Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama na Tajlandu

Izvučeni prvi dječaci iz špilje! 'To je naše remek-djelo'

Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
Autori: Hina, Vecernji list
08.07.2018.
u 16:07

Ispred špilje čeka trinaest liječničkih ekipa, svaka s vlastitim helikopterom i ambulantnim vozilom, jednim za svakog dječaka i za njihova trenera

Rano jutros započela je operacija spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera zatočenih više od dva tjedna u špilji duboko u brdu na sjeveru Tajlanda.

Jedan član medicinskog tima za spašavanje navodno je rekao Reutersu da je šest dječaka napustilo špilju, no kasnije je potvrđeno da je ipak riječ o četvorici dječaka. Prva su iz špilje izvučena dva 14- godišnjaka. Nakon liječničkog pregleda u poljskoj bolnici pored špilje, danas spašenih četvero dječaka prebačeno je u bolnicu udaljenu 70 kilometara dalje, potvrđeno je na konferenciji za medije.  

Akcija spašavanja nastavit će se u ponedjeljak, izvijestili su dužnosnici.

Dogovoreno je da ronioci dječake i njihova trenera na površinu izvode u skupinama, a zasad su spasili tri grupe po dva dječaka.

Izvlačenje šestorice dječaka bio je plan za prvi dan akcije, rekao je šef tajlandske službe za izvanredna stanja.

Još se ne zna koliko će misija spašavanja trajati, no zasad napreduje brže nego što se očekivalo. 

'To je naše remek-djelo'

- Četvoricu smo iznijeli iz špilje, četvorica su spašena. Ovo smatramo velikim uspjehom - rekao je na konferenciji za medije Narongsak Osatanakorn, šef zapovjednog centra.

Rekao je i kako je akcija spašavanja protekla puno brže nego što su očekivali.

- To je naše remek-djelo - rekao je.

Dodaje kako posao nije gotov te da će idući koraci morati biti uspješni kao i ovaj.

- Spremnici zraka moraju se ponovno postaviti. Ne mogu vam reći točno vrijeme sljedeće operacije - kazao je Osatanakorn i poručio da će proteći najmanje 10, no ne i više od 20 sati do iduće akcije.

- Dvojica dječaka su vani. Trenutačno su u poljskoj bolnici podignutoj blizu špilje. Ondje ih pregledavaju liječnici. Još nisu stigli u bolnicu Chiang Rai - kazao je za Reuters Tossathep Boonthong, član  spasilačkog tima i šef bolnice Chiang Rai nakon izvlačenja prve dvojice dječaka. 

BBC je objavio video kako hitna pomoć odlazi s područja gdje se nalazi špilja.

Spasioci su ranije kazali kako očekuju da operacija potraje najmanje 11 sati, no po informacijama vojnog zapovjednika koji sudjeluje u akciji spašavanja, ona bi mogla potrajati tri do četiri dana, što ovisi o vremenu.

Ispred špilje čeka trinaest liječničkih ekipa, svaka s vlastitim helikopterom i ambulantnim vozilom, jednim za svakog dječaka i za njihova trenera. Izvor iz bolnice Prachanukroh, od špilje udaljene 70 km za Reuters je kazao da je ondje u punoj pripravnosti pet ekipa hitne medicinske pomoći, a uz njih je spremno još 30 liječnika te da su svi vrlo napeti. 

Nakon prvog pregleda u poljskoj bolnici podignutoj pokraj špilje svi će dječaci biti prevezeni u bolnicu. 

- Medicinsko osoblje bolnice Prachanukroh sretno je zbog toga što akcija spašavanja dosad teče uspješno, no istodobno su zabrinuti zbog njihova zdravstvenog stanja - kazala je zaposlenica bolnice, želeći ostati anonimna. 

Područje oko i ispred bolnice osiguravaju brojni policajci koji patroliraju područjem. 

VIDEO Pogledajte kronologiju tragedije na Tajlandu

Tajlandske vlasti objavile su grafiku spašavanja. Svakog dječaka pratit će po dva ronioca.

Prema informacijama službe za spašavanja, 14-godišnji Adul Sam-on će biti jedan od prvih četiri dječaka koji će izaći iz špilje, a trener će biti zadnji. Vlasti su poduzele sve radnje kako bi dječake nakon spašavanja prevezli u bolnicu. Na terenu su helikopteri i vozila hitne. Policija je također ogradila špilju.

Postoje "zabrinjavajući trendovi" koji se vide na najnovijim satelitskim slikama na sjeveru Tajlanda, javlja CNN-ov reporter. 
"Čini se da se više kiše dolazi od sjevernog Laosa do sjevernog Tajlanda". Kaže i da će najviše kiše pasti u popodnevnim i večernjim satima.

Tajlandski premijer Prayut Chan-Ocha trebao bi stići na mjesto spašavanja kako bi nadgledao operaciju. Trebao bi se susresti i s obiteljima zatočenih dječaka.

U spašavanje je uključeno ukupno 18 ljudi od kojih je 13 stranaca i pet Tajlanđana.

- Potvrđujem da smo spremni za današnju operaciju - kazao je u nedjelju prije početka opearcije Narongsak Osotthanakorn, guverner pokrajine Chiang Rai koji predvodi operaciju spašavanja.

1/22

Vrijeme je dobro. Razina vode je prihvatljiva. Ronioci su spremni. Dječaci su tjelesno, emocionalno i mentalno spremni za izlazak - dodao je.

Svakog će dječaka iz špilje izvesti dva ronioca jednog po jednog, kazao je Narongsak. U spasilačke je napore uključeno ukupno 18 ronilaca od kojih je 13 stranaca a pet Tajlanđana. Dijelovi špilje i dalje su pod vodom pa će se za prolazak kroz neke prolaze morati koristiti ronilačka oprema.

Razina vode unutar špilje snizila se zahvaljujući naporima da se ispumpa pa će se mnogi dijelovi puta dugog četiri kilometra moći proći hodajući, kazao je Narongsak.

Skupina dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zatočeni su u špilji od 23. lipnja kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza iz špilje.

Australski liječnici u nedjelju su pregledali dječake i ocijenili da su sposobni sudjelovati u operaciji spašavanja, kazao je Narongsak.

Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do špilje u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak a jedan je tajlanski ronilac izgubio život dok je dopremao boce s kisikom.

Ključne riječi

Komentara 42

Avatar pendreck
pendreck
10:10 08.07.2018.

molim se za njih, Boze pomozi!

TR
trolokva
08:56 08.07.2018.

Boze budi na pomoci

DU
Deleted user
10:36 08.07.2018.

Puno srece svima, trebat ce im

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije