Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRTNA KAZNA

Počela pravna bitka: Trumpova administracija želi pogubiti ženu zbog monstruoznog čina

Lisa Montgomery
ATTORNEYS FOR LISA MONTGOMERY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
12.01.2021.
u 21:39

Lisa Montgomery 2004. je ubila ženu u osmom mjesecu trudnoće s nakanom da joj uzme nerođeno dijete. Na mjestu događaja ju je ugušila, rasparala joj maternicu, izvadila dijete i ostavila mladu ženu u lokvi krvi

U utorak je počela pravna bitka koja treba odlučiti o sudbini Amerikanke koju administracija Donalda Trumpa želi pogubiti prije nego ode s vlasti, nakon što je odgođeno izvršenje smrtne kazne dok se ne utvrdi njezino mentalno stanje.

Ako republikanska administracija pobijedi u toj bitci, Lisa Montgomery (52) primit će smrtonosnu injekciju u Terre-Hauteu, u Indiani i tako postati prva žena koju su savezne vlasti smaknule od 1953. Ako ne pobijedi, Montgomery će najvjerojatnije izbjeći smaknuće jer će 20. siječnja prisegnuti izabrani predsjednik Joe Biden, protivnik smrtne kazne koji je najavio reforme.

Branitelji Lise Montgomery ne niječu težinu njezina zločina: 2004. je ubila ženu u osmom mjesecu trudnoće s nakanom da joj uzme nerođeno dijete. Ono je preživjelo. Montgomery je svoju žrtvu pronašla na internetu i posjetila je u njezinu domu u Missouriju pod izlikom da želi kupiti psića. Na mjestu događaja ju je ugušila, rasparala joj maternicu, izvadila dijete i ostavila mladu ženu u lokvi krvi.

No njezini odvjetnici misle da ona boluje od teške mentalne bolesti koja je posljedica nasilja i silovanja koje je pretrpjela u djetinjstvu. Po njihovim riječima, ona ne razumije smisao kazne, što je nužan uvjet za njezino izvršenje. Savezni sudac je u ponedjeljak navečer naredio odgodu njezina smaknuća, nekoliko sati prije predviđenog izvršenja kazne, dok se ne provede procjena njezina mentalnog stanja.

Čini se da dokumenti poslani sudu upućuju da je "Montgomery toliko daleko od stvarnosti da ne može racionalno shvatiti koji je motiv administracije za njezino pogubljenje", ocijenio je sudac Patrick Hanlon.

Ministarstvo pravosuđa je odmah uložilo žalbu, osuđujući taktiku odgađanja. Kakva god bila odluka prizivnog suda, strana koja izgubi može se žaliti Vrhovnom sudu SAD-a koji može donijeti konačnu odluku. Predsjednik Trump, odlučni zagovornik smrtne kazne, ignorirao je zahtjev za pomilovanje. Osim Montgomery pogubljenje ovog tjedna čekaju i dvojica crnaca.

Budući da su demokrati preuzeli kontrolu u Senatu, moguće je da će se, pošto Joe Biden preuzme dužnost, donijeti zakon kojim bi se ukinule smrtne kazne na saveznoj razini.

 

Komentara 4

LU
Ludwik
22:22 12.01.2021.

Ubiješ dijete i napraviš se blesav da izbjegneš kaznu. To bi bio kratki rezime bolesnog svijeta u kome živimo. Blago si ga Amerima, kod njih ubojice makar formalno osude. Kod nas u Hrvatskoj za ubojstvo više od 400 djece nisu podignute niti optužnice, a ubojice su abolirane prije istrage...

MK
mksdk
22:12 12.01.2021.

I tu se slažem s Trumpom. Smrtna kazna je već davno trebala biti izvšena, a priče o mentalnom zdravlju treba okačiti mačku o rep.

Avatar milidobrović
milidobrović
22:15 12.01.2021.

Demokrati hoće Trump_a prikazati kao ubojicu. Već se govori o Al kaidi..dugo se nijre ratoval , Donald je nesposoban. Sad će se zahuktati konačno pravi rat. Tko je vidio tolika tehnika stoji a kojekakva sirotinja i trtljavci izazivaju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije