Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći summit u povijesti s “crnim kontinentom”

Poboljšat ćemo afričke ekonomije da bismo smanjili migracije u EU

'G20 Compact with Africa'
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
30.10.2018.
u 19:20

Među liderima iz Afrike koji su jučer pohodili Berlin bili su egipatski predsjednik Abdel-Fattah el-Sissi, čelnik Ruande Paul Kagame te etiopski premijer Abiy Ahmed

U sjeni najavljenog povlačenja njemačke kancelarke Angele Merkel s čela svoje stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) ostao je važan Berlinski summit, održan u utorak, u kojem je ona okupila 12 lidera afričkih zemalja kako bi razgovarali o povećanju ekonomske suradnje između Europe i afričkog kontinenta. Jedan je od proklamiranih ciljeva smanjenje afričkih migracija u Europu, a šefica njemačke vlade vjeruje da se to dugoročno može napraviti samo poboljšanjem afričkih gospodarstava. To je samo dio dugoročne inicijative njemačke kancelarke da se poboljšaju uvjeti života u Africi.

“Glad je ubojstvo”

– Poanta nije govoriti o Africi, nego razgovarati s njom – kazala je Merkel te dodala da je, osim osnaživanja Afrike kao mjesta za investicije, važno stvoriti fer trgovinske odnose između Europe i Afrike.

– Puno smo godina bili fokusirani na Aziju. Mislim da ćemo u budućnosti morati vidike više okrenuti Africi – bila je vrlo jasna jučer njemačka kancelarka. Među snažnim liderima iz Afrike koji su jučer pohodili Berlin bili su egipatski čelnik Abdel-Fattah el-Sissi, predsjednik Ruande Paul Kagame te etiopski premijer Abiy Ahmed.

Važne su bile poruke njemačkog ministra za razvoj Gerda Müllera koji je uoči summita bio jasan: “Glad je ubojstvo.” Dodao je da će Njemačka investirati u zdravstvo, poljoprivredu i obrazovanje u Africi. Iako je Müller rekao da 90 posto afričkih izbjeglica ostaje na tom kontinentu, Njemačka želi da se smanji imigracija u Europu. Zato se trebaju otvoriti radna mjesta koja bi mladim stanovnicima tog kontinenta omogućila ostanak.

Ovaj je plan dio njemačke i europske inicijative “Compact with Africa” koja je pokrenuta prošle godine i kojoj je proklamirana namjera uvijek ista: povećanje investicija, povećanje trgovinske razmjene, selidba tehnologije...

Potrebno više investicija

No neke je kritičare to jednostavno podsjetilo na prošlogodišnji sličan summit, također u Berlinu, tada u organizaciji zemalja G20 koje su imale namjeru postići više-manje iste ciljeve, sve kako bi se pomoglo Africi. No stvarnost je bila nešto tmurnija. Glavni tajnik Njemačko-afričke fundacije (DAS) Ingo Badoreck rekao je da je “Compact with Africa” dobra inicijativa, no da je početna euforija splasnula, a kod afričkih su zemalja stvorena određena očekivanja. U kolovozu je njemačka kancelarka posjetila Afriku s gospodarskom delegacijom pa su se, kako pišu njemački mediji, najavili novi projekti, poput onih u Ruandi gdje Volkswagen gradi tvornicu, a Bosch pogon za pakiranje lijekova.

Mediji izvještavaju da su samo Gana, Tunis i Obala Bjelokosti putem pozajmica primili 365 milijuna eura u posljednjih godinu dana. No neki govore da je fokus na uređenije afričke zemlje opet put kojim će se izbjeći pomaganje najsiromašnijima, a zapravo se stvaraju nova tržišta za njemačke izvoznike.

Ključne riječi

Komentara 10

ST
stefj
20:14 30.10.2018.

Neee... S kim će onda Plenković uspoređivati Hrvatsku ako Afrička ekonomija naraste...

KA
KaraMarko
19:38 30.10.2018.

A sto je sa EU ekonomijom... kad cete to poboljsati prvo?!

ST
Startrack
01:27 31.10.2018.

Nemozes ti njema pomoc. Dabi se imalo industriju trebaju dobri inzenjeri i zanatlije. Nemaju oni tog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije