Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA KOORDINACIJE ZA SUSTAV DOMOVINSKE SIGURNOSTI

Plenković: Do sinoć nisam ni znao tko je ravnatelj tog doma

Sjednica Koordinacije sustava za domovinsku sigurnost
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/24
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.04.2020.
u 15:09

Hrvatska je proglasila epidemiju koronavirusa 12. ožujka i prema jučerašnjim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, ima 18 umrlih te 1282 zaražene osobe.

Pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića u srijedu je u NSK počela sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti na kojoj se razgovara o aktivnostima vezanim za epidemiju koronavirusa te djelovanju sustava domovinske sigurnosti nakon potresa u Zagrebu i okolici.

- Sustav funkcionira, i kroz Stožer civilne zaštite vezano za epidemiju koronavirusa i kroz munjevitu reakciju vezano za potres u Zagrebu. Na današnjem ssastanku svim institucijama i jedinicama lokalne samouprave dali smo upute za daljnje postupanje, izjavio je nakon sjednice premijer Andrej Plenković

Izvijestio je da Hrvatska pregovara s Kinom, kao sa zemljom koja je u stanju isporučiti najviše takve opreme, i to na način da razgovara s onim kompanijama koje su izravnoj ingerenciji kineske države.

- To su Mehiko i Sinopharm, dvije kompanije od kojih ćemo svu opremu dostavljenu Hrvatskoj moći unaprijed pouzdano verificirati da je prikladna za potrebe koje nam trebaju, rekao je.

Upitan o novim smjernicama, kazao je: - Očekujemo maksimalno angažiranost i to na tragu svega što smo vidjeli do sada. 

Plenković je odgovarao i na pitanja vezana za najnoviji slučaj koronavirusa u domu za stare i nemoćne u Splitu gdje je do sada potvrđeno 10 slučajeva osoba pozitivnih na COVID-19. 

- U Domu je 318 osoba, a  više od 130 djelatnika tamo radi. Trebamo utvrditi kako se to dogodilo i tko je donio virus u dom. Pričekao bih da detaljno ispitamo što se sve dogodilo, kazao je i naveo da su se već proširile lažne vijesti među kojima je i ona da je deset štićenika na respiratorima

Upitan je li ravnatelj Doma Ivan Škaričić dobio taj posao jer je član HDZ-a. Plenković je kazao: - Naravno da ne. Ja do sinoć nisam ni znao tko je ravnatelj toga Doma. Ako je neki problem u staračkom domu, onda je ravnatelj što – član političke stranke, i to vladajuće. E to tako neće ići, takvu logiku nećemo prihvatiti u niti jednom trenutku.

Naveo je kako treba provesti istragu kako je došlo do proboja virusa i da prema dosadašnjim informacijama Dom je činio sve prema uputstvima stožera. 

- Moram reći da Stožer postoji jer ga je osnovala Vlada RH. U njemu su i potpredsjednik vlade i ministar zdravstva. Nisu oni tamo došli slučajno. Oni su tu jer su politički imenovani. Bizarno je da sve što Stožer radi, da se kaže da to nije vlada. Sve odluke koje Stožer donosi, naravno, prethodno konzultira s vladom - kazao je premijer

Podsjećamo, Hrvatska je proglasila epidemiju koronavirusa 12. ožujka i prema jučerašnjim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, ima 18 umrlih te 1282 zaražene osobe.U svijetu od koronavirusa umrlo više od 82 tisuće osoba, a zaraženih ih je više od 1,4 milijun.

Sjednica Koordinacije sustava za domovinsku sigurnost
1/24

Zagreb i okolicu je 22. ožujka ujutro pogodio razoran potres od 5,5 stupnja po Richteru, a potom i nešto slabiji, od 5 stupnjeva. Tijekom te nedjelje i idućih dana bilo je još niz podrhtavanja tla slabijeg intenziteta.

Na sjednici Koordinacije će se razgovarati o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus te o djelovanju sustava domovinske sigurnosti nakon potresa u Zagrebu i okolici.

Na sjednici sudjeluju i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, ravnatelj SOA-e Daniel Markić, ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, savjetnik predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i drugi.

 

Komentara 39

DU
Deleted user
15:35 08.04.2020.

Nije znao za ravnatelja,nisam siguran da i sam ravnatelj zna koju ustanovu vodi mozda je mislio da je to skola

TO
tomislav511
15:52 08.04.2020.

Ravnatelj Škaričić ,HDZ lupež i notorni uhljeba ! Zna jako dobro Plenković za njega ,dugo se znaju ! Lupež Škaričić traži od kćeri starice 5000 E da je smjesti u Dom !To znaju mnogi od Trogira do Makarske ! Sad ga se odriču !

NA
najljepšiji
15:34 08.04.2020.

Dom je činio sve, a ljudi 10 dana imaju simptome korone? Jedini dobar potez u mandatu je bio pustiti da struka određuje mjere zaštite. Uz to, još plješće Bandiću...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije