Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTOP MOSTOVACA

Pobjednici i gubitnici 2. kruga lokalnih izbora

Nikola Grmoja i Miro Bulj nisu uspjeli postati župani
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.06.2017.
u 21:55

Novi gradonačelnik Ogulina je Dalibor Domitrović (SDP-HNS) - to je prvi put da gradonačelnik nije iz HDZ-a

Kako se dan bliži kraju i stižu obnovljene informacije DIP-a, sve su jasniji rezultati drugog kruga lokalnih izbora. Jedan od najvećih gubitnika je Željko Kerum, kojemu su izlazne ankete, kao i ankete prije izbora, predviđale pobjedu, ali je na kraju izgubio od Andre Krstulovića Opare. Nezadovoljni Kerum nakon objave rezultata tvrdio je da je pokraden.

HNS ostao bez Dubrovnika, koji je ponovno "u rukama" HDZ-a nakon 2009. godine, kada je Dubravka Šuica izgubila od Andre Vlahušića. Sada je Mato Franković s 58,45 posto glasova nadmašio Valentina Dujmovića iz HNS-a. U županiji je HDZ također ostvario pobjedu. Župan ostaje Nikola Dobroslavić, kojeg nije uspio pobijediti Nikola Grmoja iz Mosta.

Ni Mostov Miro Bulj nije uspio ugroziti HDZ u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je novi župan Blaženko Boban.

Most je izgubio i Metković, gdje je Katarinu Ujdur tijesno pobijedio HDZ-ov Dalibor Milan. Most je poraz doživio i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje Tomislav Panenić nije uspio ugroziti aktualnog župana Božu Galića (HDZ).

HDZ je međutim izgubio u Kninu, gdje je Josipu Rimac pobijedio Marko Jelić. HDZ je isto tako nakon dugo vremena izgubio Gospić, gdje je Petra Krmpotića (48,46 posto) pobijedio Karlo Starčević iz HSP-a s 50,14 posto glasova.

Kao veliki povratnik označen je Ivan Čehok, koji je u utrci za gradonačelnika Varaždina nadmoćno pobijedio Alena Kišića.

Novi varaždinski župan je Radimir Čačić, koji je pobijedio Predraga Štromara.

Nikola Grmoja i Miro Bulj nisu uspjeli postati župani
1/66

U Karlovačkoj je županiji HDZ u drugome izbornom krugu osvojio izvršnu vlast u Karlovcu, Ozlju i Draganiću, ali ne u Dugoj Resi i Ogulinu.

Izvršna vlast u Gradu Karlovcu ostala je u rukama HDZ-a jer je u nedjelju, u drugom krugu izbora pobijedio Damir Mandić (HDZ) sa 52,82 posto glasova, dok je nezavisni Davor Petračić, poduprt i SDP-om, osvojio 45,37 posto birača.

Mandiću će vođenje gradom olakšati činjenica da u Gradskom vijeću, kako je rekao, imaju većinu kroz listu HDZ-HSLS, a na konstituirajućoj će sjednici većini prići i Dubravko Delić s liste Umirovljenici zajedno.

U pobjedničkom govoru u stožeru HDZ-a Mandić je istaknuo da im predstoji rad za Karlovac i njegove građane i da je važno stvoriti klimu suradnje i optimizma.

"Ono što nam predstoji, već od sutra, je rad, rad i samo rad. Ovaj rezultat daje nam obvezu da da nastupamo hrabro u interesu svih građana, ali da pri tom budemo politički ponizni i otvoreni prema svima. Bitno mi je, zaista, da stvorimo klimu suradljivosti i optimizma, te da u četiri godine svi mi i naši oponenti sve radimo za Karlovac i njegove građane", rekao je Mandić

Gradonačelnikom Ogulina u drugom je izbornom krugu postao Dalibor Domitrović (SDP-HNS) jer je osvojio 49,75 posto glasova i pobijedio Sanju Marković (HDZ), iako za samo 1,44 posto glasova više. Neubačenih ili nevažećih je glasova bilo 1,94 posto. Marković je bila kandidatkinja koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSU, koja je u prvom izbornom krugu osvojila 6,5 posto glasova više od Domitrovića.

To je prvi put da gradonačelnik Ogulina nije iz HDZ-a, a građane će u Gradskom vijeću predstavljati 37,27 posto vijećnika s liste HDZ-HSS-HSLS-HSU, njih 24,30 posto s liste SDP-HNS, 14,15 posto s liste nezavisnog vijećnika Željka Stipetića i 6,53 posto iz Demokratskog savez Srba (DSS).

Grad Ozalj će i u sljedeće četiri godine voditi Gordana Lipšinić (HDZ), jer je za nju glasalo 55,06 posto birača, dok je protukandidatkinja Irena Šimunić (SDP) osvojila 43,32 posto glasova.

U sastavu Gradskog vijeća bit će 37,72 posto vijećnika iz HDZ-a, 33,84 posto s koalicijske liste SDP-HNS-HSU, te dviju nezavisnih lista, uz Damira Vergotas (9,53 posto) i Igora Kalčića (9,36)

Grad Duga Resa i dalje će voditi HSS, nakon dugogodišnje vladavine HDZ-a , jer je Tomislav Boljar (HSS) osvojio 60,99 posto glasova, a protukandidatkinja iz HDZ-a Dijana Zadrović 37,27 posto. U Gradskom vijeću je 30,45 posto vijećnika iz HDZ-a, 28,39 posto iz HSS-a, 10 posto iz koalicije SDP-HSU, 7,98 posto Živog zida, 7,28 posto nezavisnog nezavisnog Zorana Vilovića, te 5,25 iz Akcije umirovljenici zajedno.

U Općini Draganić pobijedio je Stjepan Bencetić (HDZ) sa 57,56 posto glasova, dok je protukandidat Anđelko Misir (SDP) osvojio 40,02 posto glasova.

Sve o lokalnim izborima čitajte OVDJE

Komentara 24

ZA
zakrapina
22:16 04.06.2017.

HDZ pobjednik izbora, Bandić pobjednik, Čačić pobjednik i Čehok pobjednik!, Most-ovci su realno gledano izgubili, a HNS i SDP gubitnici teški. HDZ je osvojio sve županije, osvojili hrpu novih gradova, jedino mogu žaliti za Kninom, Gospićem, ali kada se usporedede proračuni Gospića i Knina (zajedno možda 40 milijuna kn), te proračune novo osvojenih HDZ gradova Dubrovnika i Splita (milijardu i pol kn), HDZ nema zašto žaliti, ali SDP i HNS mogu žaliti za Kutinom koju im je uzeo HDZ, Varaždinom (Čehok), Dubrovnikom (HDZ), Splitom (HDZ), Đakovom (SDP Vinković nakon 16 godina izgubio od HDZ-ovca), Varaždinskom županijom (HNS i SDP izgubili od Čačića i HDZ-a čije biračko tijelo je podržalo Čačića) Osječko-Baranjskom županijom (SDP, HNS Šišljagić izgubili od HDZ kandidata). Uglavnom SDP gubi i nastavlja propadati.

Avatar juricamesko
juricamesko
22:17 04.06.2017.

najveci gubitnici drugog kruga su Most i HNS a Sdp cijelih izbora.pa sada neka traze nove izbore.

Avatar juricamesko
juricamesko
22:29 04.06.2017.

sada slijedi raskol u HNS i trazenje Vrdoljakove glave a u Mostu nezavisnih lista parola "spasavate se gospodo tko kako moze" .sekta ide svom kraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije