Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadan vidošević

Po jednom vrijede 33,4, a po drugom 16,8 mil. kuna

Nadan Vidošević
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/4
20.05.2019.
u 15:42

Dva vještaka različito procijenila vrijednost nekretnina obitelji Vidošević

Dva vještaka, dva različita pristupa, dva različita izračuna i u konačnici – razlika od 16,8 milijuna kuna. Tako bi se na najkraći mogući način moglo opisati ono što se nedavno dogodilo na suđenju Nadanu Vidoševiću i ostalima optuženima u aferi HGK-Remorker. Kada je optužnica protiv Vidoševića podignuta, USKOK je naveo da nerazmjer u prihodima i rashodima njega i njegove obitelji iznosi 33,4 milijuna kuna. Taj je izračun napravljen na temelju nalaza knjigovodstveno-financijskog vještaka Zrinka Ručevića.

No sud je u međuvremenu od građevinskog vještaka Davorina Štengla zatražio da utvrdi vrijednost 26 nekretnina u vlasništvu obitelji Vidošević razasutih po cijeloj Hrvatskoj. Osim vrijednosti nekretnina, sud je zanimalo koliki je porez na njih plaćen, jesu li se obavljali građevinski radovi te, ako jesu, koliko su plaćeni, koliko su plaćeni komunalni priključci.... Po nalazu vještaka Štengla iz travnja 2019. vrijednost nekretnina u vlasništvu obitelji Vidošević iznosi 16,8 milijuna kuna, što je 16,5 milijuna kuna manje od Ručevićeve procijene.

Različiti parametri

Na osnovi tih podataka Ručević je u svom zadnjem nalazu koji je dostavio sudu naveo da bi sada nerazmjer u prihodima i rashodima Vidoševića i njegove obitelji iznosio 21,8 milijuna kuna. Dva vještaka očito su računala po različitim parametrima, no razlike u procjenama su znatne. Tako je, primjerice, Ručević procijenio da Vidoševića nekretnina na Gornjem Prekrižju vrijedi 6,1 milijun kuna. Štengl je pak procijenio da vrijedi 12,2 milijuna kuna, od čega je 7,5 milijuna kuna potrošeno na građevinske radove.

Kada se sve te brojke zbroje i oduzmu, ispada da je Vidoševićeva vila na Gornjem Prekrižju po zadnjoj procijeni vrijedna 4,6 milijuna kuna. Što se tiče nekretnina u Omišu, Ručević ih je procijenio na 3,7 milijuna kuna, a Štengl na 2,6 milijuna kuna. Sudeći po razlikama u vještačkim nalazima, sud će imati pune ruke posla dok ne raspetlja kolika je stvarna vrijednost Vidoševićevih nekretnina, zbog čega je naložio nadopunu knjigovodstveno-financijskog vještačenja u sklopu kojeg bi se trebalo istražiti i koliko je obitelj Vidošević platila poreza od 2005. do 2013.

Ključne riječi

Komentara 3

AV
avim
16:37 20.05.2019.

Komunalnu naknadu i priključke nije plaćao jer je bio poznata faca Hrvatske,tko bi imao hrabrosti tražiti novce za priključak struje,vode

Avatar tanđara
tanđara
18:25 20.05.2019.

opet lopovluk...

OB
ObrenM
19:13 20.05.2019.

Nikad nece biti posteno sudjen.Taj zakljucak je on predskazao recenicom:"Ako ja progovorim ,drasticno ce se promjeniti politicka slika Hrvatske."U njegovom slucaju jedina nevina zrtva je mupov ekspert (poznat i u svijetu) upropastenim zivotom- necasnim otpustom.Jedini krimen ovoga covjeka je bio sto je mobitelom slikao jazbinu sa ukradenim umjetninama.Posto nema vlade,koja nije umocena u lopovluk,nema niti kazne za Nadana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije