Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLNICA U MADRIDU

Liječnik u samoizolaciji: Bolest je nastupila naglo, dan ranije osjećao se 'čudno'

Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
13.03.2020.
u 19:16

Vjerojatno se zarazio na poslu, a bolest je nastupila naglo. Dan ranije nije se osjećao loše, već nekako “čudno”.

 Dan prvi nakon dijagnoze Covidom - 19. Grlobolja i jaka glavobolja. Suh kašalj, ali bez otežanog disanja. Ultrazvuk pluća ne pokazuje anomalije . Tu objava na Twitteru - pregled stanje pacijenta zaraženog koronavirusom uz snimku ultrazvuka pluća - objavio je liječnik, specijalist hitne medicine Yale Tung Chen (35) iz Sveučilišne bolnica La Paz u Madridu. Pacijent je - on sam.

Obojica u samoizolaciji

Svaki dan daje izvješće o svom stanju, a jučer mu se pridružio i kolega, Gonzalo Garcia-Casasola, ravnatelj Klinike za unutrašnje bolesti i hitne službe Sveučilišne bolnica Infanta Cristina u Madridu. Oba liječnika su kod kuće, a kako su članovi radne skupine za korištenje ultrazvuka, imaju prijenosne uređaje, a Garcia-Casasola ima i pulsni oksimetar, uređaj za mjerenje zasićenosti kisikom.

- Htio sam kolegama dati što više podataka, no uskoro su me počele pratiti tisuće laika iz cijelog svijeta, a ja im pokušavam odgovoriti na pitanja - kaže dr. Yale Tung Chen.

 

Vjerojatno se zarazio na poslu, a bolest je nastupila naglo. Dan ranije nije se osjećao loše, već nekako “čudno”.

- Počelo je s boli u mišićima, kašljem i blagom temperaturom od 37,4 stupnja C, no ona je već sljedeći dan pala. Grlobolja se pojavila kasnije, no i ona prilično blaga. Nos mi je bio začepljen. Najviše me mučila strahovita glavobolja, poput migrene, osjećao sam jak pritisak s obje strane i između očiju i nosa. Ublažila bi se kad bih legao - opisao je početne simptome.

Drugi dan od potvrde bolesti, grlobolju više gotovo da nije ni osjećao. Kašalj i glavobolja su također prestajali. I dalje je disao bez problema, no na ultrazvuku je vidio “male bilateralne pluralne izljeve, zadebljane pluralne linije i bazične b-linije”. Na pitanje što znači ta medicinska terminologija, kazao je: upala pluća. Pregled stetoskopom nije uočio anomalije ili, kako je napisao: normalna plućna auskultacija.

Video: Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

- Od terapije uzimam ibufen (ibuprofen), tynelol (paracetamol), voće i povrće i vježbam, radim sklekove i trbušnjake, manje nego što bih trebao - kazao je.

Trećeg dana grlobolja i glavobolja su prestale, no dobio je probavne smetnje i proljev.

- Na sreću, kašalj se smirio - šalio se.

Lijek za malariju

Četvrtog dana kašalj se pogoršao, a obuzeo ga je jaki umor. Tad počinje dobivati hidroksiklorokin, lijek koji se prodaje pod imenom Plaquenil, koji se nekada se koristio za liječenje malarije, a u novije vrijeme za reumatoidni artritis, lupus i neke druge autoimune bolesti. Jučer mu se u prijenosu uživo pridružio kolega Gonzalo Garcia-Casasola, drugi dan od potvrde bolesti - njegovo stanje bilo je bez temperature, dok je zasićenost kisikom prvi dan bila 92, a drugi 95 posto.

- Nadamo se da će liječnici naučiti iz naših informacija, ali i da će javnost ovako, iz prve ruke, vidjeti o kakvoj se bolesti radi i ne vjerovati neprovjerenim informacijama - kažu španjolski liječnici

Tema: Koronavirus 

Ako sumnjate da imate koronavirus ne idite izravno u bolnicu nego nazovite svog liječnika ili dežurnog epidemiologa na brojeve u svojoj županiji:

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Nexus
Nexus
21:55 13.03.2020.

Čudno, sve EU-države zatvaraju granice, a Hrvatska je jedna od sedam EU-članica ( 27 samo da se ne zaboravi) koja otvara granice za tzv. nezbrinutu djecu iz grčkim kampova............ko da ih u Hrvatskoj nema

HA
Hanok
20:08 13.03.2020.

Ja se isto osječam “Čudno” noč prije negoli dobijem gripu

Avatar miyamoto
miyamoto
21:53 13.03.2020.

Ovo su definitivno posljednji dani prije Sudnjeg dana. Potresi, klizišta, snježne lavine, nabujale rijeke zimi. Sve to upućuje na dolazak crnog Korone, Lucasa. Bog dolazi s anđelima da nas izbavi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije