Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE KAZNENIH DJELA

Odvjetnik (75) prevario tri žene, šteta viša od 20 milijuna kuna

Ovjeravanje ugovora pečatom
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
10.08.2022.
u 16:44

Okrivljenik je oštećenicu uvjerio da mu preda sav ušteđeni novac, nakon čega mu je ona predala iznos od 40.000 eura koji je odvjetnik zadržao za sebe

Zagrebačko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 75-godišnjeg odvjetnika zbog više kaznenih djela poput zlouporabe povjerenja, prijevare i krivotvorenja isprave kojima je od svojih opunomoćenica nezakonito stekao dobit veću do 21 milijuna kuna i 62 tisuće eura. 

Okrivljenom 75-godišnjaku se stavlja na teret da je od studenog 2012. do listopada 2018. godine, kao odvjetnik u ime oštećenice (1950.), poduzimao različite pravne radnje bez njezina znanja ili protivno njezinim interesima, ne bi li se okoristio stjecanjem nekretnine u njezinom vlasništvu.

Prema sumnjama općinskog državnog odvjetništva, okrivljenik je svojoj opunomoćenici predočio niz činjenica kako bi ju uvjerio da s njim sklopi predugovor, a kasnije i ugovor o kupoprodaji nekretnine.

U tom je ugovoru neistinito naveo kako joj je isplatio kaparu i kupoprodajnu cijenu, premda to nije učinio, da bi potom zatražio uknjižbu prava vlasništva na nekretnini.

Na taj je način osumnjičeni oštetio opunomoćenicu za iznos od 20.7 milijuna kuna te ju ograničio u raspolaganju nekretninom.

Tužiteljstvo smatra da to nije jedina opunomoćenica koju je 75-goddišnji hrvatski državljanin prevario. Na teret mu se stavlja da je od prosinca 2016. do srpnja 2017. zatražio od jedne druge oštećenice (1958.) žurnu pozajmicu i neistinito predočio da će novac vratiti.

Okrivljenik je oštećenicu uvjerio da mu preda sav ušteđeni novac, nakon čega mu je ona predala iznos od 40.000 eura koji je odvjetnik zadržao za sebe. Prethodno je istu osobu prevarom oštetio za iznos od 8300 eura.

Osim toga, okrivljenog 75-godišnjaka se tereti da je od listopada 2009. do veljače 2016. godine neistinito predočio trećoj oštećenici (1960.) da će, u njezino ime i u ime još jedne osobe (1988.), sklopiti nagodbu u parničnim sporovima.

Od njih je zatražio da će isplatu avansa u iznosu od 14.000 eura, nakon čega ih je nastavio uvjeravati da je sklapanje nagodbe u tijeku, iako nije poduzeo ništa kako bi do nje došlo. 

>> VIDEO U Austriji se za pet godina očekuje strujni “blackout”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije