Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV KRVOPIJA

Počelo aviotretiranje komaraca u Slavoniji

Oprašivanje komaraca
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/13
26.06.2019.
u 22:22

Cijeli dio pojasa od Erduta, Kopačkog rita uz Dravu i Dunav je pod vodom, što je izuzetno pogodno za komarce. Pokazao je to i obilazak terena iz zraka u srijedu ujutro

Stiže spas za Osječane! Dva aviona vinula su se u zrak sa Zračne luke Osijek I počelo je oko 19.10 sati tretiranje komaraca iz zraka.

Osječko-baranjska županija posljednjih dana ruši rekorde - izbrojano je, na pojedinim lokacijama, i više od 40.000 jedinki komaraca uhvaćenih u klopke tijekom 12 sati.

Županija i Grad Osijek zavapili su i zatražili pomoć Vlade RH, odnosno novac, koja im je i priskočila u pomoć.

Koliko će aviotretiranje biti uspješno, vidjet će se kroz koji dan. Struka je, pak, jasna - najučinkovitije je rano larvicidno tretiranje ličinki.

- Aviotretiranje će trajati između 15 i 20 dana. Krećemo tamo gdje je najveća koncentracija komaraca, i gdje je najveća opasnost. To su sredstva koja je osigurala Vlada RH za borbu protiv komaraca u Osječko-baranjskoj županiji i dok se ne iskoriste, nećemo stati s aviotretiranjem. Pobrinut ćemo se i za druga sredstva i na neki način tražiti od općina i gradova, koji su i bili dužni voditi brigu o ovim napastima ranije, kada je trebalo, ali neki su to propustili, nisu imali dovoljno novca ili volje. Kao župan, ne mogu više ovakve situacije gledati, osjećam odgovornost, i krenut ćemo s rješavanjem problema u pravnom okviru, u okviru ustanove koja će voditi brigu o kontroli komaraca - poručio je župan Ivan Anušić.

Cijeli dio pojasa od Erduta, Kopačkog rita uz Dravu i Dunav je pod vodom, što je izuzetno pogodno za komarce. Pokazao je to i obilazak terena iz zraka u srijedu ujutro.

Foto: Suzana Lepan Štefančić

- Larve koje su spremne za iduću generaciju komaraca su u ogromnom broju na tim područjima. Da smo se pobrinuli za larvicidne tretmane u proljeće, ne bismo imali ni prvu, ni drugu, ni treću generaciju komaraca. To se iduće godine ne smije dogoditi - zaključio je Anušić.

Obuhvatit će se iz zraka 35.000 hektara za cijelu županiju.

Paralelno, nastavljaju se tretmani sa zemlje koji će biti usklađeni s onima iz zraka.

- Tretman cijelog grada Osijek provodit će se od srijede do zaključno petka te će biti financiran isključivo planiranim sredstvima iz Proračuna Grada Osijeka - prioćili su iz Grada Osijeka.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar raco
raco
08:36 27.06.2019.

pa šta se čekalo do sada?

DU
Deleted user
00:12 27.06.2019.

eto, da neprijatelj vidi i osjeti da imamo zrakoplovstvo 😁

Avatar dkoor
dkoor
02:17 27.06.2019.

Nama više ni Mister No ne bi mogao pomoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije