Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
120 zastupničkih mjesta

Počeli izvanredni izbori na Kosovu: Beograd dao službenu podršku Srpskoj listi

Glasanje na parlamentarnim izborima na Kosovu
Foto: Florion Goga/REUTERS/PIXSELL
1/4
06.10.2019.
u 07:56

Ovo su sedmi parlamentarni izbori na Kosovu i svi su do sada, poslije jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova 2008., održani kao izvanredni

Na Kosovu se danas održavaju izvanredni parlamentarni izbori na kojima su stranke većinskih kosovskih Albanaca u utrci za 100 zastupničkih mjesta, dok je manjinskim nacionalnim zajednicama zajamčeno 20 mandata, od kojih će 10 podijeliti srpske stranke.  

Birališta su otvorena u sedam sati ujutro.

Prijevremeni izbori raspisani su nakon što je šesti saziv kosovskog parlamenta raspušten u kolovozu poslije ostavke premijera Ramusha Haradinaja 19. srpnja koji se povukao s dužnosti zbog poziva haškog Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-UČK), čiji je jedan od zapovjednika bio i Haradinaj.

Foto: Florion Goga/REUTERS/PIXSELL

Ovo su sedmi parlamentarni izbori na Kosovu i svi su do sada, poslije jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova 2008., održani kao izvanredni, a vlada Ramusha Haradinaja najkraće se zadržala na vlasti - samo dvije godine.

Središnje izborno povjerenstvo (CIK) Kosova objavilo je da pravo glasa ima ukupno 1,937.868 birača, a kojih se 117.808 glasača nalazi na biračkim popisima u 10 općina gdje su većinsko stanovništvo Srbi i oni će odlučivati o 10 madata koji, po izbornom zakonu Kosova, u parlamentu pripadaju srpskoj zajednici.

Za 120 zastupničkih mjesta u utrci je 1060 kandidata iz 20 stranaka, četiri koalicije, te jedan neovisni kandidat iz bošnjačke zajednice. Izborna kampanja počela je 25. rujna, a završila 4. listopada.

Srbe na kosovskim izborima predstavljaju Srpska lista (SL), koja ima službenu potporu države Srbije i na vlasti je u svih 10 većinskih srpskih općiina na Kosovu, Partija kosovskih Srba (PKS) iz Leposavića, koalicija "Sloboda" sa sjedištem u Gračanici, te Samostalna liberalna stranka (SLS) iz Gračanice.

Srpska lista je u prethodnom mandatu imala devet mandata od 10 zajamčenih srpskoj zajednici, dok je jedan mandat pripadao predsjedniku Samostalne liberalne stranke Slobodanu Petroviću.

Foto: Florion Goga/REUTERS/PIXSELL

Izborna šutnja počela je u petak u ponoć, a prethodila joj je kratka, ali burna predizborna kampanja, poglavito u srpskom političkom korpusu, u kojemu je službeni Beograd neskriveno podupirao Srpsku listu, sestrinsku stranku vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) predsjednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića.

Upravo je Vučić, u svojstvu predsjednika Srbije, službeno pozvao sve sunarodnjake na Kosovu da se ujedine i glasuju za Srpsku listu, ustvrdivši kako se tim jedinstvom štite državni i nacionalni interesi, istodobno optužujući  oponentne SL-a i iz srpskog političkog korpusa da rade protivno interesima srpskog naroda i Srbije na Kosovu.

Vlast u Beogradu ih vidi kao „poslušne i podobne Srbe“, dok su ih ranije političke garniture u Beogradu nazivale i „Thacijevim Srbima“, što je bio pogrdan naziv za političare koji su integrirani u kosovske institucije.

Vučić je, nakon što se 4. listopada u Predsjedništvu Srbije u Beogradu sastao s predstavnicima Srpske liste, poručio da je „podrška Srpskoj listi pitanje opstanka srpskog naroda na Kosovu“.

On se požalio kako su kosovske vlasti zabranile glasovanje "sa srpskim dokumentima, što se nikad ranije nije dogodilo", optužujući Prištinu da na razne načine nastoji manipulirati izbornim procesom, među ostalim i zabranom dužnosnicima iz Srbije da sudjeluju u kampanji na Kosovu.

"Sve je ovo, narode srpski na Kosovu i Metohiji, više nego dovoljan razlog da se podrži Srpska lista jer je to pitanje opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", izjavio je Vučić.

No, upravo je Srpska lista poslije izbora prije dvije godine poduprla vladu Ramusha Haradinaja, kojeg Beograd smatra ratnim zločincem, držeći ga odgovornim ili izravnim sudionikom zločina protiv Srba tijekom sukoba 90-ih godina na Kosovu.

Na lokalnim izborima u listopadu 2017. godine Srpska lista pobjedila je u svih 10 općina sa srpskom većinom na Kosovu. 

Ključne riječi

Komentara 21

BA
BakaMraz
10:04 06.10.2019.

A da li npr, u Njemackoj mozes na izborima glasati sa portugalskim dokumentima? Jasno da ne, pa kako bi onda na kosovskim izborima mogao glasati sa srpskim dokumentima!

BA
BakaMraz
10:00 06.10.2019.

Ova na slici ista Borka iz Krize.

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
09:46 06.10.2019.

Nema se sto vlast iz Beograda misati u unutrasnje stvari nezavisne drzave Kosovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije