Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhunski proizvod

Počela berba: vrgoračke jagode sada imaju i zaštitu izvornosti

Vrgorac:  Počela sezona berbe jagoda na vrgoračkom području
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/8
16.04.2021.
u 08:09

Vruće je u stakleniku, stalno smo polusagnute, a svaku uberemo rukom i spremimo u košaricu. Teško je, ali može se dobro zaraditi, kažu beračice

Mirisne, svjetlucave, svjetlocrvene i iznad svega ukusne. Takve su vrgoračke jagode, a prepoznaju se jer su najbolje, kako tvrdi Ante Vujčić zvani Jagoda, koji nadgleda obiteljsko gospodarstvo u kojem glavnu riječ vodi njegov sin Mate. U Vrgorcu je započeo najvažniji dio godine, sezona berbe jagoda koja je počela 15. travnja.

– Kakvoća im je, kao i uvijek, odlična, količina bi trebala također biti dobra. Zadovoljni smo – kaže Mate Vujčić, član Udruge Vrgoračka jagoda, koja okuplja devedeset od stotinjak vrgoračkih proizvođača jagoda.

– Borimo se, mučimo, ali tko hoće raditi, može dobro i zaraditi. Jagodom se bavimo desetljećima, moj otac, ja, sin, a unuk će mi biti četvrta generacija. Jagodu smo doveli do savršenstva – govori Ante.

Cijena prve vrgoračke jagode je 25 kuna po kilogramu. Proizvođači znaju da je to puno s obzirom na hrvatske ekonomske prilike, ali ističu da je španjolska jagoda ove godine postizala na skandinavskom i ruskom tržištu cijenu i od deset eura, a ulazni su im troškovi isti.

Vrgorac:  Počela sezona berbe jagoda na vrgoračkom području
1/6

Satnica berbe 30 kuna

Vujčići imaju 30.000 sadnica, a u plastenicima posla ima tijekom cijele godine. Nemaju problema s radnom snagom, korona im je na neki način i pomogla jer turistička sezona počinje kasnije pa sezonski turistički radnici predsezonu provode u berbi jagoda. Ove su se godine vratili i radnici iz BiH koji lani zbog zatvorenih granica nisu mogli doći na berbu.

– Dobili smo knjižice s kojima možemo neometano prelaziti granicu. Već šest godina berem jagode, osim prošle godine, a nama to puno znači – govori Mladenka Grbavac. Nije loša ni satnica, 30 kuna.

– U plasteniku je vruće. Moraš biti polusagnuta, a svaku jagodu treba rukom ubrati i odložiti je u košaricu. Teško je, ali smijemo se, šalimo, dobra je ekipa pa je zabavno i veselo. Brzo nam vrijeme prođe. Osim toga, može se i dobro zaraditi – govore nam beračice Ana Bebić i Višnja Hrstić.

Rade od šest ujutro do 13 sati i, tvrde, svaka beračica ubere i po sto čaša dnevno. Kako razlikovati domaću, vrgoračku jagodu od uvoznih, kojih već nekoliko tjedana ima na policama naših supermarketa?

– Vrgoračka jagoda već je postala brend poznat na domaćem tržištu, koja samim imenom označava vrhunski proizvod. Zato ne čudi da preprodavači nastoje podvaliti na tržištu pod vrgoračku jagodu lošije kvalitete, tko zna gdje i kada ubranu. Mi smo ove godine zaštitili oznaku izvornosti vrgoračke jagode i nitko osim proizvođača s našeg podneblja ne smije koristiti tu oznaku. Dakle, vrgoračka jagoda prodaje se u ambalaži i čašama na kojima je naš znak i natpis Vrgoračka jagoda – objašnjava diplomirani inženjer agronomije Milan Franić, potpredsjednik Udruge Vrgoračka jagoda.

Nadaju se tako svoje kupce zaštititi prije svega od nekvalitetnih, uvoznih proizvoda i spriječiti da se proizvodi sumnjive kakvoće i podrijetla prodaju pod domaćim, hrvatskim, kao što je nedavno bio slučaj s jabukama.

– Prošla sezona bila nam je rekordna u financijskom smislu, a ove se nadamo još boljoj. Jagoda je preživjela ovaj nedavni led, naša je proizvodnja na visokoj tehnološkoj razini i nije bilo problema. Poteškoća je imalo samo petnaestak proizvođača s područja Kokorića, koji su prošle zime poplavljeni – kaže Franić.

Samo na tržnicama

Dodaje kako bi bilo dobro kada bi trgovački centri odvajali domaće poljoprivredne proizvode od uvoznih na različitim policama jer je poznato kako u Hrvatskoj potrošači najviše vjeruju svojim proizvođačima i proizvodima. Kvaliteta je presudna, dodaje Franić, i objašnjava zašto je vrgoračka jagoda kraljica među jagodama.

– Mikroklima u Vrgorcu iznimno pogoduje jagodama. Tip tla također je pogodan, a imamo izvorsku čistu vodu koja nije zagađena pesticidima. Važno je napomenuti i vrijedne ljude koji su tehnologiju podignuli na zavidnu razinu. Zato me žalosti kada čitam tekstove o tome kako je jagoda nezdrava jer se koristi puno sredstava za zaštitu. Što se tiče vrgoračke jagode, to jednostavno nije istina! – tvrdi Milan Franić.

Sezona vrgoračke jagode započela je jučer, a trajat će do konca svibnja. Vrgorčani proizvedu oko 600 tona, što je polovica hrvatske potrošnje pa nema potrebe za osvajanjem inozemnih tržišta.

– Ne možemo konkurirati količinom. Zato vrgoračkih jagoda neće biti ni na policama velikih centara. Mogu se kupiti na tržnicama u većim hrvatskim gradovima – poručio je Franić.

15.04.2021., Vrgorac - Zapocela sezona berbe jagoda na vrgorackom podrucju. Milan Franic, Ante Prenic, Mile Herceg Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

GRAD OTKUPIO MILIJUN SADNICA I PODIJELIO IH PROIZVOĐAČIMA

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić ističe da je Grad učinio sve što može da zaštiti izvornost vrgoračke proizvodnje. Lani je financirao milijun sadnica jagoda i podijelio proizvođačima putem centralne javne nabave pa je sortiment i kakvoća sada među jagodarima ujednačena.

– Uveli smo oznaku Vrgorac Quality jer želimo izdvojiti proizvode iz Vrgorca u cilju zaštite kvalitete i cijene – kaže Pranić.

Komentara 3

DU
Deleted user
15:14 16.04.2021.

E4 moj sani nas je uništila Špičkovina.Gore smo prošli od pustošenja nego svih godina od stoljeća sedmog.A prošli smo Tatare,Hune,Mađare,Austrijance,Nijemce i nitko nas nije sve vrrijeme tako opustošio kao raja s Turskim mentalitetom.Slavonija je nekad Hranila Špičkovinu a danas je na koljenima. asve zahvaljujuči biznismenima iz Špičkovine.Najgore je kad biznismeni zamjenjuju kulturu sa kult-ivatorima i kad ne poštuju sve dijelove Hrvatske jednako.

DU
Deleted user
08:27 16.04.2021.

Nemam ništa protiv Vrgorca a kamoli protiv jagoda.Svako malo javljanje iz Vrgorca,Metkovića i juga Hrvatske te da je mraz uništio jagode,mandarine i šta ti ja znam i to čitamo nekoliklo puta mjesečno.Očito je da Večernji ne interesiraju poljopprivrednici iz sjeverozapada Hrvatske.Kad ste nešto napisali o Ivancu,Prelogu,Štrigovi ovi krajevi ne postoje i tamo se očito ništa ne radi ali ako mraz uništi gredicu jagoda ili mandarina čitamo o tome tjednima.

SA
sani1
09:15 16.04.2021.

A što to Špičkovina nudi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije