je to kum čuo na radiju... koja država sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije