Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Počasna satnija Kravat pukovnije na čelu jahača 12. Međunarodnog vozočašća u Mariju Bistricu

Kravat
Promo
PR
Autor
PR članak
16.08.2014.
u 17:23

Ovo je već druga godina da se Kravat pukovnija pridružuje ovoj jedinstvenoj manifestaciji

Počasna satnija Kravat pukovnije u nedjelju, 17. kolovoza uveličat će sudjelovanjem svoje postrojbe 12. Međunarodno vozočašće koje se tradicionalno održava u čast Blagdana Velike Gospe. Šest  članova Počasne satnije Kravat pukovnije koju predvodi zapovjednik Željko Matejčić jahat će na čelu kolone koja će u svečanoj povorci iz Zlatar Bistrice krenuti sa željezničke stanice u Zlatar Bistrici u nedjelju, 17. kolovoza u 9 ujutro put Marije Bistrice, našeg poznatog marijanskog svetišta.

„Ovo je već druga godina da se Kravat pukovnija pridružuje ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Na poziv organizatora, gospodina Mirka Majseca, prošle godine imali smo čast predvoditi kolonu jahača i konjskih zaprega u pohod hrvatskom nacionalnom Marijanskom svetištu u Mariju Bistricu. I ove godine sa veseljem se pridružujemo ovom međunarodnom događaju na kojem po drugi put nosimo naš stijeg na kojem je lik Gospe Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba i Kravat pukovnije. Ponosni smo što nam se ukazala prilika da budemo predvoditelji još jedne kolone vjernika hodočasnika koji se u ovom mjesecu slijevaju sa svih strana lijepe naše i svijeta u našu Mariju Bistricu te da na ovaj specifičan način pozdravimo Kraljicu Hrvata, Majku Božju Bistričku,“ tumači zapovjednik Željko Matejčić.

Valja napomenuti i da će, s obzirom na angažman konjanika Počasne satnije u sklopu 12. Međunarodnog vozočašća, smjenu straže u Zagrebu na taj dan provoditi pješački postroj Kravat pukovnije. Inače, projekt Počasne satnije Kravat pukovnije sastavni dio programa ustanove Academia Cravatica, a djeluje pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba.

Uz Počasnu satniju Kravat pukovnije, u vozočašću koje tradicionalno organizira Županijska udruga uzgajivača konja „Krapina“, sudjelovat će i građani i drugi jahači pristigli iz svih krajeva Hrvatske i njihovi gosti, te uz njih i vozači najraznovrsnijih konjskih zaprega koje svjedoče o bogatstvu krajeva iz kojih dolaze na vozočašće.

Po dolasku u Mariju Bistricu, sudionici 12. Međunarodnog vozočašća primit će blagoslov, te će prisustvovati misnom slavlju na prostoru Crkva na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca.

Komentara 2

DI
dokazano.istinito
18:50 16.08.2014.

dobra slika,tradicionalno se vidi da Hrvati imaju Austrohunarsku nosnju, i razlikuju se mnogo od susjeda, na opanke i one jos juznije

DI
dokazano.istinito
18:51 16.08.2014.

austrohungariska nosnja koja je i tradicionalno Hrvatska nosnja starih Hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?