Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
enklava opustošena bombama

Pobunjenici evakuirali pretposljednje uporište u Guti

Guta
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
25.03.2018.
u 20:00

Konvoj s 26 autobusa napustio je popodne enklavu u smjeru Idleba nakon sporazuma kojem je kumovala Rusija, saveznik sirijskog režima.

U suzama, gotovo dvije tisuće sirijskih pobunjenika i civila nastavilo je evakuirati svoju enklavu opustošenu bombama u Istočnoj Guti, pet tjedana nakon početka ofenzive snaga sirijskog režima koje su preuzela 90 posto tog uporišta pred vratima Damaska.

Svladani masovnom paljbom i oslabljeni petogodišnjom opsadom, pobunjenički pokreti pristaju jedan po jedan napustiti svoje položaje u Guti kako bi se povukli u pokrajinu Idleb, na sjeverozapadu zemlje, koja još izmiče nadzoru režima.

Konvoj s 26 autobusa napustio je popodne enklavu u smjeru Idleba nakon sporazuma kojem je kumovala Rusija, saveznik sirijskog režima.

Približno 1800 pobunjenika islamističke skupine Fajlak al-Rahman i njima bliske osobe trebalo bi biti dio tog novog vala, po službenoj sirijskoj agenciji Sana.

Kao i prethodnog dana, kandidati za odlazak morali su se podvrgnuti pregledu zbog oružja a u svakom se autobusu nalazio ruski vojnik s obzirom da Moskva izravno nadgleda operaciju.

U subotu je gotovo 1000 pobunjeničkih boraca i njihove obitelji već napustilo Arbin. Nakon noćnog putovanja, stigli su u nedjelju u Kalat al-Madik, u središnjoj pokrajini Hama, uobičajenom stajalištu na cesti za Idleb.

Ukupno oko 7000 osoba mora napustiti Arbin i ostala mjesta u pretposljednjoj pobunjeničkoj enklavi blizu Damaska.

Komentara 10

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
20:24 25.03.2018.

Javite centru za mirovne studije, dolazi nam novi imigracijski val inzenjera, kirurga i matematicara.

Avatar TheJack
TheJack
21:21 25.03.2018.

Boze, koji tekst!! "Rezim" i otvorena simpatija za "pobunjenike". Licemjerstvo na kub. Pa ako cemo mjeriti tom mjerom, onda moramo drugacije tumaciti veoma blisku, domacu povijest. Onda su i srbi bili "simpaticni" pobunjenici, a ne teroristi, a hrvatska vlast je bila "rezim".

Avatar reference
reference
21:33 25.03.2018.

"pobunjenički pokreti "......ahahaaa, mora da je bio clan ovih pobunjenickih pokreta i ovaj sad u francuskoj sto je roknuo policajca i par njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije