Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROSVJEDI U BiH

Pobuna u BiH: Branitelji u blokadu granice, stranke sazivaju sabor

'Bosnian Croat youth wave flags in Mostar on March 17, 2011, during protest against systematic breaking of their constitutional rights through outvoting by Bosnian Muslim majority in Muslim-Croat Fede
Foto: '-'
1/4
29.03.2011.
u 19:31

Hrvatske će stranke u BiH sazvati hrvatski narodni sabor koji će osporiti odluke OHR-a

Nakon što je međunarodna zajednica poništila odluke državnih institucija i Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koji su stali u zaštitu Ustava i izbornog zakona u BiH na što su zbog uspostave nove SDP-ove Vlade prigovorile hrvatske stranke u toj zemlji, stanje se dodatno zakompliciralo. Dva HDZ-a u BiH osvojila su na posljednjim izborima 90 posto glasova hrvatskih birača u BiH i apsolutni su pobjednici u hrvatskom korpusu.

HDZ najjači u Hrvata

Na izborima je SDP BiH Zlatka Lagumdžije pobijedio u Bošnjaka, a Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika u Srba. Nakon što se prije četiri godine zadovoljio samo članom Predsjedništva Željkom Komšićem, koji je ponovno izabran, sada je SDP odlučio Hrvate dodatno poniziti i uzeti im dio vlasti u vladama Federacije BiH (hrvatsko-bošnjačkog entiteta) i države BiH iako ima gotovo isključivo bošnjački nacionalni legitimitet.

To je moguće provesti vrlo složenim mehanizmom izbora "svojih" Hrvata iz Goražda, gdje ima svega 20 živih Hrvata, koji se biraju u nacionalno koncipirani Dom naroda. On odlučuje o izboru predsjednika Federacije, a grubim kršenjem Ustava i izbornog zakona izabrali su Živka Budimira iz HSP-a BiH, stranke koja se pretvorila u privjesak vlasti bošnjačkim strankama. Do glasovanja izaslanicima u Domu naroda pri izboru izvršne vlasti Federacije SIP nije dodijelilo mandate.

Ustavni teror

Nedostajalo je čak 11 od 17 Hrvata, koliko ih ima u klubu svakoga od tri naroda. I čak da je klub 17 puta tri (Bošnjaka, Srba, Hrvata) bio popunjen, Budimir nije dobio šest, trećinu izaslanika, koliko je po Ustavu potrebno da bude izabran za predsjednika. Dobio je pet glasova. Takve odluke SIP je odbacio, što je pak u ponedjeljak poništio visoki predstavnik jer ne odgovara SDP-u i strankama okupljenima oko njega koje za sve poteze imaju potporu američke administracije u BiH. Jučer su novi ministri izabrani na krajnje prijeporan način počeli preuzimati ministarstva, a stari su im se ministri iz dva HDZ-a suprotstavili.

Petorica hrvatskih ministara rekla su da neće predati ministarske funkcije nasljednicima. Novi pak ministri dobili su nalog preuzeti sve, pa čak i početi mijenjati brave u slučaju da neposlušni Hrvati odbiju predati funkcije. Ovo začuđuje, a možda i kaže da novi ministri znaju kakva će danas biti odluka Ustavnoga suda FBiH.

U bosanskohercegovačkim medijima već se nagađa da će sud, koji je pod utjecajem stranaca i SDP-a, glasovati s omjerom 4:1 protiv hrvatskih stranaka ili se pak proglasiti nenadležnim u ovome pravnome nasilju nad najmalobrojnijim narodom. Time se potvrđuje podjela BiH na srpski, a sada i bošnjački dio, bez Hrvata. Nezadovoljne razvojem događaja ključne hrvatske stranke sazvat će hrvatski narodni sabor koji će osporiti odluke nelegalnih vlasti, a branitelji su najavili blokade granica te prosvjede u hrvatskim središtima u BiH.

Komentara 468

RI
rimad63
20:21 29.03.2011.

HERCEG BOSNA JE RJEŠENJA ZA BOSNU

DE
dejavu
21:26 29.03.2011.

hdz=garantor propasti !

OB
-obrisani-
19:58 29.03.2011.

naprijed naši !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije