Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražni zahtjev protiv čelnika tvrtke Đakovština

Po brodovima u splitskoj luci traže žito nestalo iz Đakova

brod
Ivo Čagalj/PIXSELL
05.02.2010.
u 19:30

Lani je “isparilo” 2000 tona žita i 1000 tona kukuruza iz državnih robnih zaliha te tisuće tona žita kooperanata.

Direktoru tvrtke Đakovština d.d. u stečaju Miji Matiću i članu uprave Pašku Gašparu adresa će idućih mjesec dana najvjerojatnije biti osječki zatvor. Odvjetništvo je jučer na stol osječkoga Županijskog suda dostavilo istražni zahtjev protiv čelnika posrnule tvrtke te zatražilo njihov pritvor.

Stradali seljaci
 
Kada se otvori istraga, tražit će se i smjer u kojem su nestali žito i novac – kaže Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskoga suda. Iz silosa je lani “isparilo” 2000 tona žita i 1000 tona kukuruza iz državnih robnih zaliha te tisuće tona žita kooperanata. Ukupna šteta je 22 milijuna kuna, a najviše su stradali seljaci, prema čijoj se računici dug popeo na 18,1 milijun kuna. Novac je to 1600 kooperanata iz tri slavonske županije.

Ako se u ponedjeljak ministar Čobanković ne oglasi s rješenjem, seljaci će početi prosvjede i blokadu silosa. Matića i Gašpara tereti se da su žito preradili, proizvode prodali, a novac potrošili za poslovanje tvrtke. Matića se sumnjiči i da je za poslovanje potrošio 5,8 milijuna kuna, realiziranih u Stanici za tehnički pregled u sklopu Đakovštine. Kako bi se te malverzacije prikrile, čelnici tvrtke s još četiri zaposlenika te inspektoricom Ministarstva krivotvorili su dokumentaciju o stanju zaliha u silosima. Privedeni čelnici istražnom sucu nisu priznali krivnju. Istraživat će se i je li dio novca završio u džepovima aktera afere pa bi pod povećalom mogla biti i njihova imovina. Matić i Gašpar nisu imali klasične menadžerske ugovore, već im je na račune mjesečno sjedalo do pet prosječnih plaća posrnule Đakovštine (oko 20.000 kn).

Sumnjivi “teretnjaci”


Dva teretna broda jučer su bila nešto dulje zadržana na Žitnom terminalu u splitskoj luci zbog sumnje da prevoze žito nestalo iz Đakovštine. Posebnu pozornost carinika privukao je brod koji je plovio pod albanskom zastavom jer je na njemu bilo oko 3000 tona pšenice i kukuruza, među kojima i 500 tona žita kupljenog u srpnju od Đakovštine. Direktor Žitnog terminala Ivan Bočina kazao je da je utvrđeno da je žito plaćeno te je brod dobio dozvolu za isplovljavanje. Dulje je zadržan i turski teretnjak, ali je i on nakon provjere pušten.

Komentara 8

OB
-obrisani-
23:18 05.02.2010.

Čobanković: \"Evo dragi seljaci, ostavite žito u silose Đakovštine, potpuno je sigurno......\" Svi seljaci poslušaše, naivčine ispadoše.....

MA
mateo2001
20:15 05.02.2010.

Ko je ovde lud, sve nadjeno a nitko nije kriv

TN
tamo-neka
15:24 06.02.2010.

gdje je žito? pojeo miš!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije