Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTKRADALI PRORAČUN

Počinje suđenje carinicima optuženima za malverzaciju i krivotvorenje: Prijavili su ih kolege

Počelo suđenje bivšim carinicima
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
14.11.2019.
u 19:00

Po optužnici, carinici su proračun potkradali godinu dana na način da su kupcima robe u Hrvatskoj omogućavali izbjegavanje plaćanja carine i PDV-a tako što su ovjeravali lažne prijave za uvoz, izvoz i provoz robe u BiH, iako ta roba granicu na Maljevcu nikada nije prešla.

Trojica carinika s graničnog prijelaza Maljevac; Bernard Ivanić, Davorin Plavetić i Ivan Trbušić koje je Županijski sud u Karlovcu 2010. godine osudio na ukupno 11 godina zatvora zbog malverzacija i krivotvorenja, čime su državni proračun oštetili za oko 5,5 milijuna kuna, ponovno su u sudnici za isto kazneno djelo koje su počinili još 1999. godine.

Osim što su bili proglašeni krivima, trebali su vratiti državi 5,5 milijuna kuna.

Njihovu žalbu na nepravomoćnu presudu iz 2010. godine koju je potpisalo sudsko vijeće na čelu sa sucem Antom Ujevićem, poništio je Vrhovni sud 2014. godine i vratim na ponovno suđenje koje je jučer započelo pred novim sudskim vijećem na čelu sa sutkinjom Elmom Kaleb Mamić.

Vrhovni je sud u potpunosti ukinuo presude i odbio dokazne predmete u odnosu na osuđujuću dio, po kojima je Ivanić, kao prvooptuženi za sedam kaznenih djela dobio četiri godine zatvora, a Plavetić i Trbušić po 3,5 godina zatvora i to zbog 'potpuno pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja'. Drugim riječima, na temelju tadašnjih dokaza, sudsko je vijeće donijelo pogrešan zaključak. Osim spomenutog trojca, još je sedam carinika tada bilo na optuženičkoj klupi, ali oni su oslobođeni krivnje, što je Vrhovni sud potvrdio.

Po optužnici, carinici su proračun potkradali godinu dana na način da su kupcima robe u Hrvatskoj omogućavali izbjegavanje plaćanja carine i PDV-a tako što su ovjeravali lažne prijave za uvoz, izvoz i provoz robe u BiH, iako ta roba granicu na Maljevcu nikada nije prešla. Trojac je tada činio jednu carinsku smjenu te je u inkriminiranom periodu u susjednu državu 'propustio' više od 90 kamiona s raznom robom.

Carinike su tada prijavili njihovi kolege iz Carinske uprave. Novo je suđenje započelo ispitivanjem novih svjedoka, mahom vozača kamiona koji su 1999. prevozili tekstil preko Maljevca, a navedeni su u nekim teretnim listovima, no oni se, zbog proteka vremena, nisu sjećali događanja iz te godine. Svi su rekli da oni nisu imali problema na Maljevcu i da su svi robu isporučili naručiocu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije