Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji u Bruxellesu

Plenković o kandidaturi: Nije baš realno da poberemo sve vrhnje u Europi

Andrej Plenković
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
30.06.2019.
u 18:51

U Japanu su se karte posložile bez Plenkovićeva imena i s takvim prijedlogom otvoren je večerašnji summit, koji je, predviđalo se, ipak mogao potrajati do dugo u noć i nije bilo sigurno da će početni prijedlog na summitu proći

Ideja o Fransu Timmermansu kao predsjedniku Europske komisije, koju je uime Njemačke ranije podržala i kancelarka Angela Merkel, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio da će je predložiti večeras na summitu u Bruxellesu, nema podršku Europske pučke stranke. Potvrdio je to i premijer Andrej Plenković po završetku pripremnog sastanka EPP-a uoči početka summita, na kojemu se večeras odlučuje o raspodjeli vodećih dužnosti u EU. Vrh EPP-a i dalje stoji iza svoga “spitzenkandidata” Manfreda Webera, bez obzira što se čini da on nema potporu većine ni u Europskom vijeću ni u Europskom parlamentu. 

- Za taj prijedlog koji je cirkuliran ranije danas nema potpore na razini šefova država i vlada i cijelog Predsjedništva EPP-a. To je vrlo jasan i čvrst konsenzus. Očekujem komplicirane i teške pregovore na summitu - rekao je Plenković. 

Na uporna novinarska pitanja nije želio komentirati, pa ni demantirati, spekulacije o tome da bi on mogao rezervni kandidat EPP-a za predsjednika Komisije ili Europskog vijeća. 

- To su spekulacije od nultog trenutka. S punim uvjerenjem, solidarnošću, prijateljstvom, respektom radim mandat koji imam od kolega, a i prema Manfredu Weberu. Sve ovo drugo je šušur koji generira netko treći, a ja nemam potrebe demantirati spekulacije. Znam što radim - rekao je Plenković. Ipak, u jednom trenutku spomenuo je da treba uzeti u obzir i veliki vanjskopolitički uspjeh Hrvatske ostvaren ovog tjedna izborom Marije Pejčinović-Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, organizacije 47 europskih država sa sjedištem u Strasbourgu.

- Nije baš realno da poberemo sve vrhnje u Europi - rekao je Plenković. 

Ukratko, suprotno od želja kancelarke Merkel, europski pučani odbacili su mogućnost da predaju Komisiju suparnicima iz kluba europskih socijalista i večeras i dalje brane princip da najsnažnija stranka u parlamentu ima pravo dati svog unaprijed istaknutog kandidata za šefa izvršne vlasti.

- Nama je najvažnije da EPP kao stranka koja je dobila izbore dobije prvi “pick”, da se izrazim košarkaški - rekao je Plenković.

Bez Plenkovića u križaljci

Andrej Plenković dobro prolazi u Europi, ali čini se ipak ne i u Japanu. Unatoč čestim spominjanjima njegova imena kao mogućeg novog predsjednika Komisije ili Europskog vijeća, hrvatski premijer danas poslijepodne čini se eliminiran iz utrke za vodeće dužnosti u EU nakon što su se lideri Njemačke, Francuske, Španjolske i Nizozemske vratili iz Japana, sa summita G20 u Osaki, s novom kadrovskom križaljkom, koju se na večeras započetom summitu u Bruxellesu sprema predložiti šef Europskog vijeća Donald Tusk.

U trenutnoj križaljci nema Plenkovića: socijalist Frans Timmermans za predsjednika Komisije, netko iz redova liberala (vjerojatno belgijski premijer Charles Michel) za predsjednika Europskog vijeća, a pučanima dvije najmanje važnije dužnosti - mjesto predsjednika Europskog parlamenta (za Manfreda Webera) i visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, pri čemu se spominjala bugarska pučanka Marija Gabriel.

Na skupu EPP-a, prema neslužbenim informacijama, nitko osim Angele Merkel nije podržao ideju da se Komisija prepusti spitzenkandidatu socijalista Timmermansu. Plenković uskoro stiže sa skupa pučana na Europsko vijeće.

Tusk je, prema neslužbenim informacijama, na prijepodnevnom sastanku sa šefovima klubova zastupnika u Europskom parlamentu najavio da će takav prijedlog iznijeti na sastanku Europskog vijeća, summitu premijera i predsjednika svih 28 država članica, koji započinje u 18 sati.

No, taj prijedlog, bez obzira što iza njega stoje četiri velike države čiji lideri dolaze iz triju velikih političkih grupacija koje će i u EP-u čniti vladajuću koaliciju, ipak se uzima s rezervom, odnosno nije sigurno da će to biti i konačna verzija. Jer, Europska pučka stranka (EPP) kao relativni pobjednik izbora po tom bi prijedlogu bila prisiljena odustati od dviju najvažnijih dužnosti u EU, predsjednika EK i predsjednika Europskog vijeća, i pristati na dvije najmanje utjecajne pozicije. Izvori Večernjeg lista tvrdili su da će se EPP žestoko boriti za poziciju predsjednika Europskog vijeća, ako i nakon što već pristanu prepustiti Komisiju “spitzenkandidatu” svojih suparnika, socijalista i demokrata, Fransu Timmermansu.

Bude li EPP inzistirao na tome, moguće je da će se na summitu razgovarati o onome što je novinar Financial Timesa iz Osake javio na temelju upućenih izvora: da su EPP-ovi kandidati za predsjednika Europskog vijeća hrvatski premijer Andrej Plenković i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis. Naš izvor blizak vrhu EPP-a sinoć je tvrdio da je Iohannis u prednosti nad Plenkovićem u takvom scenariju.

Hrvatski premijer bio je, podsjetimo, jedan od dvoje pregovarača uime EPP-a o raspodjeli čelnih dužnosti u EU nakon europskih izbora. Pregovarao je s dvojcem iz obitelji socijalista i dvojcem iz redova liberala, ali zadatak u tim pregovorima bio mu je da gura Manfreda Webera kao “spitzenkandidata” EPP-a, ne da nominira sebe. No, čitavo to vrijeme, dok je pregovarao o Weberu, Plenkovićevo ime spominjali su i visoki izvori iz EPP-a i izvori iz drugih političkih obitelji. Govorili su o njemu kao mogućem kandidatu za predsjednika Komisije ili predsjednika Europskog vijeća u slučaju da Weber otpadne i da se karte drukčije slažu. Sada je, nakon neformalnih razgovora najvažnijih europskih lidera u Japanu, postalo jasno da Weber otpada, jer nema većine ni u Europskom vijeću ni u Parlamentu koja bi podržala njega kao predsjednika Komsiije. No, u Japanu su se karte posložile bez Plenkovićeva imena i s takvim prijedlogom otvoren je večerašnji summit, koji je, predviđalo se, ipak mogao potrajati do dugo u noć i nije bilo sigurno da će početni prijedlog na summitu proći. Izglednije je bilo da će se mijenjati, samo nije bilo poznato hoće li te promjene biti u vrlo sitnim detaljima ili velike.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja dolazi iz redova pučana, navodno je pristala žrtvovati i Webera i pravo koje EPP kao relativni pobjednici polažu na mjesto predsjednika Komisije samo kako bi sačuvala princip “spitzenkandidata”, prema kojemu predsjednik Komisije postaje netko od unaprijed istaknutih vodećih kandidata političkih obitelji. A jedan takav, za kojeg Merkel vjeruje da može okupiti većinu iza sebe, je Frans Timmermans.

Komentara 56

DU
Deleted user
16:08 30.06.2019.

zaista šteta, ovo je bila jedinstvena prilika da nam Pupovac i službeno postane premijer..….

ME
Mesko
16:35 30.06.2019.

Ah, taj Junker. samo štipa za stražnjicu a kad ga čovjek treba, nema ga.

Avatar navijač
navijač
17:32 30.06.2019.

Ali nije izvan križaljke za Remetinec, ima dana više nego kobasica, kako stara poslovica każe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije