Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strava na farmi

Podignuta optužnica protiv Borkovića zbog mučenja životinja

branko borković
Boris Ščitar/VLM
14.06.2013.
u 12:43

Snimka je dospjela u javnost nakon što je jedan od susjeda snimio mrcvarenje životinje pa objavio na YouTubeu.

Petnaestak dana nakon što je u javnost procurila šokantna priča o izgladnjelim životinjama na farmi u Prečnom kod Ivanić Grada, u vlasništvu Branka Borkovića, Općinsko državno odvjetništvo u Ivanić Gradu podiglo je optužnicu protiv 52-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja iz članka 205. stavak 1. Kaznenog zakona.

Optužnica tereti Borkovića da je u prijepodnevnim satima 19. svibnja 2013. u Prečnom, u svom dvorištu, ostavio bez nadzora kobilu nakon ždrijebljenja povezanu trakama za krovnu konstrukciju koje su trebale spriječiti njezin pad na tlo i ozljeđivanje, kao i dva psa pasmine japanska tosa koji su mogli napasti i ozlijediti kobilu. Istog dana oko 14.30 sati, a nakon što je prednji dio kobile iskliznuo iz traka i pao na tlo, psi su napali kobilu, pri čemu su joj odgrizli lijevo uho u cijelosti, izgrizli desno uho te je ugrizli za lijevi but. Time je bez opravdanog razloga životinju izložio nepotrebnim patnjama.

Temeljem članka 205. st. 4. KZ-a predloženo je oduzimanje životinje od vlasnika. Podsjetimo, snimka je dospjela u javnost nakon što je jedan od susjeda snimio mrcvarenje životinje pa je objavio na YouTubeu.

– Borković se uopće ne brine o svojim životinjama, sve su kost i koža. Navečer dođe kući, ujutro ode, životinje nemaju što jesti pa padaju s nogu. On ih potom viličarom digne i pričvrsti gurtnama kako bi mogle stajati na nogama, a one koje mogu hodati šeću po našim poljima i uništavaju sve pred sobom – rekao je susjed Aleksandar Kovaček.

Mladi Jastreb, odmah po izbijanju skandala, kazao je za Večernji list da je snimku objavio "čovjek sa sumnjivim dosjeom koji je dva puta suđen zbog kriminala" te da "paraobavještajne službe kreću u novu rundu napada na njega”. Kazao je da su napadi na njega počeli još u vrijeme Uskrsa, kada mu je netko otrovao osam grla, te da mu bacaju po dvorištu otrov i otrovane kosti, postavljaju mišomor svinjama.

– Otkako sam u Vukovaru javno istupio tražeći pomoć i potporu za Tihomira Purdu, podneseno je 60 prijava protiv mene, pa vi recite je li to normalno. Dakle, ova priča s konjima samo je još jedan u nizu vrlo žestokih napada na mene. Što da još kažem? Spreman sam preuzeti svu odgovornost, spreman sam se i razapeti na križ, pa i okrenuti ga naopačke ako treba, ali neću promijeniti svoj način života i rada i neću prestati govoriti istinu, a oni koji me napadaju, neka im je sa srećom – kazao je nakon stravičnog otkrića na farmi Branko Borković.

>>Veterina neće tužiti Borkovića, kobila se dobro oporavlja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije