Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJEDI U SRBIJI

Prosvjednici se sukobili s policijom: Leti kamenje, baklje, ograde

Foto: PIXSELL
1/20
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.07.2020.
u 23:36

Nakon što je stotinjak agresivnih prosvjednika pokušalo ući u parlament, na platou ispred zgrade Skupštine raspoređene su postrojbe žandarmerije i policije

U nekoliko gradova Srbije i u petak navečer održavaju se antivladini prosvjedi, potaknuti prije tri dana epidemiološkom i političkom situacijom u zemlji, a ispred Skupštine Srbije su nešto poslije 21 sat počeli incidenti.

Večeras je i prosvjednika i policije manje nego prethodnih dana. Ispred zgrade srbijanskog parlamenta postavljena je metalna ograda, a nakon što je stotinjak agresivnih prosvjednika pokušalo ući u parlament, na platou ispred zgrade Skupštine raspoređene su postrojbe žandarmerije i policije.

1/15

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

23.30 - Huligani su izazvali veliki sukob s policijom. Prvo su bacali ogradu, kamenje i suzavac na policiju, a policajci su potom uzvrati protujurišom i rastjerali sve prosvjednike u blizini Skupštine

23.15 - Novi sukob ispred skupštine. Skupina prosvjednika bacala je baklje i kamenje na policiju pa se potom dali u bijeg. Većina prosvjednika se počela razilaziti.

22.55 - Iz Pariza se uživo javio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić: 

Poručio bih narodu da se ne sekira, dobar dio huligana bit će uhićen. Mislim da su konačno pale sve maske, možete obmanjivati nekoga jedan dan, ali onda smo vidjeli pravo lice. Kada je došlo do međusobnog obračuna taj koji je ubo nekoga je pobjegao kod policije i tražio pomoć, to su svi oni koji su napadali policajce. Oni su uhićeni i pružena im je zdravstvena pomoć. Policija se udaljila već tri dana, tek kada su došli do vrata Skupštine policija je reagirala - poručio je Vučić.

22.15 - Zapaljena je prva baklja večeras u središtu Beograda. Policajci i dalje osiguravaju ulaz u zgradu Skupštine. Ispred je velika skupina prosvjednika. Jedna skupina mladića srušila je zaštitnu ogradu i pokušala ući u parlament. Nekolicina ih je uhićena, jedan od uhićenih je i Vladimir Škundrić, sin Petra Škundrića, bivšeg ministra rudarstva i energetike i bliskog suradnika Ivice Dačića, javlja Blic.

21.50 - Velik broj policajaca zauzeo je položaj na stepenicama Skupštine. Prosvjednici ih gađaju kamenjem, petardama. Dio prosvjednika je u bijegu pred policijom, javlja N1. Više prosvjednika je privedeno. Policija je dijelom podigla ogradu. Lokalni mediji javljaju da policija dosad nije ispalila nijedan suzavac na građane, kao što je to bio slučaj u prvim danima prosvjeda. 

21.25 - Prosvjednici su napali reportera i snimatelja N1 televizije ispred Skupštine. Morali su prekinuti s izvještavanjem

21.20 - Ispred Doma Narodne skupštine dogodio se incident. Jedan muškarac je nožem ozlijedio drugog prosvjednika pa je odmah uhićen. 

21.15 - Pirotehnika se počela bacati ispred srbijanskog parlamenta. Reporteri lokalnih medija javljaju kako se stalno čuju topovski udari. 

VIDEO Pratite uživo prosvjed u Beogradu

20.30 - U Novom Sadu prosvjednici su blokirali izlaz iz grada prema autocesti za Beograd. Blokirali su promet u oba smjera, a prosvjednici sada planiraju izaći i na samu autocestu.

20.00 - Četvrti dan prosvjeda u Srbiji prolazi većinom u mirnom ozračju. Građani većinom sjede i prosvjeduju zviždeći, a koriste i vuvuzele. Osim u Beogradu prosvjeduje se u nizu gradova u Srbiji. 

Oporba upozorava na nove nemire

Oporbeni Savez za Srbiju (SZS) upozorio je u petak da na prosvjedima, koji u Beogradu i više gradova traju već tri dana, može doći do novih nemira u režiji vlasti, dok je ranije danas premijerka Ana Brnabić ocijenila da prosvjedi predstavljaju veliki epidemiološki rizik.

"Huligani predvođeni režimskim poslušnicima večeras planiraju nove napade na policiju i građane koji mirno prosvjeduju", istaknuo je u priopćenju SZS.

Prije tog priopćenja premijerka Brnabić prethodno je, na tiskovnoj konferenciji, ustvrdila kako prosvjedi predstavljaju veliki epidemiološki rizik i opasnost da novim zarazama koje će potaknuti narednih dana dodatno ugroze zdravstveni sustav.

U SZS-u navode kako svoje upozorenje o mogućnim nemirima na prosvjedima temelje na informacijama koje dobijaju od "čestitih policajaca".

Poslije dvije prosvjedne večeri, tijekom kojih su se demonstranti žestoko sukubljavali s policijom, uz više od stotinjak ozlijeđenih na obje strane, u četvrtak navečer sudionici prosvjeda su sjedenjem na ulicama, pločnicima i trgovima, unatoč provokacijama ekstremnih skupina, izbjegli sukobe s policijom.  

"Odgovornost za sve što se događa na ulicama Srbije je na Vučićevom režimu koji upravlja i huliganima i policijom. Dokaz za to je i sinoćno odsustvo uniformirane policije ispred Skupštine Srbije, koje je posljedica procjene da prosvjedi trebaju proći bez policijske brutalnosti dok je Vučić u Parizu, zbog čega je režim izdao nalog svojim huliganima da se odmore jedan dan", istaknuo je u priopćenju oporbeni SZS.

Prosvjedi u četvrtak ipak nisu prošli bez incidenata, a ozlijeđena su dvojica reportera portala nova.rs i Nova S, koji su nastojali snimiti pripadnike jedne skupine ekstremista u namjeri da isprovocira intervenciju policije kod Skupštine Srbije. 

Prosvjedi su započeli kao iskazivanje nezadovoljstva političkom i epidemiološkom situacijom u zemlji i nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog sata.

Od te mjere se zasad odustalo uz obrazloženje da se "epidemiološka situacija prati i analizira".

Prema današnjim podacima od 15 sati, u Srbiji je za posljednja 24 sata umrlo 18 oboljelih od covida 19, a registrirano je  386 novozaraženih, dok je više od 3.800 pacijenata na bolničkom liječenju, a 130 oboljelih je na respiratorima.

VIDEO Zašto je došlo do prosvjeda u Srbiji

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar FrancJunior
FrancJunior
23:17 10.07.2020.

Hrvatska uvodi Euro, Srbija uvodi ratno stanje! Vucic fino vodi drzavu....

EM
Emoji
21:33 10.07.2020.

Udri Vučko misli na Hrvate, mlati svoje slat ćemo salate! Koga boli ona stvar za zbivanja u smrdiji! Svaki božji dan o tim smradovima, imate li što pametnije!?

Avatar miyamoto
miyamoto
23:53 10.07.2020.

Treba zabraniti slobodu medija jer prolongiraju mržnju, kaos, netrpeljivost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije