Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krak akcije Tebra

Tužitelj optužen da je uzeo 3000 eura mita da odbaci prijavu protiv Tomislava Sablje

Zagreb: Osumnjičeni u akciji Tebra na ispitivanju u USKOK-u
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
08.07.2020.
u 11:00

USKOK je u optužnici predložio da se od I. okr. oduzme protupravno stečena imovinska korist

Nakon što je prije desetak dana podignuta optužnica u akciji Tebra, kojom USKOK tereti Tomislava Sablju i Tomislava Sučića da su ustrojili zločinačku grupu u sklopu koje su tijekom tri godine prokrijumčarili najmanje 16 tona marihuane te "zaradili" oko 11 milijuna eura, sada je podignuta optužnica i u jednom od krakova te afere.

Sabljo (38) je jedan od optuženika, kao i Đorđe Vuletić (58), koji je također optužen u Tebri. Osim njih dvojice još su optuženi Ferhat Čančar (60), bivši zamjenik zagrebačke općinske državne odvjetnice i Vanja Jazić (53), vlasnik lokala u koji je Čančar često zalazio.

USKOK ih tereti za primanje i davanje mita, a USKOK Čančara tereti da je za novac zažmirio na kazneno djelo koje je Sabljo počinio. Konkretnije, da je napravio sve kako bi kaznena prijava protiv Sablje bila odbačena.

Sve navedeno događalo se u vremenu od 13. ožujka do 6. lipnja 2019., kada je Sabljo bio prijavljen zbog prijetnje te je zbog te prijetnje za njim bila raspisana potraga. No Sablji se očito nije dalo ići u Remetinec pa se dogovorio s Vuletićem da preko Jazića zatraže pomoć od Čančara. Jazićev zadatak bio je da Čančaru prenese poruku od Sablje i Vuletića.

Oni će njemu dati novac, a on za uzvrat treba napraviti sve što može da kaznena prijava protiv Sablje bude odbačena, a potraga za njim obustavljena. USKOK tvrdi da je Čančar tu ponudu prihvatio te je Sabljin predmet uzeo u rad.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tvrde i da je Sablji i Vuletiću preko Jazića poručio da će mu za tu "uslugu" platiti 1000 eura odmah, a 2000 kada završi rad na Sabljinom predmetu. Njih su dvojica na to pristali, a Čančar je donio rješenje kojim je odbacio kaznenu prijavu protiv Sablje, nakon čega mu je on, tvrdi USKOK, dao 3000 eura. Tužiteljstvo traži da se taj novac od Čančara oduzme.

On je inače bio uhićen u rujnu 2019. te je nakon ispitivanja pušten da se brani sa slobode. Za razliku od njega, Sabljo i Vuletić su u Remetincu od srpnja lani, a istražni zatvor im je nedavno produžen kao i Sučiću te još nekolicini od ukupno 20 optuženika u akciji Tebra.

Inače, prije nego su optuženici u akciji Tebra uhićeni, policija ih je duže vrijeme tajno partila i prisluškivala, a "buba" je bila ubačena u jedno od vozila kojim su se koristili optuženici. Za njih je nezgodno što su upravo u vozilima puno i svašta pričali, počevši od toga koliko droge krijumčare pa preko toga čija vozila namjeravaju zapaliti.

Među zapaljenim vozilima bilo je ono Krešimira Antolića, šefa sigurnosti u Dinamu. Optuženi su i da su planirali premlaćivanje Igora Kodžomana, bivšeg predsjednika uprave Dinama, no od tog napada su na koncu odustali.

Komentara 4

KU
Kultura
11:20 08.07.2020.

Zasto hrvatski gradjani nemaju povjerenje u pravosudje?

Avatar BožeSačuvaj
BožeSačuvaj
11:48 08.07.2020.

Za 3 tisuće eura prodati dušu vragu, a imati stalan posao sa dobrom plaćom-tu nešto gadno ne štima!!..zašto bi netko za možda jednoipol mjesečnu stalnu plaću (koliko iznosi navodni sporni mito) dovodio u opasnost cijelu svoju profesionalnu karijeru!?..da bi dobro plaćeni zamjenik državnog općinskog odvjetnika pristao na tako mali iznos mita mi je nestvarno...ili je sve laž ili se radi o potpuno drugim iznosima i interesima..zaista ne mogu shvatiti da bi se netko dovodio u opasnost(a bilo mu je poznato iz istrage da su optuženi pod prismotrom) od gubitka posla i na kraju osobnog i profesionalnog digniteta za jednu i pol plaću koju zaradi za niti 45 dana rada u državnom odvjetništvu..i postavljam si pitanja: a odakle se znaju ovi kriminalci sa zamjenikom općinskog odvjetnika?..tko ih je povezao,kako su uopće okrivljenici znali kome mogu ponuditi mito i da li su već ti isti ili možda neki drugi optuženici koristili "usluge" ovog zamjenika općinskog državnog odvjetnika??..sramota i dno dna s obzirom na staž ovog inkriminiranog zamjenika općinskog državnog odvjetnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije