Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIMBOL POLICIJSKE BRUTALNOSTI

Ubojstvo Georgea Floyda: Najiščekivanije suđenje u novijoj povijesti SAD-a

Demonstrators protest against the death in Minneapolis police custody of George Floyd, in New York City
Foto: EDUARDO MUNOZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
08.03.2021.
u 20:37

Njegova je smrt potaknula velike antirasističke prosvjede koji su pak djelomično rezultirali provalom nasilja u američkim gradovima

Suđenje bivšem policajcu Dereku Chauvinu zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda započelo je jučer u jednom od najiščekivanijih procesa u povijesti Sjedinjenih Država.

Prošle godine u Minneapolisu je Chauvin više minuta sjedio na vratu Floyda, nakon čega je on preminuo. Njegova je smrt potaknula velike antirasističke prosvjede koji su pak djelomično rezultirali provalom nasilja u američkim gradovima.

Suđenje Chauvinu započelo je jučer u Minneapolisu procesom odabira porote, koji je bio kompliciran zbog potrebe pronalaska nepristranih porotnika u slučaju o kojem praktički svaki građanin SADa ima svoje mišljenje.Sud je potencijalnim porotnicima prošle godine poslao upitnik kojim ispituje njihovu upućenost u smrt Floyda.

U upitniku je sud ispitivao građane jesu li vidjeli jednu od brojnih snimki smrti Floyda te što misle o pokretu “Crni životi vrijede”.

Proces odabira porotnika trebao bi trajati tri tjedna, a uvodne riječi na suđenju trebale bi pak započeti najranije 29. ožujka Cijela će američka javnost budno pratiti suđenje.

 

VIDEO: Objavljene snimke policijske brutalnosti: Ubili su ga, George Floyd nije se opirao uhićenju!

 

 

Komentara 9

MI
MiloDijete555
12:03 08.03.2021.

Nadrogiran je išao podvaliti kivotvorenu novčanicu , te se prilikom uhićenja opirao. Možda je policajac bio prežestok, ali si ovaj sam kriv. Ima dobar video jednog Australca arapskih korijena koji je pitao Australce zašto ne prosvjeduju protiv ubojstva njihove građanke u Americi. Nju je ubio tamnoputi policajac dok je bilo kod kuće u piđami. Nisu znali odgovoriti.

ZI
zimerman
01:49 09.03.2021.

George Floyd je ništa vise nego okorjeli kriminalac , koji je trudnoj ženi prijetio tako sto joj je uperio pištolj u stomak . Uhapsili su ga kada je htio da utopi krivotvorenu novčanicu ,policiju je konstantno provocirao i fizički se se opirao prilikom hapšenja .Kratko rečeno kreten od kojega su crnački rasisti napravili heroja a naravno sve uz blagoslov političke ljevice koja truje SAD isto kao sto truje i naivnu zapadnu Europu.

ST
Startrack
23:01 08.03.2021.

Godinu dana prije toga u Minneapolisu Somalijac je ubio Australku koja je smao prisla autu, ona je bila zvala policiju. I nikakvih nereda nije bilo. A za ovog drogerasa i raubera su neredi. I ustvari nisu za njega nego hoceoce crnci da sjede a daih drugi placaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije