Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTIN POKAZAO SNAGU

'Pobijedili smo fašizam, a novi se rađa u Ukrajini'

Rusija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
10.05.2014.
u 22:51

Gledatelji na Russia Todayu: “Nedostaje mi SSSR, sad Amerika misli da može činiti što želi” i “Britanci i Rusi bili su saveznici”

Novi šou Vladimira Putina, vojna parada na Dan pobjede u povodu 69. obljetnice pada nacizma, pratio se u cijelom svijetu, a na Russia Todayu, ruskom TV kanalu koji emitira na engleskom jeziku, voditeljica Anissa Naouai komentira: Gledamo proslavu pobjede nad fašizmom, a novi fašizam rađa se u Ukrajini i susjednim zemljama! I proruski samoproglašeni gradonačelnik u Slavjansku Vjačeslav Ponomarev govori slično reporteru njemačkog Bilda.

“Mi i NATO protiv Kijeva”

Na pitanje što kaže o NATO-u, kaže: Mi i NATO trebamo zajedno poraziti fašiste u Kijevu. U “Velikom domoljubnom ratu”, kako svoj dio uloge u 2. svjetskom ratu zovu u Rusiji, Rusija je oslobodila Europu, barem tako tamo tvrde. Da bi pokazali koliko se prijenos marširanja na Crvenom trgu u Moskvi pratio posvuda, voditelji u TV studiju pokazali su i tweetove sa svih strana, pozdravi su stigli iz Australije, Južne Afrike, a iz Rusije netko kaže: “Nedostaje mi SSSR, sad Amerika misli da može činiti što želi.” A upravo takvo mišljenje godi i Putinu, ruska vojska još nosi crvenu zvijezdu, a komentatori hvale to što se objedinjuju tekovine Ruskog Carstva i Sovjetskog Saveza. “Crvena armija, to su crveni anđeli, svi su tako zgodni”, komentirala je jedna gledateljica, a drugi podsjećaju da su Britanci i Rusi bili saveznici.

Kad je riječ o pokazivanju vojnih mišića, bilo je jasno da Putin želi ostaviti dojam spremnosti, parada je trajala nešto dulje nego inače, a prvi su put marširali i specijalci, kaže vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak, posve isti kao “mali zeleni” koji su viđeni na Krimu uoči agresije, za koje je Putin naknadno priznao da su bili ruski specijalci.

– Iako Putin nije spominjao Ukrajinu na paradi, na svim vozilima bile su oznake Krima i Sevastopolja, traka svetog Jurja – komentira Tabak ističući da je parada ponovno bila prilika za političke poruke, što dugo nije bila.

Putinova parada na Krimu

– Ponovno se ističu interkontinentalni avioni, dalekometni strateški bombarderi koji su pandan američkom B1, tu su protuzračni sustavi S-400, novi helikopteri – kaže Tabak.

Ruska federacija pokazala je puno moderne tehnike, no to ne znači da može parirati SAD-u, koji u oružje ulaže 10 puta više i ima prednost od 20 posto u lanserima balističkih projektila, tri prema jedan u taktičkom zrakoplovstvu, dva prema jedan u helikopterima, 50 posto više u ljudstvu, a podjednako nuklearnih podmornica, SAD ih ima 14, Rusija 11. Nakon parade u Moskvi, Putin je, unatoč negodovanju sa Zapada, odletio na paradu na Krim, u Sevastopolj. Kancelarka Angela Merkel upozorila ga je da bi bilo šteta iskoristiti Dan pobjede u kontekstu napetosti. Dok su Rusi slavili, u Mariupolju u Ukrajini dogodili su se novi sukobi u kojima je bilo mrtvih.

>> Vojnom paradom usred Moskve Rusi poručili da su 'uvijek spremni' ratovati

Komentara 37

Avatar Josip Kir
Josip Kir
12:01 11.05.2014.

Britanci su u velikom strahu nakon spektakularne parade ruske vojske u srcu Moskve u petak, povodom Dana pobede nad fašizmom, kojom je predsednik Ruske Federacije prikazao moć svoje zemlje. Borbena plovila Naime, juče je britanski Dejli mejl naveo da Putin Putin sada Zapadu predstavlja veću pretnju nego ikad i da je marš 11.000 ruskih vojnika centralnim moskovskim Crvenim trgom, ali i kolona tenkova i drugih borbenih vozila, u stvari poruka koja je jasna kao dan - Rusija se kao sila vratila na velika vrata, a njene namere svetu su potpuno nepoznate.

Avatar Retardo
Retardo
07:43 11.05.2014.

Putin je antifašist i bori se protiv fašizma, a istovremeno i protiv gay-eva, na istoj strani kao i U ime obitelji. Kakav moždani vrtlog za naše antifašiste, više im ništa nije jasno.

Avatar smuljko
smuljko
07:50 11.05.2014.

pitajte se zašto su je 27 američkih mornara dalo petama vjetru poslije "insceniranog napada" ruskog aviona koji je novim elektronskim sustavom HIBINI paralizirao elektronski sustav na američkom razaraču 90 minuta. znači američki vojni brod bio je 90 minuta izložen fingirajućemm npadu ruskog aviona sa elektronskim kontejnerom. 27 mornara koji su napustili službu još i danas ima traume..svjesni su bili da tako lako mogu biti a dnu crog mora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije