Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori sa SDP-ovom koalicijom

Hajdaš Dončić: Načelno se s Mostom slažemo u 95 posto stvari, ali neke zahtjeve nije moguće odmah ispuniti

hajdaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
17.11.2015.
u 13:15

Panenić je rekao kako su na sastanku detaljno iznijeli svoje viđenje reformi u područjima pravosuđa i poduzetništva te kako očekuje da će do kraja pregovora i od SDP-a i od HDZ-a dobiti njihova konkretna stajališta po svim točkama Mostova prijedloga

Nakon trosatnog sastanka predstavnika Mosta i koalicije Hrvatska raste pred novinare su izišli Tomislav Panenić iz MOST-a i Siniša Hajdaš Dončić ispred SDP-ove koalicije.

Panenić je rekao kako su na sastanku detaljno iznijeli svoje viđenje reformi u područjima pravosuđa i poduzetništva te kako očekuje da će do kraja pregovora i od SDP-a i od HDZ-a dobiti njihova konkretna stajališta po svim točkama Mostova prijedloga, nakon čega će, kaže Panenić, članovi Mosta ocijeniti tko je ponudio bolja rješenja.

Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako se zapravo načelno može složiti u 95 posto stvari, ali isto tako upozorio je da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita i da je njihove zahtjeve, poput ukidanja nekih poreza ili smanjenja PDV-a, nemoguće odmah provesti, ali da se u nekoj vremenskoj perspektivi od dvije ili više godina može, naravno, razgovarati o svemu tome.

U 10 sati počeli su pregovori predstavnika Mosta i koalicije Hrvatska raste. Pregovarački tim SDP-ove koalicije čine potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, ministar pravosuđa Orsat Miljenić, HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, šefica Laburista Nansi Tireli i predstavnik IDS-a.

Prije ulaska u središnjicu Tireli je kazala kao očekuje da će Most shvatiti da je pred njima velika odgovornost, da će pregovori biti konstruktivni i u granicama mogućega. Drugim riječima, neće se potezati pitanja odnosno zahtjevi koji jednostavno iz bilo kojeg razloga nisu realni u ovom trenutku u Hrvatskoj.

Pregovarački tim Mosta koji čine Tomislav Panenić, koji vodi pregovore u područjima pravosuđa i poduzetništva, Juro Martinović, Ivica Mišić, Jasna Matulić, Dario Čehić ušli su u središnjicu SDP-a.

Novinari su Panenića pitali zašto su odbili ponudu SDP-a da pregovori budu potpuno transparentni, odnosno da na njima sudjeluju i mediji.

– Razgovaramo s ozbiljnim partnerima. Dajte da porazgovaramo s ozbiljnim ljudima jer kada bi vas došlo 20 (novinara, snimatelja...) mislim da bismo imali problema u komunikaciji, rekao je Panenić. Kako doznajemo, predsjednik SDP-a Zoran Milanović dočekat će i pozdraviti predstavnike Mosta kao domaćin u središnjici svoje stranke, no neće sudjelovati u današnjim pregovorima oko ovih dviju tema.

Na pregovore nije došao ni lider Mosta Božo Petrov.

I Radimir Čačić, predsjednik Reformista, došao je na Iblerov trg dati potpis Milanoviću kao mandataru. Ponovio je kako je skloniji lijevoj opciji, no ako se Milanović ne dogovori s Mostom Čačić ne isključuje davanje svoje podrške i desnoj opciji, samo mu je ovo prvi izbor. Poručio je kako se i on zalaže za reformsku vladu te da treba staviti po strani ideološke podjele i provesti reforme.

Na pitanje očekuje li da će se Milanović dogovoriti s Mostom, kazao je kako u ovom trenutku ne očekuje baš ništa i da je jasno kako se razgovara s platformom, a ne strankom u kojoj je šaroliko društvo i ljudi koji su bili u različitim strankama.

>> Most: Moguće je da sa SDP-om i HDZ-om sve dogovorimo tijekom sljedećeg tjedna

Komentara 147

SV
sibirski vuk
11:21 17.11.2015.

lustracija, isto kao i u Poljskoj, do djece i unuka , to će sad provesti nova Poljska vlada, nek se zna koje su to obitelji provodile čistku Hrvatskog naroda od 45-90, ako može Poljska , možemo i mi, naravno ne s ovim koji sad grčevito pokušavaju raznim manipulacijama ostati na vlasti

SV
sibirski vuk
11:12 17.11.2015.

predsjednice, ne vračaj nas u ralje komunizma i jugofilizma, raspiši nove izbore, ovo je prljava komunistička igra koju provode prosrpski kadrovi u Hrvatskoj i djeca i unuci partizanskih koljača Hrvatskog naroda, Huda jama, Macelj, Dravograd, mrtvi nam neće oprostiti ako pustimo na vlast djecu i unuke njihovih egzekutora, Tomislave, zovi

Avatar pora
pora
11:21 17.11.2015.

partija nas je vec unistila zaduzenjima....partija nas je raselila ...partija nam je doselila isil ...partija je odagnala dijasporu ... partija je hr bacila u balkan sa srbijom a posvađala se sa eu susjedima....partija nije i ne zeli sretnu hr sto je i dokazala svojim radom ove 4 god...partija vise nikad ne smije na vlast !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije