Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBJEDNICI

Novi serijal o Domovinskom ratu: u izradi je sudjelovalo tisuću branitelja

15.10.2019.
u 09:01

Kako bi se dobila šira i potpuna slika, obrađena je cjelokupna linija od Baranje do Prevlake, zaključno sa završnim operacijama u listopadu 1995. kod Mrkonjić Grada

Domovinski rat ima mnogo aspekata, stoga se moralo odrediti kako će se pristupiti temi. Dakle, osnovni princip u realizaciji teme bili su događaji koji su imali vojnu, odnosno stratešku važnost na prvim linijama obrane. U njih spadaju i osvajanja vojarni, no to bi dodatno proširilo temu i produkciju u financijskom smislu učinilo neizvedivom, s obzirom na to da projekt financijski nije praćen od institucija RH ili komercijalnih subjekata.

U serijalu je sudjelovalo više od tisuću branitelja raznih rangova i rodova, čime se željelo staviti naglasak na, Oružane snage Republike Hrvatske, ali i izbjeći privatizaciju teme. Također, time se nastojalo dobiti uvid u događanja iz više kutova i razina. Uloga je vojnika direktno izvođenje borbenih djelovanja, dočasnika rukovođenje neposrednog borbenog djelovanja, a časnika planiranje, koordinacija i organizacija više rodova u združenom djelovanju. Rat je timski "sport" unutar kojeg postoje pojedinci koji su se posebno istaknuli, ali unutar grupe, postrojbe, sustava, ranga, roda.

Kako bi se dobila šira i potpuna slika, obrađena je cjelokupna linija od Baranje do Prevlake, zaključno sa završnim operacijama u listopadu 1995. kod Mrkonjić Grada. Snimanja su se odvijala u razdoblju od 10 godina i na snimkama je niz pojedinaca koji su danas pokojni, ali nažalost, zbog neshvatljiva izostanka suradnje s jednim vrlo malim brojem udruga, čak i aktivne opstrukcije nekolicine pojedinaca za račun osobnih interesa, nisu snimljeni neki vrlo istaknuti pripadnici Oružanih snaga koje naknadno nije bilo moguće snimiti jer su preminuli. Odgovornost za ove okolnosti je isključivo je na njima, kao i na vrlo lošim međuljudskim odnosima unutar nekih malobrojnih, zavađenih lokalnih braniteljskih zajednica.

Posebno je važno istaknuti kako je serijal isključivo povijesni prikaz. Nije se dopustio upliv parcijalnih interesa, prostitucija teme ili žrtve. Nažalost, u zadnjih 70 godina smo svjedoci smo ovog iritantnog običaja, zbog čega je povijest  kontaminirana tema na ovim prostorima, što je i uzrok brojnim neprimjerenim i vulgarnim komentarima koji se pojavljuju prilikom objava na ovu temu. Komentari strane koja je bila agresor u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu, posebna su dimenzija koja ima svoj kontinuitet još iz bivše države, bez naznaka katarze. Ovaj serijal nema ambicija tu katarzu potaknuti niti je to njegova svrha.

Nadalje, svakako da postoje teme koje su društveno važne, no ovim serijalom te se teme i dnevni problemi ne umanjuju niti ignoriraju, niti je funkcija serijala skretanje pozornosti. Nažalost, u komentarima kontinuirano se vrijeđa one koji o ovoj temi žele nešto pogledati, doznati. Onog koga tema ne zanima, taj ima demokratsko pravo ignorirati, odnosno birati što će pogledati, pročitati i poštovati pravo odabira. Zbog dostojanstva žrtve, primjerenog pristupa koji nije šokantan i neprilagođen svim uzrastima, serijal je dobio preporuke Ministarstva obrazovanja, a u projektu je sudjelovalo i Ministarstvo obrane RH. Također, iz serijala su korišteni dijelovi sadržaja za potrebe programa državnog protokola u obilježavanju obljetnica. Ovo je samo dokumentarni serijal, ništa više, a za onog koga tema zanima serijal će biti dostupan online na vecernji.hr, cjelokupni serijal na http://www.studio23.hr u HR i ENG varijanti, kao i na sljedećim TV postajama: Z1, Plava Vinkovačka, Srce TV, Adriatic TV, Velebit TV, Kanal RI, TV Nova-Pula, TV Dalmacija i Diadora TV. Satelitski će se emitirati preko Z1 kanala, kao i u sustavu RTV HB za Federaciju B i H. Početak emitiranja je planiran od 18. listopada ove godine.

Ključne riječi

Komentara 47

Avatar navijač
navijač
11:14 15.10.2019.

Nadam se da u snimanju serije nije sudjelovao poznati historičar. Tvrtko. Jakovina.

WE
weAreCro
11:15 15.10.2019.

Kaze u tekstu "projekt financijski nije praćen od institucija RH ili komercijalnih subjekata" - pa da, budući da je HAVC podruznica sanu u Hrvatskoj drugo nismo ni ocekivali. Koliko je nevjerojatnih i hrabrih prica bilo u domovinskom ratu netko bii na nasem mjestu vec snimio hrpu vrhunskih filmova.

Avatar rubinet
rubinet
10:37 15.10.2019.

Čestitam na serijalu.Ništa se ne smije zaboraviti. A neprijatelji neka pate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije