Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijednost rada

Počinje nacionalna kampanja ''Autori čine svijet ljepšim''

Autori čine svijet ljepšim
Foto: Anastazija Vržina/autori.hr
1/12
28.04.2014.
u 23:50

''Svijet bez umjetnosti izgledao bi prazno, kao svijet bez čovjeka'', smatra akademski slikar Bane Milenković . Osiromašeno. Tužno. Nevoljeno. Samotno. Takav svijet bio bi bez povijesti - nadovezuje se poznata hrvatska fotografkinja Mare Milin.

Autorska djela postala su toliko važan dio naših života. Od glazbe s radija i filmova na televiziji do sadržaja na internetu i aplikacija na pametnim telefonima – sva ta djela koja su stvorili drugi ljudi postaju dijelom naše osobne povijesti. Autori nam doista čine svijet ljepšim, mudrijim, bogatijim, veselijim, dubljim... 

Zato je ''Autori čine svijet ljepšim'' glavni slogan nacionalne kampanje u organizaciji triju udruga: Hrvatskog društva skladatelja i njegove stručne službe ZAMP, Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih filmskih redatelja, a pod pokroviteljstvom Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. 

Podršku pružaju i ostale autorske i strukovne udruge: Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP), Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu fonogramskih prava (ZAPRAF), Udruga za zaštitu prava nakladnika (ZANA) i Udruga za kolektivno ostvarivanje i zaštitu prava slijeđenja likovnih umjetnika (ARS CROATICA). Svi ostali - udruge i pojedinci koji se žele priključiti kampanji - su dobrodošli.

Namjera kampanje ''Autori čine svijet ljepši'' jest putem pozitivnih, ali intrigantnih audio-vizualnih poruka, javnost potaknuti na razmišljanje o uvijek aktualnoj temi: vrijednostima autorskog rada i značaju umjetnosti za društvo u cjelini. 

Gledatelji pred malim ekranima tako imaju priliku od 26. travnja (Dan intelektualnog vlasništva), kada kampanja počinje, vidjeti spotove u koje su uključeni renomirani hrvatski autori iz raznih umjetničkih grana. Na poziv svojih udruga rado su se odazvali skladatelji Zlatan Stipišić Gibonni, Tamara Obrovac, Krešimir Seletković, književnik Miro Gavran, fotografkinja Mare Milin, slikar Bane Milenković. Svi ovi autori u kampanji sudjeluju s entuzijazmom i pro bono, dakle bez ikakve naknade. Redatelj TV spota kampanje, majstor pored kamere, a i pred kamerom u samoj reklami je poznati redatelj aktualnog kino-hita ''Majstori“, Dalibor Matanić.

- Rado sam se odazvao pozivu jer osim što mi je stvaranje sadržaja za ovu kampanju gušt i izazov kao autor također smatram da je to i moja dužnost. Kroz ove spotove gledatelji će doista moći uvidjeti da autori kroz stvaranje daju dio sebe na raspolaganje cijelom društvu - komentira on. Gibonni je bio jedan od prvih koji je spremno prihvatio ideju o sudjelovanju u kampanji. Štoviše, velikodušno je ustupio instrumental pjesme ˝Libar˝ sa sjajnog albuma Mirakul iz 2001., kao glazbeni motiv kampanje.

- Glazba je sirup za slomljene duše, baš kao što postoji sirup za kašalj ili prehladu - odgovara Gibo na pitanje što njemu znači glazba i dodaje: ''Ona je moja ljubav, ali i moj posao.“I naš u svijetu najpoznatiji književnik Miro Gavran se slaže: „Kad pišem, putujem. Pisanje je moj talent i moja strast, ali i rad od kojeg živim.“

I u radijskom eteru slušatelji će sljedećih tjedna moći čuti poruke brojnih autora slavnih pjesama, dok će u tiskanim izdanjima – dnevnim novinama - oglasi na svjež i originalan način  predstaviti utjecaj autorskih djela na pojedinca, društvo, tradiciju i nacionalni identitet. 

Fotografije za kampanju su ljubazno ustupili neki od poznatih hrvatskih fotoreportera - Davor Javorović, Ivo Čagalj, Goran Kovači, Saša Novković i Željko Lukunić preko agencije Pixell i Zbora fotoreportera Hrvatske. 

Neće izostani ni novi mediji: na internetu će kampanja biti prisutna tako što će se promidžbene poruke emitirati prije najpopularnijih glazbenih spotova na servisu You Tube. Tako će najbrže doći do onih kojima je kampanja i namijenjena, mlade populacije: osnovno i srednjoškolaca. 

Osnovne informacije o autorima, autorskim pravima, uključenim udrugama kao i o samoj kampanji može se doznati na web stranici www.autori.hr.

- Čini mi se da je, u svijetu kojeg karakterizira brzina i površnost, umjetnost još važnija. Ona se obraća uvijek onom najboljem u ljudima, dotakne ih u srce i tako ih na neki način oplemeni -zaključuje Tamara Obrovac.

Skladatelji, redatelji, književnici, fotografi, slikari, kipari, arhitekti i drugi kreativci stvaraju djela koja oplemenjuju život svih nas. Autorskim pravima štiti se vrijednost njihova rada. Poštujmo ih!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije