Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka proizvođačima:

Poboljšajte uvjete držanja životinja i meso će vam dobiti oznaku kvalitete u dućanu

svinja
Foto: Marijan Murat/DPA/Pixsell
07.02.2019.
u 06:55

Da bi dobili etiketu najbolje, treće kategorije, morat će dopustiti da majke doje tek okoćene praščiće 35 dana te svakoj svinji osigurati 1,5 kvadrata prostora

Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner predstavila je novi plan za zaštitu tamošnjih potrošača. Meso će u dućanima dobivati oznaku kvalitete uzgoja kako bi potrošače informirala o porijeklu mesa. Etikete će se dodjeljivati u tri kategorije, prema rastućoj kvaliteti.

Zasad će se proizvođači dobrovoljno javljati kako bi ušli u sustav etiketiranja, a da bi uspjeli dobiti te oznake, morat će zadovoljiti kriterije koji su postavljeni iznad propisanog zakonskog minimuma. Ideja je ministarstva da će seljaci i veliki proizvođači pohrliti poboljšati uvjete u kojima drže životinje kako bi im državna uprava priznala status iznadprosječnog uzgajivača i dodijelila etiketu.

– Životinje su bića, ne potrošna roba. Zato je ova tema važna svima, ne samo ljubiteljima životinja već i trgovcima, gastronomima i potrošačima. Naše etikete bit će jasne, istinite i pouzdane. Napravit ćemo ih toliko atraktivnima pa će se mnogi pridružiti – rekla je Klöckner.

Ove mjere najprije će se odnositi na svinjetinu i prve bi etikete u dućanima potrošači mogli naći 2020. godine. Etikete u tri razine informirat će konzumente o uvjetima u kojima su se životinje nalazile od rođenja do klanja.

Prije svega, proizvođači mesa, ako žele da ih ministarstvo označi kao pouzdane, morat će povećati prostor u kojima životinje borave te unaprijediti prijevoz.

Primjerice, da bi dobili etiketu prve kategorije, morat će dopustiti da majke doje tek okoćene praščiće 25 dana, a da bi dobili najbolju etiketu, treće kategorije, to vrijeme mora porasti na 35 dana. Zakonski je minimum 21 dan. Što se prostora tiče, trenutačni zakonski zahtjev da se za svinju tešku između 50 i 110 kilograma mora osigurati 0,75 kvadratnih metara. Da bi se dobila etiketa prve kategorije, morat će se, kako kaže Klöckner, izdvojiti barem 20 posto više. Za prestižnu etiketu najbolje kategorije za svaku će se svinju morati osigurati čak metar i pol kvadratni.

Ministrica navodi da zna da će to voditi višim cijenama za proizvođače i konzumente.

– Svatko osobno može odlučiti hoće li više uložiti u dobrobit životinja – rekla je Klöckner.

No kritičari su ministrici Klöckner zamjerili to što će programi zasad biti dobrovoljni. Traže obvezno označavanje te kažu da uvjeti nisu dovoljno strogi.

Ista je ministrica s prehrambenom industrijom već dogovorila da će proizvođači smanjiti udjele soli, masti i šećera u gotovim proizvodima do 2025. godine. Time želi utjecati na smanjenje pretilosti u toj zemlji.

>> Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Komentara 3

DU
Deleted user
12:32 07.02.2019.

Haha, povećati prostor stanovanja i poboljšati prijevoz!! A ni riječi o tome što će životinja jesti poslije majčinog mlijeka 😂😂 prehrana je najbitnija stavka !

TR
trabant7
07:28 07.02.2019.

Priče za malu djecu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije