Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dislocirana

Ploča HOS-a skinuta, nitko zadovoljan

HOS-ova ploča
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
08.09.2017.
u 07:15

Plenković: Prvi korak bio je premještanje ploče, a drugi korak je sustavno rješenje u sklopu zakona o korištenju simbola totalitarnih sustava

HDZ-ovi partneri u Vladi i vladajućoj većini – HNS i SDSS – nezadovoljni su iako je kriza s HOS-ovom pločom u Jasenovcu baš na njihovo inzistiranje riješena na instant način, odnosno premještanjem ploče u Novsku (lokacija Trokut). Ploča je dislocirana u dogovoru s pripadnicima HOS-a, a na njoj je ostao sporni pozdrav “za dom spremni” ispisan u amblemu te udruge dok se ne donese zakon o simbolima totalitarnih režima kada bi ZDS mogao biti “revidiran”.

Ipak se obratio

Premijer Plenković jučer je do 15 sati praktički ignorirao činjenicu da je ploča maknuta iz Jasenovca jer je prepustio Savezu udruga HOS-a da oni na presici u 11 sati, za vrijeme sjednice Vlade, objave da je ploča dislocirana u Novsku, pritom aludirajući da imaju jamstva da će ZDS na ploči zauvijek i ostati. U međuvremenu je pred novinare izišao Predrag Štromar, HNS-ov potpredsjednik Vlade, i ustvrdio da nije zadovoljan tim rješenjem jer HNS ne želi ZDS u javnom prostoru te da neće podržati da taj pozdrav ostane na ploči (što će riješiti budući zakon). HNS je naknadno i na svom Twitteru objavio jednaku konstataciju. Međutim u neslužbenim razgovorima HNS-ovci su tvrdili da nema nikakvih sukoba i da se sve riješilo kako su se dogovorili s HDZ-om.

HOS-ova ploča
1/22

Milorad Pupovac nezadovoljan je pak lokacijom na koju je premještena HOS-ova ploča, a drži i da je njezinim premještanjem omogućena daljnja legalizacija spornog pozdrava. Podsjetimo, HOS je još za vrijeme SDP-ove i HNS-ove Vlade registriran baš s tim pozdravom u svom amblemu. Lokacija u Novskoj, nastavio je, sporna mu je zato što je ona samo 20-ak metara od mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su oslobađale Jasenovac i Novsku. Istupi Predraga Štromara i HOS-ovaca (Pupovac je dao izjavu nakon premijera) očito su motivirali Plenkovića da se i on pojavi pred novinarima te poruči da je HNS temeljito bio upoznat s procesom rješavanja problema ploče.

– Prvi korak bio je premještanje ploče, a drugi korak je sustavno rješenje u sklopu zakona o korištenju simbola i znakovlja totalitarnih sustava – rekao je Plenković. Najavio je da je u dogovoru s akademikom Zvonkom Kusićem, šefom Vijeća za suočavanje s prošlošću, dogovorio intenziviranje rada tog Vijeća, koje se dosad sastalo samo jedanput u šest mjeseci. Plenković je jučer prvi put jasno rekao i da pozdrav “za dom spremni” za njega ima predominantno konotacije vezane uz NDH i za ustaški režim. Poručio je i da nema prostora za trijumfalizam pojedinih HOS-ovaca. Na pitanje trebaju li pripadnici HOS-a, koji su novinsku konferenciju započeli pozdravom “za dom spremni”, dobiti prekršajnu prijavu, Plenković je odgovorio da sudska praksa pokazuje kontekstualiziranje tog pozdrava.

HOS-ova ploča
1/15

Društveni konsenzus

– Moja je poanta da želim pronaći društveni konsenzus u kojem ćemo artikulirati što je prihvatljivo, a što nije. Kakve su konotacije totalitarnog znakovlja u kojem kontekstu prihvatljive, a u kojem kontekstu nisu. Da je ta situacija čista i jasna danas, onda se mi njome ne bismo bavili – zaključio je Plenković, no da će do tog konsenzusa teško pokazuje najava HSP AS-ova Pere Ćorića, koji je sudjelovao u postavljanju ploče, da će s “istinskim HOS-ovcima” postaviti jednaku ploču na mjesto s koje je maknuta. Pojedini izvori iz HNS-a su na Plenkovićevu najavu ubrzavanja rada Vijeća za suočavanje s prošlošću neslužbeno poručili da premijer treba ubrzati sebe u donošenju odluka.

– Vrijeme je za odluke, Plenković je diplomat i voli taktizirati, ali premijer mora biti odlučan. Otezanje s donošenjem odluka postaje problem cijele države – komentirao je naš izvor iz HNS-a.

Premijer Plenković ni u jednom trenutku nije pregovarao s pripadnicima HOS-a (koliko je javno poznato) nego je pregovore o premještanju ploče vodio pregovarački tim ministara, predvođen ministrom branitelja Tomom Medvedom. Prve su ideje bile da ministar uprave Lovro Kuščević “preko svojih leđa” donese odluku o micanju HOS-ove ploče, što on nije htio, pa je komproimisno rješenje postignuto u pregovorima s HOS-om. Njih je uvjet bio da “za dom spremni” mora ostati na ploči.

Komentara 68

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
07:24 08.09.2017.

Četnici samo igraju igru "dobar četnik, loš četnik", a nakon što su zajedno otplesali žikino kolo po grobovima hrvatskih dragovoljaca. Danas nitko ni uz najbolju volju i najlucidnije zaključivanje ne može vidjeti nikakvu ideološku razliku između HDZ-a i četničkog pokreta, HDZ je danas potpuno na liniji SAO Krajine.

Avatar krcedolac
krcedolac
10:09 08.09.2017.

Ella Dvornik se nije oglasila po ovom pitanju?

DI
Diesel
07:59 08.09.2017.

Gdje su sad oni pucisti da ne kazem teroristi? Hdz vlada pa se moze i gutati? Koje lazno domoljublje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije