Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLA, KORONA I POTRES

Počinje drugo polugodište: Online nastava započela i u Srednjoj školi Petrinja

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/6
18.01.2021.
u 11:06

U ponedjeljak se u škole vraćaju učenici nižih razreda i maturanti

Nakon gotovo mjesec dana zimskih praznika, počinje drugo školsko polugodište. U klupe se vraćaju samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanti, a za ostale nastava će biti organizirana na daljinu. Prvi dan nastave počet će vježbama evakuacije u slučaju potresa. U Sisačko-moslavačkoj županiji početak se odgađa u 17 škola.

Srednja škola Petrinja počela je s online nastavom u ponedjeljak u svim programima, iako je imala mogućnost da početak prolongira za tjedan dana. Sjedište s administracijom škole preseljeno je iz stradale zgrade u samom središtu izgrađene 1871. u neorenesansnom stilu u privatnu kuću u ulici Otona Kučere s oko 200 kvadrata, koju je privatni vlasnik ustupio na korištenja do rješenja prostornog problema.

- Nastava je krenula u 8 sati za sva 22 razreda, vodi je 42 od 51 zaposlenog nastavnika, a pohađa je 291 od 294 učenika, kazao je za Hinu ravnatelj Milan Orlić. Svi su kod kuće, ovdje je uprava i administracija, i ovdje pružamo sve usluge, ovdje su stručne službe i služba psihološke pomoći, govorio je Orlić dok su istodobno suradnici pitali za pojedina rješenja i zvonili telefoni.

- Stanje „nacije“ je zadovoljavajuće, kazao je šaleći se na pitanje novinara kakvog su zdravstvenog stanja nastavnici u učenici. Stanje s covidom je dobro, a zbog potresa su ljudi psihološki pod pritiskom, kazao je i dodao da dvoje nastavnika koristi pet dana dopusta koje je odobrila Vlada i oni imaju zamjenu, kazao je Orlić.

GALERIJA Dolazak učenika u osnovnu školu Ivana Gundulića

1/6

- Oko 14 sati ćemo imati točne podatke o broju učenika koji su danas bili na nastavi, dodao je. Sva se nastava za sada izvodi online, a za učenike koji trebaju praktičnu nastavu traži se rješenje u dogovoru s osnivačem, Sisačko-moslavačkom županijom.

Sva oprema škole je izvučena iz oštećene zgrade i spremljena na posebno mjesto, a plan je uprave da obnovi zgradu koja zadovoljava statičke kriterije u krugu tvornice Gavrilović. Obnova te zgrade mogla bi početi za mjesec dana, a završetak se planira u svibnju. - Svi žele pomoći, i naši bivši učenici i drugi, na čemu im zahvaljujemo, zaključuje ravnatelj Milan Orlić.

Većina zagrebačkih škola obnovljena

U potresu u ožujku, u glavnom je gradu oštećeno 175 odgojno-obrazovnih objekata. Tada je gotovo šest i pol tisuća učenika bilo raspoređeno u druge škole. Do početka ove školske godine obnovljen je 161 objekt.

Nakon drugog razornog potresa u prosincu znatnija šteta zabilježena je na samo dvije područne škole.

U ponedjeljak se u škole vraćaju učenici nižih razreda i maturanti, piše HRT.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić naglasio je u Dnevniku HTV-a kako je većina zagrebačkih škola obnovljeno prije 7. rujna prošle godine, prije početka školske godine. Istaknuo je da se jedan dio škola još uvijek obnavlja, te da su radovi u tijeku osim u dvije škole, gdje traju natječajni postupci.

Lovrić je poručio roditeljima  da su zagrebačke škole sigurne, te da roditelji bez ikakvih poteškoća mogu poslati djecu u školu. Kazao je kako je jedan dio zagrebačke oporbe iskoristio strah od potresa za svoje političke probitke, ali i da jedan dio oporbe ipak to nije učinio.

- Napravili smo izuzetno puno, i kao što je pokazao potres na području Petrinje, koji se osjetio i u Zagrebu, ni jedan od tih školskih objekata koji smo obnovili, nije stradao. To znači da je obnova izvršena kvalitetno i dobro.

Većina učenika neće se vratiti u školske klupe, vraćaju se samo učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanti.  Za ostale učenike nastava će biti prema C modelu, odnosno na daljinu. Zbog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji za 17 škola početak nastave odgođen je za najmanje dva tjedna.

Evakuacijske vježbe u slučaju potresa prvi dan očekuju i osnovce. Školsko zvono simulirat će potres.

- Školsko zvono kad prestane učenici će evakuacijskim putem izaći izvan školske zgrade, svi ćemo se naći na zbornom mjestu, objašnjava Nada Šimić ravnateljica OŠ Trnjanska u Zagrebu.

Za učenike viših razreda osnovne škole, te prva tri razreda srednje, nastava će početi na daljinu.

- Svi se nadamo povoljnijoj epidemiološkoj situaciji i da nam se učenici vrate u učionice i odjele, te školske radionice, kaže Kristinka Lemajić, voditeljica praktične nastave u Industrijskoj strojarskoj školi u Zagrebu.

Za maturante i dalje vrijedi obveza nošenja maske, a održavanje propisanog razmaka - za sve.

POGLEDAJTE I OVO Fuchs: Najmanje osam škola u Sisačko-moslavačkoj tražit će odgodu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije