Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski zakon

Po razvod braka ipak - na sud

Nada Murganić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
09.11.2017.
u 14:28

Obitelj bez definicije, novi nacrt Obiteljskog zakona koalicijski partneri usuglašavaju u petak

Novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona u petak bi trebao biti konačno usuglašen s koalicijskim partnerima, nakon čega taj prijedlog ide u javnu raspravu. I predlagač i koalicijski partneri napominju da je otvorena mogućnost da se u javnoj raspravi pojedini detalji dodatno korigiraju, odnosno iskristaliziraju, ovisno o primjedbama koje u javnoj raspravi budu stizale, što je uostalom i smisao ovakve procedure.

U novi je nacrt prijedloga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu grafiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uvrstilo 90 posto primjedbi koje je koalicijski partner HNS dao nakon prvotnog, dosta restriktivnog nacrta zakona, koji je krajem rujna uzbudio javnost i čije je povlačenje premijer naložio čim je objavljen.

Sud domicilne države

Međutim, važna odredba od koje predlagatelj ne odustaje jest ona koja se tiče pokretanja postupka razvoda. I dalje predlaže da se promijeni sadašnja praksa pokretanja razvoda braka u centru za socijalnu skrb, kako je to na snazi posljednje dvije godine, te da se razvod pokreće na sudu, kako je bilo i prije tog perioda. Obrazlažu to usklađivanjem s propisima u zemljama članicama Europske unije.

– Ima logike – kaže odvjetnica Ines Bojić.

Naime, u brojnim državama članicama EU postupci razvoda braka pokreću se na sudu pa bi u slučajevima razvoda parova u kojima su supružnici državljani različitih država, bračni drug kao državljanin druge države članice potencijalno mogao biti u povoljnijem položaju u odnosu na hrvatskog državljanina jer bi o razvodu braka odlučivala domicilna država njegova partnera. Nadležan je, naime, sud pred kojim je postupak prije pokrenut pa je u prednosti onaj tko prije preda tužbu za razvod pred onim tko prethodno prolazi postupak obveznog savjetovanja pred centrom za socijalnu skrb.

S druge strane zagovornici trenutačne prakse i dio odvjetnika obrazlažu da se pokretanje brakorazvoda u centrima za socijalnu skrb pokazalo dobrom praksom. – Razvod na sudu podrazumijeva dvije strane s različitim zahtjevima i pozicijama, za koje se odvjetnici bore i tenzije rastu. U centru pak imaju priliku na mirniji način sagledati stvari i doći do dogovora. Da, u tom slučaju bit će više posla za odvjetnike. Godinu dana nisam napisala nijednu tužbu za razvod, sada ću ih, čini se, ponovno pisati – govori jedna zagrebačka odvjetnica.

HNS smatra da se postupak razvoda i dalje treba pokretati u centrima za socijalnu skrb, međutim, spremni su pustiti da u javnu raspravu ide odredba koja predviđa sudsko pokretanje razvoda, a onda će se u raspravi vidjeti kako će javnost reagirati.

Ne drže se plana

Zaokret i bitno drukčije uređenje toga osjetljivog područja od onog prvotno planiranog vidi se i u odustajanju od pokušaja uvođenja obveze mirenja. Odustalo se od pojma “posredovanje” kojim se htjelo bistriti razloge koji su poremetili bračni odnos, a uvodi se obvezno roditeljsko informiranje i savjetovanje, čime dobrobit djeteta ostaje u prvom planu. Pazit će se i u slučajevima obiteljskog nasilja pa će roditeljsko informiranje tada ići sa svakim roditeljem posebno. Plan roditeljske skrbi ukida se uz obrazloženje da u praksi roditelji sastave odličan plan kojeg se poslije ne drže (?!). Ukidaju se i tablice alimentacije jer se smatra da su dovoljan orijentir minimalni mjesečni iznosi i vođenje računa da dijete treba pratiti standard roditelja koji je obveznik uzdržavanja.

Obiteljskim domom i dalje će se smatrati stan ili kuća koja je bračna stečevina, a ne i ako su vlasništvo samo jednog bračnog druga. Novi zakon neće imati definiciju obitelji.

Izvanbračni parovi po svemu ostaju izjednačeni s bračnima – moći će na roditeljsko informiranje i savjetovanje, a pod jednakim će uvjetima i posvajati djecu.

Nada Murganić
1/9

POGLEDAJTE Ovako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

Novosti u zakonu

1. Roditeljsko informiranje i savjetovanje provodit će se pri razvodu braka u kojem su rođena djeca, slično sadašnjem savjetovanju i medijaciji. Odustalo se od uvođenja obveznog mirenja

2. Alimentacija Ukidaju se tablice s iznosima prema primanjima i dobi djeteta, predlagatelj smatra da su dovoljan orijentir minimalni mjesečni iznosi i da dijete treba pratiti standard roditelja-obveznika uzdržavanja

3. Obiteljskim domom i dalje će se smatrati samo bračna stečevina, ne i vlasništvo jednog od supružnika kako se prvo predložilo

4. Roditeljski plan ukida se

5. Odgoj Roditelji imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i razvoju djece u skladu s vlastitim uvjerenjima

6. Izvanbračni parovi imaju jednaku mogućnost posvajanja kao i bračni, imaju i mogućnost roditeljskog informiranja i savjetovanja

7. Posebni skrbnik i dalje će na teret države zastupati dijete čiji se roditelji ne mogu dogovoriti

 

Komentara 24

M3
Miške 3
15:09 09.11.2017.

Ova stvarno izgleda kao kumica koja je na Dolac došla prodati krumpire.

Avatar mama mia
mama mia
17:04 09.11.2017.

Ma daj mogli smo kod Bozanića možda kod Markičke nije trebalo sudove ovim lapalijama opterečivat

Avatar IgorBr
IgorBr
14:51 09.11.2017.

Ako je za sklopiti brak dovoljno da dvije osobe dođu kod matičara i potpišu, zašto ne bi jednako tako mogle doći i potpisati razvod braka? I onda ćemo kukati kako su nam sudovi zakrčeni poslom i spori, kako ne bi bili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije