Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U mjesec dana epidemije 3958 testiranja

Počinje masovnije testiranje na koronu

Mobilni kontejneri u kojima se građani mogu testirati na koronavirus
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/2
27.03.2020.
u 12:20

Potreba pojačanog testiranja bila je tema i na jučerašnjem videosastanku premijera, Stožera i znanstvenika iz različitih institucija u zemlji i svijetu.

U mjesec dana epidemije novog koronavirusa Hrvatska je ukupno provela 3958 testiranja, od čega je najviše u jednom danu napravljeno jučer – 566. Potreba pojačanog testiranja bila je tema i na jučerašnjem videosastanku premijera, Stožera i znanstvenika iz različitih institucija u zemlji i svijetu.

Lauc nudi robota

– Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19. Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnje sudjelovanje u takvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom. Zahvalivši svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje građana – izvijestili su iz Vlade nakon sastanka.

VIDEO: Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak o novim žarištima epidemije koronavirusa

Na sastanku je sudjelovao i prof. dr. sc. Gordan Lauc, koji se potom oglasio na svojem profilu na Facebooku.

“Dok drugi i danas raspravljaju koliko testova moramo provoditi, mi smo još u siječnju investirali više od dva milijuna kuna i kupili stroj koji može provesti tisuće testova dnevno, i to po cijeni koja je možda i deset puta niža od ostalih qPCR instrumenata. Danas ga, naravno, više nije moguće nabaviti jer ga svi žele kupiti, no naš je upravo postavljen u laboratorij... Kada bude bio u punoj funkciji, broj testova koje je moguće provesti više neće biti problem”, napisao je prof. Lauc.

Iz Stožera, međutim, poručuju da ni danas Hrvatska nema problema s kapacitetom testiranja.

– Hrvatska trenutačno ima mogućnost napraviti između tisuću i dvije tisuće testova na koronavirus dnevno – govori nam dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je sudjelovao na Vladinu sastanku sa znanstvenicima. Doktor Capak dodaje da u ovom trenutku za testiranje u nas nisu iskorištene ni sve tri smjene rada niti svi dostupni aparati.

– Mreža se širi, svakodnevno se otvaraju novi laboratoriji i imamo dovoljno kapaciteta. Nije problem u kapacitetima, nego u nerazumijevanju ljudi treba li nekoga testirati ili ne treba. Moramo znati kome moramo uzeti bris, zašto i što ćemo onda s tim nalazom – govori dr. Capak, dodajući da spomenuti stroj može biti u funkciji tek za tri tjedna.

Kada stroj bude spreman, kaže, tada ćemo razgovarati o tomu jer danas ne mogu računati na to što će biti za tri tjedna. I iz Ministarstva zdravstva su nam odgovorili da još “slažu plan za robot te da će vidjeti hoće li ga koristiti”. U Zagrebu su, osim na Zaraznoj, testiranja počeli provoditi u HZJZ-u, Zavodu Andrija Štampar, Rijeci, Osijeku, od jučer i u Splitu, a dozvolu je zatražio i Zadar.

‘Sve je poduzeto na vrijeme’

Na dosadašnju taktiku i kriterije testiranja počeli su reagirati liječnici, znanstvenici, a neki dan i Hrvatska liječnička komora, uspoređujući hrvatske podatke sa susjednom Slovenijom koja je radila devet puta više testiranja na koronavirus.

Time je započelo propitivanje o našoj taktici, na što reagiraju iz Stožera civilne zaštite tvrdeći da je sve poduzeto na vrijeme te da će sada početi više testirati.

Ne smatraju da smo zakasnili osnivanjem laboratorija za testiranje u drugim gradovima uz Zagreb, koji je do neki dan praktički bio jedini grad u Hrvatskoj za provjeru brisa na koronavirus.

Ključne riječi

Komentara 18

AN
Andrej07
18:44 27.03.2020.

Nevjerojatno. Sada su se toga sjetili, a tjednima eksponencijalnog rasta trube kako nama to ne treba!? Ova mjera sada će imati tisuću puta manji učinak nego da se provela na vrijeme! Da li je lakše izolirati masovnim testiranjemširenje nakon što imaš 5 zaraženih ili 500 (ili realnije tisuće zaraženih). Neka odgovore stručnjaci.

DE
densokubura
13:46 27.03.2020.

masovnije testiranje na koronu ? zašto ako imate sve pod kontrolom kako kažete....već danima i tjednima tvrdoglavo odbijate mnoge vapaje da se više testira a sad odjednom promjena mišljenja ???? kako to ?

KR
kronika20
16:04 27.03.2020.

Postoji opasnost za ljude koji uzimaju uzorke. Zašto se to ne pojednostavni, jer svatko od nas bi mogao napraviti brisove nosa i grla staviti u epruvetu i preko stakla predati . Tako bi se olakšao posao ljudima i smanjio direktni kontakt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije