Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kardinal bozanić

'Počnite se ponašati u skladu s pobjedničkim karakterom'

Josip Bozanić,Ante Ivas
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
30.09.2014.
u 07:49

Sa žaljenjem gledam kada nam razaraju nacionalno biće, rekao je kardinal

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić uputio je oštre kritike zbog aktualnog stanja u Hrvatskoj i upozorio na “razdor hrvatskog nacionalnog bića”. I to iz Šibenika, jučer na blagdan njegova zaštitnika sv. Mihovila, uz bok biskupu šibenskom mons. Anti Ivasu, koji je bio metom napada prije mjesec dana.

Gazi se život

– Ovdje, s Trga Republike Hrvatske, gledamo i slike nereda koji se sustavno i suptilno čini i u našoj domovini. Ova Crkva i ovaj vjernički narod s nevjericom gleda kako se olako pogubnim metodama demonov zadah širi različitim strukturama, vidljivima i onima oku skrivenima, i ne dopušta ozdravljenje hrvatskoga bića. Pitamo danas: dokle toliko iscrpljivanje hrvatskoga čovjeka, da je toliko zabrinut za budućnost svoje djece? Dokle ćemo slušati izvještaje o zatvaranju radnih mjesta i rastu broja nezaposlenih? Dokle ćemo trpjeti da se gazi život, od začeća, i čovjekovo dostojanstvo do smrti? Dokle ćemo gledati kako se olako postupa s javnim dobrima i šalje nedvosmislena poruka: ako nama nije do njih stalo, zašto bi bilo i drugima – rekao je kardinal Bozanić pitajući se “dokle će nam se u školama, na ulicama i medijskim ulicama servirati ideološki obroci koji su dosad zatrovali obitelji mnogih naroda i stvorili rijeke otuđenih, usamljenih i propalih ljudi”?

– Dokle ćemo podnositi nasilje nad hrvatskom poviješću? Dokle ćemo gledati natjecanje struktura različitih predznaka u osiromašenju, materijalnom i duhovnom, hrvatskoga nacionalnog bića – upitao je kardinal Bozanić te istaknuo kako nas “ne treba čuditi da, kad god se čovjek drži zajednice, bilo obiteljske, narodne, crkvene, i kad se bori za zajedničko, opće dobro, demon započinje svoju prljavu igru – jer je u svojoj nepodnošljivoj samoći razarač”.

Kukavička strategija

Osvrnuo se, također, i na Domovinski rat, zapitavši se “tko to želi razbijati domovinsko zajedništvo koje se rodilo u časnoj obrani domovine, i to tako što nastoji ubiti ponos onima koji su za domovinu živote dali”?

– Kukavička je to strategija, a ne pobjednička. I kako ne shvaćaju da su to jalova nastojanja. I zato branitelji, zajedno s čitavim razvijenim i kulturnim svijetom, s pravom ne očekuju ništa drugo nego da se suverena europska zemlja, kakva je danas Hrvatska, ponaša u skladu sa svojim pobjedničkim karakterom. Agresija na Hrvatsku, ubijeni, nestali, ranjeni, ucviljeni, prognani i hrvatska pobjeda u oslobodilačkom ratu nije plod mašte ili nečije konstrukcije. Sve se to dogodilo u stvarnom vremenu, u povijesnom trenutku pred cijelim svijetom, za što postoje materijalni dokazi i svjedočanstva tolikih živih ljudi. Zato, najblaže rečeno, začuđuju postupci onih koji tu pobjedu odmiču od nužnih pravnih i materijalnih zadovoljština, a guraju je u područje mita i simbola, što se kasnije na različite načine pokušava relativizirati. To ne samo da nije ponašanje pobjednika, to je negiranje demokratske stečevine zemalja koje znaju vrednovati sebe, koje znaju da se jedino priznavanjem i evidentiranjem istine i njezinim pravnim provođenjem zaslužuje poštovanje, i u konačnici, pravedan mir. Hrvatska je oprostila, ali oproštenje ne zamjenjuje pravednost – rekao je kardinal Bozanić.

>>HAZU kukavički 'predvodi' šutnju hrvatskih intelektualaca koje proziva Bozanić

>>Jesu li intelektualci kukavice, hoće li reagirati nakon što ih je Bozanić prozvao

Komentara 34

Avatar tituš
tituš
08:35 30.09.2014.

Uzoriti kardinale Bozanić, jedva smo to dočekali, vaša izravna pitanja i govore! Želimo da tako svakog dana upućujete pastirske poruke i riječi, da pritišćete savjesti onih koji upravljaju zemljom, ako je još imaju, govorite, vičite, narod treba poruke nade, vlasti su nas izdale, prodale, opljačkale, ponizile, trebamo novu nadu i uskrsnuće hrvatskog duha i društva. Bog Vas blagoslovio!

BR
brankomat61
09:40 30.09.2014.

“tko to želi razbijati domovinsko zajedništvo koje se rodilo u časnoj obrani domovine...”? osnivanje udruge branitelja-HDZ-ovaca odgovor je na ovo lagano pitanje

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
09:03 30.09.2014.

Slazem se s kardinalom samo se pitam zasto sa oltara ne prozove tajkune koji su uz agresore i politiku najveci krivci za ovo stanje nisam cuo da ih prozivaju u sestinskoj crkvi jedan od njih je drag gost a radnici mu skapavaju nemaju slobodno vrijeme ni nedjeljom a javno se sa oltara podrzava osoba koja u isto vrijeme podrzava i trg marsala tita al taj zna posao i malo se ugledajte u papu franju koji nam je vratio nadu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije