Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brzo je maknut

Pobuna zbog plakata Isusa s erekcijom: To je nečuvena sramota

Plakat Isusa u Rimu
Facebook
17.12.2019.
u 12:37

Na crtežu se jasno vidi erekcija Isusa, a i natpis na plakatu je bio dosta jasan 'Ecce Homo Erectus'

Dan cenzuriranih crteža mogao bi se nazvati ovaj ponedjeljak kada je u Rimu otklonjen jedan plakat i otkazana suradnja jednom karikaturisti. Plakat je bio postavljen na oglasnom prostoru muzeja suvremene umjetnosti u Rimu (MACRO) i otklonjen nakon primjedbi nekih političara. Drugi slučaj je otkazivanje suradnje s gradom Rimom karikaturisti zbog jedne karikature. 

Plakat postavljen na prostoru MACRO-a ocijenjen je bogohulnim. Na njemu je bio nacrtan Isus koji drži ruku na glavi dječaka koji kleči pred njime. Na crtežu se jasno vidi erekcija Isusa, a i natpis na plakatu je bio dosta jasan 'Ecce Homo Erectus'. Ustanova koja upravlja nekim događajima i muzejima u Rimu (Azienda Speciale Palaexpo) i koja kaže kako promiče kulturu i poštivanje umjetničke slobode, otklonila je poster s natpisom Ecce Homo Erectus i distancirala se od poruke na njemu. 

Crtež je, čini se, načinio Hogre, ulični umjetnik (street artist), koji je poster s istom porukom postavio i prije dvije godine na nekim autobusnim postajama u Rimu. Tada su bili postavljeni i posteri na kojima su bile nacrtane dvije Gospe koje su držale jedno dijete, a natpis je bio Immaculata Conceptio in Vitro (bezgrješno začeće u epruveti). 

Da je poster ispred MACRO-a 'nečuvena sramota' prijavili su članovi desničarske stranke Talijanska braća Fabrizio Ghera i Andrea De Priamo, a zatim je čelnica te stranke Giorgia Meloni zatražila od gradonačelnice Rima Virginija Raggi da otkloni taj plakat. 

- Ne mogu shvatiti kako je netko odobrio postavljanje te sramote u gradskom muzeju - kazala je Meloni. Poster je otklonjen.

No, Raggi je također u ponedjeljak dala otkaz karikaturisti “Marione-u” (pravo ime Mario Improta) zbog karikature na kojoj se vidi muškarac s plavom kosom (britanski premijer Boris Johnson) koji u ruci drži zastavicu Velike Britanije (Union Jack) i zadovoljno trči iz konclogora Auschwitz gdje umjesto natpisa “Arbeit Macht Frei” (Rad oslobađa) stoji natpis 'Europska unija'.

Nakon prvih kritika karikaturist je konclogor Auschwitz pretvorio o wc-školjku iz koje, dakle, sav sretan izlazi žutokosi muškarac mašući britanskom zastavom. No ni ta preinaka karikature nije bila dovoljna, pa mu je Raggi otkazala daljnju suradnju s Gradom Rimom. Naime, karikaturist Mario Improta je, istina besplatno, trebao raditi na obrazovnom projektu za škole u Vječnom gradu. 

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar southman
southman
13:04 17.12.2019.

Neka nacrta Muhameda u sličnoj situaciji ako je faca !?

DU
Deleted user
14:30 17.12.2019.

što ne nacrta svoga ćaću... ili to ne bi bila umjetnost

Avatar Matteo1212
Matteo1212
14:12 17.12.2019.

Silvije je samo zaboravio napomenuti da je ˝umjetnik ˝ ljevičarska propalica i samo radi prljavi posao koji su mu vođe odredile...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije