Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Počele akcije čišćenja u sklopu Coca-Colina projekta „Od izvora do mora“

Počele akcije čišćenja u sklopu Coca-Colina projekta „Od izvora do mora“
Foto: Iva Lulić
1/8
25.04.2018.
u 09:01

Građani s ministrom Ćorićem prikupili 500 kilograma otpada uz rijeku Koranu

U cilju očuvanja hrvatskih rijeka, jezera i Jadranskoga mora te njihovih obala pokrenut je društveno odgovorni projekt Od izvora do mora koji Coca-Cola u Hrvatskoj provodi u suradnji s udrugama civilnoga društva i partnerskim institucijama. U prvoj akciji čišćenja, koju je uz rijeku Koranu uz podršku Coca-Cole organizirala karlovačka Udruga za lokalni razvoj „Turbina promjena“, uz više od stotinu građana sudjelovali su i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te drugi predstavnici partnerskih institucija, županije i grada, prikupivši zajednički 500 kilograma otpada.

Foto: Iva Lulić

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola u Hrvatskoj pokrenula je u cilju poticanja akcija čišćenja hrvatskih obala te podizanja svijesti građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. „Coca-Cola kao društveno odgovorna tvrtka stalno traži nove načine kako dodatno očuvati prirodna bogatstva i pridonijeti čistoći okoliša. Ovaj projekt pokrenuli smo s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva jer želimo pridonijeti manjemu zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom. Voda je veliko bogatstvo i neprihvatljivo je da ambalaža završava u morima ili rijekama te onečišćuje naše obale jer joj tamo nije mjesto. Ambalažu treba pravilno odlagati, a ne bacati u okoliš. Projekt Od izvora do mora ujedno prati Coca-Colinu svjetsku kampanju Svijet bez otpada kojom je javno obznanila svoj cilj da do 2030. za svaku prodanu bocu ili limenku svojega pića bilo gdje u svijetu osigura povrat kako bi se oporabile i mogle ponovno iskoristiti“, izjavio je direktor franšize za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju u Coca-Coli Adria Luca Santandrea tijekom predstavljanja projekta.

Foto: Iva Lulić

U prvoj akciji čišćenja s dobrovoljcima i građanima sudjelovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuvši: „Veseli me što imamo prigodu sudjelovati u događaju koji na izravan način uključuje lokalnu zajednicu u postupak zaštite prirodnih bogatstava. Naglasak je svih naših djelatnosti u području gospodarenja otpadom upravo na lokalnoj zajednici, na ljudima s kojima ćemo zajednički dosegnuti ciljeve do 2020. u razvrstavanju otpada.“

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnog društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom putem mrežne platforme www.odizvoradomora.hr. Coca-Cola će opremom za čišćenje i podrškom komunalne tvrtke u odvozu otpada podržati 15 akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5000 kuna.

Foto: Iva Lulić

Uz Ministarstvo zaštite okoliša i energetike projekt podržavaju i Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode, Savska komisija i Institut „Ruđer Bošković“.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije