Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK

Kardiokirug tražio 3000 eura mita, žele mu oduzeti 3,5 milijuna kuna

KBC Split
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/4
24.10.2019.
u 13:31

USKOK je u optužnici predložio i prošireno oduzimanje imovinske koristi, konkretnije da se od liječnika oduzme ukupno  3,5 milijuna kuna.

Zbog primanja i davanja mita USKOK je pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv dvije osobe u dobi od 51 i 52 godine. Jedna od njih je bivši pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Split, a druga supruga pacijenta kojeg je taj liječnik operirao te koja mu je dala mito.

Prema optužnici, liječnik se tereti da je od 8. do 16. studenoga 2018. u Splitu, kao pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Split i ujedno kardiokirurg-operater, pacijentu koji je 22. listopada 2018. zaprimljen na liječenje te mu je indicirana žurna kardiokirurška operacija, tek 8. studenoga 2018. priopćio da je u kritičnom zdravstvenom stanju i da zbog utvrđene dijagnoze tijekom operacije može umrijeti.

Optužen je i da je pacijentu, za kojeg je znao da mu treba žurna operacija, pri tome kazao da će razmisliti hoće li ga operirati te da će mu naknadno javiti termin operacije. No, kada je 12. studenoga 2018. od supruge tog pacijenta primio 1000 eura radi žurnog obavljanja potrebnih pretraga i operacije, taj je iznos zadržao za sebe.

Zauzvrat, odmah sutradan naložio je da pacijent obavi potrebne pretrage te ga je potom i operirao. Nakon toga je 16. studenoga 2018. od pacijentove supruge, sada svoje suoptuženice primio još 2000 eura.

USKOK je u optužnici predložio i prošireno oduzimanje imovinske koristi, odnosno konkretnije da se od liječnika oduzme ukupno  3,5 milijuna kuna.

Inače, za priču se doznalo kada je pacijentova supruga, koja je sada optužena za davanje mita, o tome javno progovorila u medijima. 

 

Ključne riječi

Komentara 27

ST
stefj
14:28 24.10.2019.

U svim državnim i javnim strukturama korupcije je opće prisutna, ne vidim zašto treba nešto posebno isticati zdravstvo i liječnike. Sve bi se to riješilo da se uvede nešto kao u Srbiji - zakon o porijeklu imovine gdje sve što se ne može opravdati porezna oporezuje sa 75%... Kada je država 70% svega, onda je korupcija toliko raširena da je dio svakodnevnice, zapravo kao i u prošlom sustavu. Ako želimo korupciju kod nas iskorijeniti, potrebno je državu svesti na nekih 20, maksimalno 30%, kao npr. u Irskoj.

DO
Dotepenec
14:44 24.10.2019.

Da su financije kao što bi trebale biti lako se izračuna što je zaradio a što je od mitologije.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
14:42 24.10.2019.

Taj je svaki radni dan uzimao mito, od 1.000€ do 5.000€, ovisno o težini operacije. Nemilosrdan je bio i prema braniteljima. Nula od čovika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije