Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ramazan tijekom pandemije

Počinje muslimanski sveti mjesec ramazan

Emir of Kano during Eid Fitr prayer - Nigeria
Foto: TowerPixs/ABACA/PIXSELL
1/3
13.04.2021.
u 10:00

Dok su neke zemlje u potpunosti zabranile veća okupljanja, u Egiptu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima okupljanja za večernju molitvu su ograničena.

Muslimanski mjesec posta ramazan, koji se određuje po pojavi mladog mjeseca, počinje u većini zemalja u utorak, već drugu godinu za vrijeme pandemije koronavirusa. 

Posebne večernje molitve, karakteristične za ramazan, održavat će se uz restrikcije zbog pandemije koronavirusa drugu godinu za redom. Tijekom ramazana muslimani smiju jesti i piti samo u večernjim satima, odnosno nakon zalaska sunca. Veća okupljanja na iftarima, obrocima kojima se prekida post, zabranjena su u nekoliko zemalja.

Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, omogućit će večernju molitvu taraveju, ali je ograničena na sat i pol. U Jordanu i Tunisu taraveje neće biti u džamijama zbog policijskog sata. Višetjedni policijski sat uveden je i u Iraku, a očekuje se da će biti obnovljen, nakon porasta dnevnog broja zaraženih prošloga tjedna. Dok su državni organi zatvorili sunitske džamije prošle godine, šijitske su džamije otvorene.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na mogućnost većeg porasta broja zaraženih tijekom ramazana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije