Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
9-GODIŠNJI DJEČAK

Podignuta optužnica protiv četvero djelatnika bolnice zbog smrti malenog Gabrijela u Metkoviću

Ivo Cagalj/PIXSELL
20.02.2021.
u 12:05

Riječ je o slučaju smrti devetogodišnjeg Gabrijela Babića iz Metkovića koji je preminuo 11. prosinca 2018. što je izazvalo burne reakcije u javnosti.

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću objavilo je kako je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavak 1. u svezi stavka  4. i stavka 8. Kaznenog zakona.

Riječ je o slučaju smrti devetogodišnjeg Gabrijela Babića iz Metkovića koji je preminuo 11. prosinca 2018. što je izazvalo burne reakcije u javnosti.

Odvjetništvo okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate sa tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke.

Prvookrivljenica (1988.) je 9. prosinca 2018. i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), tereti ih se, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.

Komentara 32

CH
chawka
13:07 20.02.2021.

Najmanje 5g zatvora za svo troje kao primjer ostalim zdravstvenim djelatnicima koji se prema pacijentima odnose kao prema smecu. Svakodnevno svjedocimo takvom pausalnom pristupu pacijentima! Koliko godisnje izdvojim za zdravstvo, a kad zatrebas jednom u godini ili dvije ne mogu dobiti prokleti pregled ili tabletu kako spada nego zovi, potezi veze, vuci za rukav.

KG
KG002
13:31 20.02.2021.

Tridesetogodišnjakinje, liječnice, na početku karijere... ne mogu shvatiti da u tim godinama možeš tako nonšalantno i bahato pristupiti tako odgovornom poslu. Nadam se da će biti na primjer drugima, mada ove roditelje nitko i ništa ne može utješiti.

FE
FelixCroatia
12:49 20.02.2021.

Sramota! Zaslužili su 5-10 godina zatvora i doživotnu zabranu obavljanja prakse. Ne mogu ni zamisliti kako se osjećaju roditelji nesretnog dječaka... Kod nekih djelatnika javnog zdravstvenog sustava primjetan je stav "Ja tebi činim uslugu tako da budi sretan ako see uopće udostojim uslužiti te a usluga će varirati isključivo o mome raspoloženju". Bitno je prihvatiti činjenicu da se njihove plaće i poslovi financiraju od javnih davanja svih građana te su dužni svakom građaninu Republike Hrvatske pružiti adekvatnu medicinsku skrb bez obzira o kome se radi i kakvo je imovinsko stanje pojedinca (jedna od rijetkih stvari na koje sam ponosan u našoj zemlji je javni zdravstveni sustav). Često se čuje kako se zdravstveni djelatnici žale na plaće u čemu sigurno ima istine. S druge strane dobivaju stabilan i cijenjen posao u koji ulaze bez kredita za fakultet jer im je obrazovanje pružila ista država i isti građani kojima sada trebaju služiti. Moraju obavljati svoju dužnost savjesno i maksimalno predano prema svakom pacijentu - ukoliko im plaća i uvjeti ne odgovaraju mogu slobodno dati otkaz i sreću potražiti drugdje ( usput sustav gdje mi obrazujemo liječnika koji kasnije ode služiti Austrijance koji su u njegovo obrazovanje uložili 0 kn je nepravedan i iskvaren te će ga trebati mijenjati) Nadam se da će biti adekvatno kažnjeni da njihov primjer služi drugima - odgovornost znači snositi i posljedice a ne samo imati beneficije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije