Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COP24

Počela UN-ova konferencija o klimatskim promjenama

klimatske promjene
Foto: STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL
1/2
02.12.2018.
u 15:54

Konferencija u čijem radu sudjeluju predstavnici 195 zemalja održava se u poljskim Katowicama, jednom od najzagađenijih dijelova Europe zbog eksploatacije ugljena

S dva i pol sata zakašnjenja u nedjelju je u Katowicama započela COP24 (Conference of the Parties), najvažnija UN-ova konferencija o klimatskim promjenama nakon Pariškog sporazuma 2015.

Konferencija u čijem radu sudjeluju predstavnici 195 zemalja održava se u poljskim Katowicama, jednom od najzagađenijih dijelova Europe zbog eksploatacije ugljena.

Predsjednik prošlogodišnjeg COP23, premijer Fidžija Frank Bainimarama predao je dužnost svojemu nasljedniku, Poljaku Michalu Kurtyki koji će predsjedavati 24. konferencijom. Ona će trajati od 2. do 14. prosinca. Poljski je domaćin ocijenio kako će biti potrebno čudo da konferenciju okruni uspjeh.

Do kraja konferencije sudionici iz 195 zemalja trebaju zaključiti "pravilnik" i upotpuniti Pariški sporazum iz kojeg su se nakanile povući Sjedinjene Države, po odluci predsjednika Donalda Trumpa.

Glavni cilj Pariškog sporazuma iz 2015. jest smanjenje emisije stakleničkih plinova, posljedice korištenja fosilnih goriva (treset, ugljen, nafta, zemni plin) te ograničiti rast globalne temperature na razinu između 1,5 i 2 stupnja Celzijevih u odnosu na predindustrijsku razinu. Smanjenjem udjela fosilnih goriva nastoje se ograničiti sve učestalije klimatske krajnosti, ublažiti rast razine mora te izumiranje biljnih i životinjskih vrsta.

Sporazumom se svaka zemlja obvezuje na borbu protiv globalnog zatopljenja, no potrebni su i propisi kako bi se stvarno smanjile emisije stakleničkih plinova i taj proces pomno nadzirao.

UN-ovi znanstvenici objavili su da će do 2040. godine prosječna temperatura u svijetu porasti za 1,5 Celzijev stupanj, što premašuje i najcrnje prognoze, a prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji globalne temperature do 2100.  porasti će za tri do pet Celzijevih stupnjeva.

>> Razgovor s uglednim atmosferskim fizičarom Brankom Grisogonom o klimatskim promjenama

Komentara 6

MX
Mister X
20:38 02.12.2018.

Cilj je zaraditi novac na vremenu ; od koga od stoke sitnog zuba . prodaš im maglu i ne pitaš ih u demokraciji nego diktataorski odlućčiš za njih sve da smo financiraju fantazije . Legalana pljačaka sa spašavanjem zemlje. Krupnaa Stoka može ali neće jako da spasi sav narod da se dogovore i sve oružje unište . Love ima obda za sve i svaki po jednu kuču ima i znamo da nečemo garantirano jednoga dana da poginemo svi od atomske rakete koje samo odjednom dolete ....

MX
Mister X
20:50 02.12.2018.

To sa hlađenjem zemlje je isto laž i prijevra vjerujem . Zašto šute kao šupci da su svi majmuni živi i danas iako su 1000% udisli danima i tjednima dizel ispušni plin ::::: Jadne životinje istina ali i velika lažlaž o štetnosti . od 1000 ljudi umru navodno 2 ili 3 ali super stari super bolesni tako da nisu sigurni dali bi ti straci bez dizela poživili dan i dva duže strai druže.. ... Cigrete oposane stalno to muljanje i te statistike Rak pluča dobiju 17 % više pušači od ne pušača . Da se razumijemo ne ono 80 ili 90% Dakao dalje se ide ako se zaradi uplal puća pod stare dane a pušać si tu je šansa da odeš u raj isto veča nego od ne pušaća ......

Avatar nekakav
nekakav
07:49 03.12.2018.

o kakvim klimatskim promjenama govorimo? porast temperature? čisto subjektivna procjena. podaci mjerenja? kontaminirani promjenama na lokaciji mjerenja. nekad bilo zelenilo, park, danas od tog parka ostalo 15 kvadrata, okolo sve asfalt, beton, i čelik, staklo. plus klima uređaji.... da bi unutra bilo svježije, višak topline se negdje izbaci, pa ajd van s time... od zadnjeg ledenog doba, cca 15-16.000 godina je tomu, je razina mora porasla za 150 metara. znači, 1 cm godišnje. ali, od 1990-e naovamo 0,3 cm godišnje je kao neki prosjek... znači, usporava. problem pacifičkih otoka? djelovanje valova na pješčane otoke, plus da ih je većina vulkanskog podrijetla, ili koraljnog, bi svakom imalo tehnički obrazovanoj osobi bilo jasno, da se ti otoci sami od sebe, zbog svoje težine, urušavaju, i da oluje u pacifiku nisu tako slabe... klima je proces u kojem ima tisuće varijabli, o kojima nažalost pojma nemamo, a još manje o utjecaju pojedine na 'klimu'. co2, svi trube samo co2... u atmosferi ga nema ni 0,04%... neovisne provjere eksperimenata iz uratka al gorea su dokazali da niti jedno 'dokazivanje' utjecaja co2 na temperaturu se nije moglo provjeriti, dokazati. al gore je postao milijarder, inače... co2 jest staklenički plin, i on pomaže u toplini atmosfere, ali... vodena para je daleko jača po tom pitanju. plus da zemlja ko planet ima svoje cikluse. naš je problem što bi htjeli u 40 godina aktivnog života sve znati. i dobro zaraditi. a to netko mora platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije