Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sud za ljudska prava

Pobijedila British Airways: Niste joj smjeli zabraniti križ oko vrata

nadia eweida
Press Association/PIXSELL
16.01.2013.
u 07:50

Nakon presude oglasio se i premijer David Cameron: Oduševljen sam, građani ne smiju biti diskriminirani zbog vjerskih uvjerenja

Nadia Eweida radila je za British Airways kao službenica na registraciji putnika od 1999. do rujna 2006. kada su je šefovi poslali kući jer je odbila skinuti ili prekriti mali križ koji je nosila na lančiću. Na posao je vraćena u veljači 2007., kad je British Airways promijenio politiku. Britanski sud stao je na stranu British Airwaysa koji je tvrdio da je njihovo pravo na zaštitu korporacijskog imidža bilo snažnije od njezina privatnog prava na iskazivanje vjerskih osjećaja. No Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u utorak je presudio u korist Nadije Eweide. Uklanjanjem s radnog mjesta zbog nošenja križa povrijeđeno je njezino pravo na slobodu vjeroispovijesti.

– Kad sam čula presudu, skakala sam od sreće i uzvikivala: “Hvala ti, Isuse” – izjavila je 60-godišnja Eweida. – Ovo je potvrda da kršćani imaju pravo vidljivo i bez ikakva srama izražavati svoju vjeru na radnom mjestu – dodala je. Britanski premijer David Cameron komentirao je presudu porukom na Twitteru: “Oduševljen sam da je sud podržao princip nošenja vjerskih obilježja na radnom mjestu. Građani ne smiju biti diskriminirani zbog svojih vjerskih uvjerenja”. No Europski sud za ljudska prava nije presudio u korist još troje državljana Velike Britanije koji su podnijeli slične tužbe kao i Nadia Eweida. Medicinska sestra Shirley Chaplin mogla je nositi križ sve dok njezina bolnica 2007. nije uvela službenu odoru s V-izrezom, kada je od nje zatraženo da ga prestane nositi jer bi križ pri naginjanju mogao dodirnuti otvorene rane pacijenata. Spor je izgubio i Gary McFarlane, bračni savjetnik koji je otpušten iz službe jer nije htio raditi s homoseksualcima. Slično je prošla i Lillian Ladele, matičarka koju je poslodavac kaznio jer je odbila obavljati vjenčanja istospolnih parova.

I McFarlane i Ladele opravdavali su svoje postupke vjerskim uvjerenjima, ali Strasbourg nije stao na njihovu stranu. – To jasno potvrđuje da je potpuno neprihvatljivo da javni službenici sami odabiru kome žele biti na usluzi ovisno o seksualnoj orijentaciji – komentirao je presudu Ben Summerskill, predstavnik jedne udruge za prava homoseksualaca.

>>Italija kažnjena zbog prenapučenih zatvora

Komentara 14

BA
Balonk0
09:00 16.01.2013.

ako tvrtka ima u svom poslovnom pravilniku zabranjeno isticanje bilo kakvih obiljezja onda je to poslovna politika njih samih a ako ti sef osobno zabrani onda ga stereas u rodni kraj.. eto kao i sud u strasburu : ) ovaj europski sud koliko vidim cesto donosi pozitivnije presude.. dobri su nema sta : )

CV
crna vrana
09:47 16.01.2013.

Za se i u večinskoj kršćanskoj Hrvatskoj ne čuju glasovi koji viču i bjesne protiv Kristove crkve. Mi znamo da će se čuti i ubuduće i sve do konca svijeta. To je prorekao sam utemeljitelj, riječima : Blago vama kad vas budu progonili i mrzili poradi imena mojega, ali tko ustraje do kraja , taj će se spasiti (Mt, 5,10,11,23)

Avatar Pero2003
Pero2003
08:18 16.01.2013.

ovo je samo dokaz da i ljudska prava vrijede točno onako kako se država deklarira. Muslimani sa svojim feređama i burkama imaju puna prava tamo od kuda jesu, kao i križevi u kršćanskim zemljama. Ne tražite svoja prava tamo gdje im nije mjesto ma koliko god se globalno ljudska prava uzdizala iznad svega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije